Mistere neelucidate. Simboluri oculte ce apar adeseori în civilizațiile antice

 

O întrebare care ne macină pe toți în legătură cu istoria antică este „De ce au construit civilizațiile străvechi piramide și alte structuri megalitice pe toate continentele?” Dacă aceste civilizații nu erau conectate și nu comunicau în niciun fel, de ce au urmat tipare arhitecturale identice? S-au inspirat din același loc? Cum se face că utilizau aceleași simboluri oculte?

Sunt întrebări esențiale, ale căror răspunsuri rămân un mister pentru cei mai mulți istorici. În continuare, vă prezentăm câteva dintre similitudinile cele mai frapante care leagă civilizațiile antice și care indică o legătură clară între ele, dar pe care istoricii tradiționali continuă să o respingă.

De ce au construit anticii piramide în întreaga lume?

Să începem cu construirea piramidelor. Aceste monumente antice impresionante pot fi găsite peste tot în lume: de la piramide în trepte, la piramide circulare și clasice, aproape toate culturile antice au construit piramide care pun la îndoială modul în care istoricii clasici privesc vechile civilizații.

Egiptenii, chinezii, civilizațiile precolumbiene, incașii, mayașii, aztecii și numeroase alte civilizații antice (posibil chiar și din Antarctica și, mai aproape de România, în Bosnia-Herțegovina zilelor noastre) au ridicat piramide care rezistă și acum. Până în prezent, nimeni n-a reușit să înțeleagă scopul real al acestor construcții.
Au fost ele într-adevăr concepute pentru a servi drept morminte? Sau poate erau folosite ca depozite, monumente în onoarea zeilor? Sau – așa cum tot mai mulți încep să creadă – este, oare, posibil ca piramidele să fi fost construite pentru a capta energiile naturale ale planetei și ale universului?

Misterul piramidelor se adâncește atunci când ne dăm seama că unele dintre ele, precum cele de pe Platoul Gizeh din Egipt, sunt aliniate astronomic. Adevărul este că, deși am încercat din răsputeri să pricepem principiile fundamentale ale piramidelor construite de antici, încă nu avem nici cea mai vagă idee despre cum au fost capabile aceste civilizații să construiască ceva atât de grandios și, mai ales, de ce.

„Precum în Cer, așa și pe Pământ” – Aliniamente celeste oglindite în structuri terestre

Ceea ce ne intrigă și mai mult este faptul că majoritatea construcțiilor de acest gen au o componentă astronomică. Dacă ne uităm la piramidele de pe Platoul Gizeh, la cele de la Teotihuacan sau chiar și la piramidele din China, vom vedea că toate par a fi aliniate cu anumite constelații.

Piramidele din Egipt au o legătură strânsă cu constelația Orion, care pare să fi fost foarte importantă nu doar pentru egipteni, dar și pentru azteci și predecesorii lor, chinezi și alte civilizații din lumea întreagă.

Cum au fost acești oameni, considerați primitivi, capabili să poziționeze monumente cu o asemenea precizie? Acesta rămâne una dintre cele mai mari enigme ale istoriei.

Clame de metal… dovada unei tehnologii antice dispărute?

Oare sunt aceste clame de metal dovada faptului că o civilizație avansată a locuit odată pe Terra, iar acum așteaptă să fie redescoperită? Urme ale acestei presupuse tehnologii pot fi observate în templele megalitice și pe multe alte monumente preistorice din lume. Care era adevărata funcționalitate a acestor clame de metal? Și, mai important, cum s-a propagat această tehnologie străveche în toate colțurile lumii? Urme ale clamelor de metal pot fi văzute la construcții realizate de egiptenii și grecii antici, civilizațiile precolumbiene, incași, dar și în alte zone.

Așadar, este oare posibil ca acești constructori antici să fi învățat tehnica din aceeași sursă? T-uri misterioase, sculptate în piatră, au fost descoperite la Tiahuanaco, Ollantaytambo, Koricancha și în situl de la Yuroc Rumi, Vilcabamba.
Aceste clame au mai fost folosite la construcția Parthenonului, dar și în Mesopotamia, Egipt, Cambodgia.

Svastica, prezentă în aproape fiecare cultură

Svastica este unul dintre cele mai vechi și mai răspândite simboluri de pe Pământ. În prezent, din cauza preluării simbolului de către naziști, există ideea preconcepută conform căreia svastica reprezintă răul și moartea, dar svastica era, la origini, un simbol al păcii și prosperității.

A fost utilizată de numeroase culturi și civilizații de-a lungul istoriei. Svastica, așa cum o cunoaștem astăzi, este, de fapt, un cuvânt în limba sanscrită și semnifică „ceea ce este bun” sau „totul este bun”. Oricare ar fi traducerea, este clar că simbolul este pozitiv. În hinduism, svastica este un simbol sacru, asociat cu norocul și prosperitatea.

Arheologii au avut păreri împărțite despre originea exactă a svasticii. Cercetările recente au arătat că cel mai vechi obiect cu motive în formă de svastică este o pasăre sculptată din fildeșul unui mamut, descoperită în așezarea paleolitică Mezine (Ucraina), care datează din 10.000 – 12.000 î.e.n.

Cultura Vinca – ce se întindea în jurul Dunării, în România, Serbia, Bulgaria și Macedonia – a fost una dintre primele culturi care au folosit simbolul svasticii. De ce acest simbol se regăsește la atât de multe culturi este o întrebare încă rămasă fără răspuns.

Conul de pin

Din Roma antică în Mesopotamia, conul de pin sau de brad este, fără îndoială, unul dintre cele mai misterioase simboluri ce se regăsesc în arta și arhitectura antică. Mulți cercetători susțin că simbolul conului de brad se referă la puterile oculte ale conștiinței, la cel mai înalt grad de iluminare, lucru recunoscut în aproape toate culturile antice.

Se regăsește pe monumente construite de indonezieni, babiolnieni, egipteni, greci sau romani. În mod bizar, conul de brad pare să fi avut aceeași semnificație în toate aceste culturi, și anume glanda pineală sau „cel de-al treilea ochi”.

La fel ca în cazul piramidelor sau al clamelor de metal, motivul pentru care acest simbol este atât de răspândit rămâne un mister.


Citiți și:

O scurtă incursiune în istoria mai puţin cunoscută a omenirii (1)

17 artefacte care dovedesc că au existat civilizaţii preistorice avansate (I)

 

yogaesoteric
6 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More