MISA şi campania electoralăAdrian Năstase declară că în 2004 a pierdut alegerile din cauza MISA

de Maria Nicola

 

Suntem la început de an electoral şi, după cum a început acesta, ne aşteptăm la un an întreg de scandaluri, dezvăluiri, fumigene, un război de imagine între partide şi candidaţi, război care se duce pe spinarea publicului. Ne aşteptăm de asemenea – pentru că aşa a fost de fiecare dată înainte de alegeri – ca aşa-numitul „scandal MISA” să fie adus din nou în prim plan. Fie pentru a acoperi scandaluri reale, fie pentru a manipula opinia publică, fie pentru a împroşca cu noroi candidaţi şi contracandidaţi.

Tema preferată a lui Vadim, reluată de Năstase

Iată un exemplu elocvent. Recent, Adrian Năstase a ieşit din nou la rampă declarând, nici mai mult nici mai puţin, că este dispus să candideze la preşedinţia României în 2009. Declaraţiile sale apar, culmea impertinenţei şi demagogiei, tocmai când se discuta trimiterea dosarelor a opt foşti şi actuali miniştri, printre care şi Năstase, la DNA…. Ulterior, într-un amplu interviu acordat ziarului Adevărul, el încearcă să nuanţeze lucrurile. Poate nu am fi dat atenţie acestor declaraţii jalnic de incoerente – mai ales pentru un om care a vrut să fie preşedintele României – dacă ele nu ar fi dat naştere unor speculaţii complet hilare din partea altor politicieni şi ziarişti, într-o direcţie destul de interesantă pentru noi.

Năstase preia astfel o temă preferată a lui Corneliu Vadim Tudor, reluată deseori de acesta în România Mare şi chiar în declaraţii făcute în Parlamentul României. Aşa cum Vadim spune, în termeni ireverenţioşi pe care nu vreau deloc să-i reproduc, că membrii MISA l-au susţinut pe Traian Băsescu în campania din 2004 şi la referendumul din 2007, Năstase afirmă şi el, complet ilogic: „Dacă vă mai aduceţi aminte, Traian Băsescu a fost susţinut de grupul MISA. Şi cei care erau în Piaţa Universităţii, atunci în decembrie 2004, erau din grupul MISA.”

Parcurgând presa din perioada alegerilor 2004 şi de după aceea, ne putem da seama că această idee a fost lansată mult mai târziu în presă de Vadim. Modul în care face referire Năstase la acest subiect, ca şi cum ar fi ceva bine-ştiut, este în fond o încercare de manipulare şi o vădită exagerare. Ceea ce ne surprinde însă este „inocenţa” cu care continuă interviul:

„Nu ştiu din ce raţiuni, cei de la Interne îi alergaseră la un moment dat [n.n. pe cei de la MISA], îi fotografiaseră, le făcuseră percheziţii.
Întrebare: Avea o problemă cu dumneavoastră în cazul ăsta?
Răspuns: Evident. Şi povestea asta s-a întors împotriva mea. Au fost cei mai buni agitatori pentru Băsescu.
Întrebare: Nu aţi pierdut alegerile din cauza MISA…
Răspuns: Pe grupul care era strâns la Universitate. Şi pe ceea ce eu am crezut că s-ar putea întâmpla dacă aş fi cerut renumărarea voturilor în seara aceea.
Întrebare: Putea România să fie „aruncată în aer” de gurul Bivolaru?
Răspuns: Nu este vorba de el. Am avut şi experienţa perioadei de după mineriade şi ştiu ce-au însemnat atunci efectele externe.”

Acţiunile împotriva MISA au fost comandate politic

  În primul rând, ceea ce am remarcat în întregul interviu este o oarecare incoerenţă în exprimare şi inconsistenţă a ideilor fostului premier. Este greu să-i urmăreşti firul logic (presupunând că ar exista). Remarcăm deopotrivă o pseudo-inocenţă studiată, precum şi auto-victimizarea lui Năstase. El se preface că uită apariţia în presă a stenogramelor secrete ale PSD, înainte de alegerile din 2004. Publicarea acestora a reprezentat un semnal de alarmă pentru mulţi români şi probabil este factorul determinant care a răsturnat rezultatul alegerilor din 2004. Faptul că s-a aflat atunci despre o mare parte din afacerile oneroase ale PSD-ului a făcut ca mulţi oameni să devină conştienţi de importanţa votului şi să se mobilizeze pentru a vota împotriva PSD şi împotriva lui Năstase.

Pentru yoghinii de la MISA, publicarea stenogramelor PSD a fost o confirmare a faptului că toată mascarada (atacul furibund şi hipermediatizat la adresa MISA) a fost pusă la cale de PSD. La fel, arestarea abuzivă a lui Gregorian Bivolaru la vama Nădlac a fost rezultatul unei comenzi politice despre care se vorbeşte în stenograme. Atunci când a fost eliberat, Gregorian Bivolaru a declarat în direct la Antena 1 că Adrian Năstase este cel care a comandat întregul atac împotriva sa şi împotriva MISA. După mai bine de şase luni, stenogramele secrete ale PSD au confirmat acest lucru. Iar acum, ca şi atunci, Năstase se face că plouă…

Cu câteva luni înainte să fie publicate stenogramele, prea puţine voci se auzeau în „arena politică” şi în presa din România care să critice PSD-ul – vă mai amintiţi poate, se ajunsese la o anumită letargie din partea opiniei publice şi proliferase presa de propagandă. Nici acum nu s-au lămurit scandalurile legate de controlul exercitat de guvernul PSD asupra diferitelor ziare şi televiziuni, prin intermediul finanţărilor de la stat (reclame, ştergerea datoriilor etc.). În acest peisaj, yoghinii de la MISA, cu mitingurile lor prin care reclamau abuzurile autorităţilor, au acţionat ca un veritabil vârf de lance. Pe site-ul yogaesoteric au fost publicate numeroase articole care reclamau abuzurile autorităţilor în cazul MISA şi îl demascau pe Adrian Năstase, ca cel care a comandat întreaga campanie.

