Multe râuri din lume abundă în concentrații periculoase de antibiotice

 

Conform unui studiu masiv asupra râurilor din 72 de țări, cercetătorii au descoperit antibiotice în 66% din cele 711 locații din care s-au prelevat probe. Multe cursuri de apă poluate cu medicamente au fost evidenţiate în Asia și Africa, de unde nu au existat prea multe date până acum.

Poluarea mediului cu antibiotice este un factor determinant al apariţiei rezistenței la medicamente a bacteriilor, fapt care amenință sănătatea publică. Oamenii ar fi necesar să fie la fel de preocupați de dezvoltarea rezistenței bacteriilor în străinătate, deoarece este corelată cu rezistența bacteriilor care apare în propriile lor locuri, spune William Gaze, ecolog microbian la Universitatea din Exeter Medical School din Anglia, care nu a fost implicat în cercetare.

Chiar dacă țările bogate împiedică poluarea cu antibiotice, bacteriile rezistente la medicamente pot să se răspândească pe tot globul odată cu oamenii care călătoresc, cu păsările migratoare sau cu alimentele și animalele comercializate, spune el.

„Este o problemă globală și avem nevoie de soluții globale.”

Aproximativ o treime dintre locațiile cercetate în ultimul an nu conțineau niveluri detectabile de antibiotice. Dar 66%, sau 470 dintre locații au fost testate pozitiv pentru cel puțin unul dintre cele 14 tipuri de antibiotice. Și aproape 16%, sau 111 locații conțin concentrații considerate nesigure, pe baza nivelurilor de siguranță estimate de AMR Industry Alliance, o coaliție globală în domeniul biotehnologiei și industriei farmaceutice. Alianța și-a stabilit pragurile de siguranță pe baza unor niveluri care nu ar ucide algele în mediul înconjurător sau nu ar promova rezistență prin uciderea bacteriilor susceptibile.

„Nu mă așteptam la gradul de concentraţie pe care l-am găsit. Acest fapt ne-a deschis ochii”, spune chimistul de mediu Alistair Boxall de la Universitatea din York, Anglia, care a condus sondajul efectuat împreună cu colegul John Wilkinson de la Universitatea din York. Cei doi au prezentat rezultatele pe care le-au obţinut la o reuniune a Societății de Toxicologie și Chimie a Mediului care a avut loc la Helsinki, în 27-28 mai.

Amploarea studiului este fără precedent, spune Boxall. Anterior, cele mai multe sondaje s-au axat pe America de Nord, Europa și China. Boxall și Wilkinson au trimis kituri de colectare a apei unor colegi din întreaga lume și apoi au testat probe dintr-un total de 165 de râuri pentru 61 de medicamente, inclusiv 14 antibiotice.

Întrucât continuă să le parvină probe, cercetătorii planifică să facă publice mai multe date în viitor. „În cele din urmă, ar fi frumos să putem obține probe din fiecare țară a lumii”, spune Boxall.

Multe râuri considerate a avea niveluri nesigure de antibiotice au fost contaminate cu mai mult de unul dintre aceste medicamente. Cel mai frecvent găsit antibiotic a fost trimetoprim, utilizat pentru a trata infecțiile tractului urinar, care a apărut în 43% dintre râurile cercetate. Alte antibiotice care au apărut frecvent au fost sulfametoxazolul, ciprofloxacina și metronidazolul. Unele dintre antibioticele pentru care cercetătorii au făcut teste – inclusiv oxitetraciclina, amoxicilina și cloxacilina – nu au fost detectate în niciun loc.

Probele din râul Kirtankhola din Bangladesh, situat în apropierea orașului Barisal, conțin cele mai mari concentrații de antibiotice dintre toate locațiile cercetate. Nivelul de metronidazol s-a apropiat de 40.000 nanograme pe litru, fiind de aproximativ 300 de ori mai mare decât nivelul considerat sigur. Ciprofloxacina prescrisă în mod obișnuit a depășit nivelurile sigure cu un factor de opt.

Concentrații ridicate de antibiotice au fost găsite și în probele din râuri aflate în apropierea orașelor Accra, Ghana; Nairobi, Kenya; Lahore, Pakistan; Lagos, Nigeria; și Nablus, Israel. Cele mai contaminate locații din Europa sunt pe un afluent urban al Dunării din Austria. Cel mai poluat râu din S.U.A. a fost găsit în North Liberty, Iowa, în apropierea multor ferme de animale.

Pentru a afla cum au ajuns antibioticele în cursurile de apă, oamenii de știință au făcut cercetări. Google Street View a arătat că unele zone contaminate sunt aproape de uzinele farmaceutice, care ar putea deversa deşeuri în respectivele râuri, spun cercetătorii. Fotografii din mai multe locații puternic poluate din Africa și Asia au arătat, de asemenea, gunoaie îngropate de-a lungul râurilor, precum și camioane-cisternă care transportă ape uzate în apropiere, spune Boxall.

Caracteristicile râurilor, cum ar fi adâncimea apei, cât de mare este debitul și dacă locul de prelevare este situat în josul unui oraș sau spital, ar avea, de asemenea, un impact asupra concentrațiilor de medicamente din apă, spune Boxall.

Boxall, Wilkinson și colegii acestora își propun să testeze modul în care antibioticele la nivelurile măsurate ar putea afecta algele și alte organisme din mediul înconjurător. Cercetătorii speră ca munca lor să determine factorii de decizie politică din întreaga lume să ia măsuri pentru a reduce poluarea.


Citiţi şi:

Sfârşitul medicinei cu substanţe chimice: În SUA a fost descoperită o superbacterie rezistentă la TOATE antibioticele cunoscute 
Apocalipsa inevitabilă a antibioticelor: avertismentul unei «întoarceri la evul mediu» datorită pretențiilor emise de unii pacienți 

 

yogaesoteric
17 octombrie 2019

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More