Misterioasele coloane de lumină. Unul dintre cele mai neobișnuite fenomene atmosferice observate pe Pământ

Dacă ați fost vreodată martorii unor asemenea lumini misterioase, sunteți unul dintre puțini norocoși din lume. Fenomenul coloanelor de lumină apare îndeosebi dimineața, când vremea este rece, și este cauzat de reflecția luminii Soarelui sau a Lunii în particulele mici de gheață din aer. Dacă sursa de lumină este aproape de sol, stâlpul de lumină apare plutind în aer. Când lumina vine de la Soare sau Lună, stâlpul de lumină poate apărea ca venind din Pământ.

Potrivit credințelor populare, mai ales în trecut, acest fenomen atmosferic era deseori privit ca un semn divin. În evul mediu oamenii asociau aceste coloane de lumină cu iminența producerii unui dezastru natural în acel loc.

Spre deosebire de aurora boreală, stâlpii de lumină nu sunt influențați de câmpul magnetic al Terrei. Mai mult, pot fi creați inclusiv de om, prin lumină artificială.

Atunci când condițiile atmosferice sunt propice, particulele de gheață pot reflecta lumina provenită de la stâlpii stradali de iluminat sau de la felinarele agățate în fața caselor, dând naștere spectaculosului fenomen.

 

 

 

 

 

Citiți și:

Efectul Novaya Zemlya, fenomenul optic spectaculos care i-a bulversat secole întregi pe savanţi

Fenomen rar și foarte spectaculos surprins în munții din România
 

 

yogaesoteric
13 mai 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More