Criteriile după care şi-au acordat votul yoghinii MISA

Am explicat în repetate rânduri, dar nu strică să mai repetăm, că în 2004 yoghinii au votat împotriva lui Adrian Năstase pentru a-şi salva modul de viaţă. Pentru că au sperat ca schimbarea regimului politic să aducă după sine încetarea persecuţiilor şi nedreptăţilor la care au fost supuşi sub guvernul Năstase. Că lucrurile n-au fost chiar aşa, e cu totul altă poveste. Avem convingerea că până la urmă adevărul va ieşi la lumină. Propaganda mediatică extrem de virulentă a făcut ca opinia publică să fie deja polarizată. Chiar şi după publicarea stenogramelor PSD, chiar dacă unii ziarişti au realizat faptul că nu este vorba decât de o diversiune, totuşi presa a continuat să se folosescă de subiectul MISA de câte ori avea nevoie de un scandal, pentru a distrage atenţia sau pentru a-şi mări ratingul.

Dacă Năstase a comandat percheziţiile din 2004 (pe care atât de eufemistic le evocă acum), dacă reprezentanţii guvernului PSD au declarat că vor să scoată MISA în afara legii, este oare atât de greu de înţeles că yoghinii NU l-au votat pe Năstase şi NU au votat PSD în 2004?!

Din păcate chiar şi acest lucru poate fi transformat de unii răuvoitori în subiect de scandal. În ultimii (aproape) patru ani care au trecut din martie 2004, yoghinii au organizat peste 300 de mitinguri, pichete, marşuri, manifestaţii de protest, prin care reclamă abuzurile la care au fost supuşi şi cer să li se facă dreptate. Se ajunge să se afirme acum că acestea au fost mitinguri electorale pentru Băsescu, iar yoghinii au fost „agitatori” în campania electorală! Nimeni nu ne-a băgat în seamă atunci – presa continuă şi acum să ignore mitingurile noastre săptămânale prin care cerem restituirea bunurilor confiscate abuziv în 2004 (cărţi, calculatoare, acte).

Probabil peste câţiva ani vor spune că mitingurile noastre din această iarnă, din faţa Parchetului de pe strada Scaune (în fiecare joi, începând cu ora 11.30) au fost de fapt mitinguri electorale pentru… vom afla atunci pentru cine! Recent, MISA a făcut un miting în faţa B1TV pentru a protesta faţă de calomniile difuzate de acest post despre MISA. Cei de la B1TV au afirmat că yoghinii au făcut acest miting din cauza unei serii de emisiuni despre corupţia parlamentarilor români!

Este foarte probabil ca mulţi yoghini, familiile şi prietenii lor, să fi votat împotriva lui Năstase şi împotriva PSD; este posibil ca mulţi dintre ei să fi participat la mitingul din Piaţa Universităţii, sau să fi susţinut şi ei, ca cetăţeni ai acestei ţări, acţiunile unor organizaţii precum Pro Democraţia din perioada preelectorală în 2004. Pentru toţi aceştia, victoria PSD în alegeri ar fi însemnat iminenţa distrugerii Şcolii de Yoga MISA şi distrugerea modului lor de viaţă. Iată deci că opţiunea electorală a yoghinilor MISA în 2004 a fost una de simplă supravieţuire.

Până la urmă, îmi place să cred că Adrian Năstase vede lucrurile în felul acesta, că el consideră că imensa nedreptate pe care a făcut-o yoghinilor de la MISA şi în particular lui Gregorian Bivolaru a contribuit decisiv la eşecul său electoral din 2004 şi, ulterior, practic la dispariţia lui de pe scena politică. Eu nu sunt convinsă că e chiar aşa, ci mai degrabă acesta este doar un element dintr-un ansamblu mult mai complex – la urma urmei, guvernarea PSD nu a făcut bine decât liderilor PSD! Multe categorii sociale au tras ponoasele pentru acea perioadă de jaf naţional, în care resursele ţării au fost secătuite şi demnitatea noastră, ca naţiune, călcată în picioare.

Declaraţiile lui Adrian Năstase sunt citate din interviul publicat în ediţia electronică a ziarului Adevărul din 25 ianuarie 2008. Fragmentul referitor la MISA nu a apărut şi în ediţia tipărită.
http://www.adevarul.ro/articole/adrian-nastase-basescu-mi-a-scris-ca-ii-e-scarba-de-el-insusi/339074

Citiţi şi:
Reflecţii electorale în ton voios. Fumigena MISA, din nou la rampă 
Domnia arbitrarului în România ar trebui să ne dea de gândit – un editorial de Gregorian Bivolaru 
Vinovaţii pentru abuzurile din timpul percheziţiilor din 18 martie 2004 trebuie să plătească

yogaesoteric
13 februarie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More