Modul insidios în care îți îndobitocește tehnologia digitală copilul, chiar dincolo de orice speranță

Există deja multe studii care demonstrează faptul că noile generații se dezvoltă cu o dependență obsesivă față de tehnologie, nemaiavând un contact real și obiectiv cu mediul înconjurător.

În aceste condiții, cei mici, pe măsură ce cresc, au tot mai multe șanse să rămână cu mentalitatea unor copii de trei ani din pricina folosirii excesive a smartphone-urilor, a tabletelor sau a laptop-urilor.

În zilele noastre, copiii au tendința să facă un adevărat scandal dacă părinții lor nu le fac pe plac și le iau, de exemplu, telefonul din mână. Mandy Sagliari, specialistă britanică în dezintoxicare și stări de dependență, atrăgea atenția într-un interviu acordat publicației The Independent că părinții nici nu realizează faptul că de fiecare dată când le dau copiilor telefonul să se joace este ca și cum le-ar oferi o sticlă de vin sau un gram de cocaină.

Aspectul relativ îmbucurător este acela că efectul pe care îl are tehnologia asupra minții umane este măsurabil. Astfel, cercetările realizate de Centrul Național american de Informație Biotehnologică (National Centre for Biotechnology Information) arată că nivelul de atenție al ființelor umane a scăzut de la 12 secunde, cât era în anul 2000, la 8 secunde în 2013. Aceste studii demonstrează că elevii din școala primară considerați dependenți de internet au dat dovadă de mai multe simptome de ADHD (sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenție). Copiii care manifestă un grad mai mare de atenție sunt mult mai predispuși să termine ulterior o facultate, până la vârsta de 25 de ani, spre deosebire de cei care au un grad mic de atenție.

Un alt studiu a arătat că utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale poate afecta maturitatea și felul în care se dezvoltă copiii, aceștia putând rămâne cu relicvele de comportament ale unui puști de trei ani. Cu cât aceștia sunt expuși mai mult mediului digital, cu atât mai puțin ajung să gândească singuri, să empatizeze și să comunice unii cu alții.

Creierele copiilor care petrec mult timp jucându-se pe dispozitive mobile şi navigând pe internet încep să prezinte anumite modificări, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu ambiţios realizat de cercetători de la Institutul Național de Sănătate (National Institute of Health – NIH) din Statele Unite, citaţi de postul de televiziune CBS.

În 21 de centre de cercetare din Statele Unite, specialişti ai NIH au început să monitorizeze creierele a, iniţial, 4.500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video şi timpul petrecut pe internet au o anumită influenţă asupra dezvoltării lor. Investigarea activităţii creierului copiilor s-a realizat prin teste de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Primele rezultate ale studiului au arătat existenţa de „urme diferite” în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi, a explicat unul dintre autorii studiului, dr.Gaya Dowling, pentru emisiunea informativă a televiziunii CBS, 60 Minutes. În acelaşi timp, examinarea prin RMN a evidenţiat o subţiere prematură a cortexului (stratul de ţesut nervos aflat la suprafaţa exterioară a creierului) la copii. Subţierea scoarţei cerebrale „este considerată a fi semn al unui proces de îmbătrânire”, a explicat aceeaşi cercetătoare. „Nu ştim dacă el este cauzat în principal de timpul petrecut în faţa ecranelor. Nu cunoaștem încă toate efectele acestei aparente îmbătrâniri precoce.”

Potrivit unei alte cercetătoare intervievate în aceeaşi emisiune, dr. Kara Bagot, smartphone-ul poate să genereze un efect de dependenţă, întrucât timpul petrecut în faţa unui ecran stimulează sinteza de dopamină, hormonul plăcerii. Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa sa a scanat creierele unor adolescenţi în timp ce aceştia îşi consultau paginile de Instagram. „Există, deci, mai multe şanse ca oamenii să acţioneze impulsiv şi să utilizeze reţelele de socializare într-o manieră compulsivă decât, de exemplu, să se ocupe de ei”, a explicat cercetătoarea.

Pentru acest studiu, NIH a ajuns să investigheze în total 11.000 de copii, care au fost şi vor continua să fie monitorizaţi timp de mai mulţi ani, pentru a se obiectiva impactul generat de timpul petrecut utilizând dispozitivele mobile asupra dezvoltării intelectuale şi sociale şi asupra sănătăţii lor. Rezultatele acestei cercetări vor începe să fie publicate în cursul acestui an (2019).

Baroness Susan Greenfield, cercetătoare la Universitatea Oxford, a explicat cum copiii obișnuiți cu dispozitivele digitale și cu jocurile pe computer simt o nevoie acută de ceva care să îi distragă în fiecare moment, astfel încât să nu aibă vreun proces interior de gândire, de raportare la propria fiinţă. „Eu consider că oamenii vor ajunge să fie ca niște copii de trei ani: emotivi, dependenți de senzații tari, cu abilități sociale proaste, cu o identitate personală slabă și cu o capacitate mică de atenție”, afirmă Greenfield. „Oamenii în prezent sunt din ce în ce mai puțin conștienți de capacitatea proprie de control a proceselor mintale, din ce în ce mai puţin capabili să gândească constructiv și să aibă propriile lor opinii.”

Sugestia cercetătoarei pentru părinți este să îi implice pe copii în activități care au un început, un conținut și un sfârșit. Printre acestea, ea a sugerat citirea cărților, practicarea unui sport sau grădinăritul. „Oferiţi-le o cutie cu care să se joace în loc de un X-Box, pentru a-și putea folosi imaginația”, sfătuiește Greenfield părinții. „Dacă observați un copil care obișnuiește să citească povești, puteți remarca manifestarea unui grad sporit de atenție la acesta.”

Pentru a combate efectele nocive, responsabilitatea cade pe umerii părinților. Aceștia ar fi necesar să stabilească reguli clare, precum renunțarea la telefoane în timpul mesei sau înlocuirea laptop-ului cu o carte în momentele de relaxare – dacă vor să îi ajute pe cei mici să nu devină niște roboței sociopați și imaturi. Mai mult ca orice, părinții ar fi bine să treacă peste crizele celor mici când aceștia din urmă se trezesc că nu mai au acces nelimitat la dispozitivele digitale și să înțeleagă că, în asemenea situații, autoritatea deplină le revine lor, și nu copiilor.

Citiţi şi:

Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator

Dependenţa obsesivă de smartphone şi tabletă, boala care face ravagii printre elevi



yogaesoteric

1 octombrie 2019 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More