Misiunea Voyager a ajuns la marginea sistemului solar. Şi este diferit de tot ce ne închipuiam

Sondele spațiale NASA Voyager au ajuns pentru prima dată la frontiera sistemului nostru solar, iar ceea ce au descoperit este complet diferit de așteptările savanților.


 

Instrumentul IBEX – Interstellar Boundary Explorer – de la NASA, a descoperit prin intermediul sondelor că sistemul solar călătorește prin spaţiu cu o viteză mult mai mică decât se credea, motiv pentru care acesta nu formează așa-numitul „arc de șoc” în calea sa, o regiune de gaz sau de plasmă care ar proteja heliosfera în timp ce aceasta se deplasează prin galaxie.

Datele furnizate de IBEX arată că sistemul solar se mișcă, de fapt, prin norul interstelar local cu o viteză de circa 83.000 km/h, cu aproximativ 11.000 km/h mai puțin decât se credea, destul de încet pentru a crea mai degrabă o undă, decât un șoc. Fenomenul arcului de șoc s-a observat dinaintea multor altor stele, dar se pare că Soarele nostru nu atinge pragul critic pentru a-l putea manifesta.

Știm că există implicații probabile ale modului în care razele cosmice galactice se propagă împrejurul și în interiorul sistemului solar, ceea ce este relevant pentru călătoriile umane în spațiu. Iar IBEX a detectat deja particule din afara heliosferei ce pătrund în sistem provenind din spaţiul interstelar.

Descoperirea oferă cea mai completă perspectivă de până acum asupra a ceea ce se află dincolo de sistemul nostru solar. Cercetătorii sunt încrezători că noi măsurători vor oferi indicii importante despre cum și unde s-a format sistemul solar, despre forţele fizice care l-au modelat, dar și despre istoria altor stele din Calea Lactee.

Cu ajutorul noilor date, cercetătorii au depistat o concentrație de 74 de atomi de oxigen pentru fiecare 20 de atomi de neon în vântul interstelar. În propriul nostru sistem solar, există 111 atomi de oxigen la fiecare 20 de atomi de neon. Această diferență indică două mari posibilități: ori sistemul solar a evoluat într-o parte separată a galaxiei, mai bogată în oxigen decât cea în care ne aflăm acum, ori o cantitate critică de oxigen zace prinsă în praful sau în gheața interstelară, incapabilă să se miște liberă prin spațiu.

Prin noile posibilități de cercetare deschise, savanții pot fi acum capabili să determine cum a evoluat galaxia noastră și cum s-a transformat în timp. Mai mult, cercetătorii vor să descopere din ce anume este constituit mediul interstelar local – regiunea de graniţă care separă regiunea îndepărtată a galaxiei de heliosfera noastră.


Citiți și:

Agenția Europeană a Spațiului susține că Luna marțiană Phobos este artificială

Vedere din centrul Universului (I)

 

yogaesoteric
22 octombrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More