Misterul bubuiturii care a zguduit Galaţiul şi s-a auzit până la Brăila şi Tulcea

 

Gălăţenii au intrat în panică în data de 16 mai 2017, după ce o bubuitură puternică a zguduit nu numai oraşul, ci s-a auzit şi în localităţile învecinate, până la Brăila şi Tulcea. Nicio instituţie nu a oferit vreo explicaţie pentru zgomotul puternic, iar prefectul de Galaţi a cerut ISU un raport legat de acest incident.

Monitorul de Galaţi relatează că zgomotul asurzitor, care a zgâlţâit puternic geamurile locuinţelor din oraş, a fost auzit şi în localităţile apropiate precum Smârdan, Schela, Vânători şi chiar Brăila.

Reporterii publicaţiei au contactat toate instituţiile abilitate care ar putea oferi o explicaţie pentru acest zgomot. ISU şi Ambulanţa Galaţi precizează că nu au primit apeluri care să sesizeze vreo explozie sau alt incident care să poată genera un sunet atât de puternic.

ISU Galaţi a contactat şi alte instituţii care au precizat că nu a fost nicio aplicaţie în Poligonul Smârdan, iar reprezentanţii Arcelor Mittal au negat că ar fi fost vreun incident pe platforma siderurgică.

O variantă ar fi ca zgomotul să fi fost generat de un avion supersonic care a depăşit bariera sunetului. Boom-ul sonic este sunetul asociat cu undele de șoc provocate de avioanele supersonice. Acestea produc cantităţi imense de energie şi un sunet asemănător cu cel al unei explozii, mai scriu jurnaliştii de la Monitorul de Galaţi.

O altă publicaţie gălăţeană, Viaţa Liberă, scria că nicio autoritate din sfera situaţiilor de urgenţă, apărării naţionale sau administraţiei publice nu a prezentat, oficial, la aproape 24 de ore de la producerea zgomotului, o variantă credibilă, care să elucideze misterul şi să liniştească locuitorii din Galaţi, Brăila şi Tulcea.

„Pe numărul unic 112 nu a fost primit niciun apel prin care să fie semnalată producerea unui incident pe raza judeţului Galaţi”, a declarat lt. col Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, la câteva minute de la producerea zgomotului.

„În niciunul dintre poligoanele aflate în perimetrul celor trei judeţe nu se desfăşurau, la acea oră, aplicaţii militare. De asemenea, niciun avion supersonic nu a efectuat vreun exerciţiu de zbor şi este puţin probabil ca, în eventualitatea în care un astfel de exerciţiu ar fi avut loc, zgomotul produs de o eventuală rupere a pragului sonic să fie resimţit pe o suprafaţă atât de mare”, a declarat şi col. Cătălin Antohi, de la Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

O altă variantă posibilă şi vehiculată a fost cea a unui cutremur de suprafaţă, dar ipoteza nu a fost susţinută de Institutul de Fizică a Pământului, ale cărui aparate înregistraseră ultimul seism pe data de 15 mai 2017, în zona Prahova.

Prefectul de Galaţi, Gabriel Panaitescu, a declarat că a cerut un raport, iar ulterior a precizat, la solicitările publicaţiei Viaţa Liberă că „nu deţinem date despre acest eveniment. Până la această oră, nu s-au semnalat niciun fel de pagube la sol pe teritoriul judeţului Galaţi şi niciun cetăţean nu a avut de suferit”.

La data de 1 iunie 2016, tot pe frontiera estică a României, la Iaşi, s-au resimţit zgomote similare, ale căror origini au rămas neexplicate. Şi atunci au circulat variante similare, una dintre cele mai vehiculate fiind cea a lansării unor rachete antigrindină de către unităţile de profil din Republica Moldova. Oficialii de peste Prut au combătut atunci, categoric, această ipoteză.


Citiți și:

Astronomii au interceptat semnale radio «stranii» și «ciudate» provenite din spațiu

Sunete misterioase inexplicabile sunt raportate de pe tot cuprinsul globului
 

yogaesoteric
25 noiembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More