«Munca este cel mai potrivit dezinfectant»

 

România trece prin cea mai neobișnuită perioadă din viața noastră, a tuturor, tineri și bătrâni. Un virus a ajuns să modifice radical societatea, viața, fără ca nimeni să poată spune cum va fi lumea în viitor.

Românii sunt fie panicați, fie îngrijorați, fie resemnați sau unii, poate, chiar bucuroși că au un program mai lejer. Cu toții s-au gândit însă că aceste schimbări vor avea consecințe pentru viitor, că această perioadă în care totul s-a încetinit nu poate fi benefică și va fi nevoie să fie cumva recuperată într-un viitor și mai greu decât trecutul, pentru cei mai mulți. Pentru toți este binevenit și binefăcător chiar un discurs al marelui istoric Nicolae Iorga rostit în anii ’30 ai secolului trecut, în care oferea… soluția pentru toate neajunsurile, atât materiale, dar și morale: munca!

 
Nicolae Iorga

Peste veac, într-un discurs de doar un minut și jumătate, Iorga ne spune că munca, și în acest timp, dar poate mai ales pentru viitor, este soluția, indiferent de prostia și netrebnicia conducătorilor, iar solidaritatea națională este cheia:

„Țara noastră are înainte de toate o datorie: aceea de a munci. S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț. Munca adevărată și spornică nu se poate face decât prin solidaritate națională. Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și față de acest neam.

Marile transformări, revoluțiile se fac după ce o națiune a îndeplinit rostul ei istoric. Noi suntem însă numai la începutul acestui rost și foarte multă vreme nu ni se cere altceva decât unirea tuturor puterilor pentru a face isprava care se așteaptă de la noi.

Să nu confundăm anumite greșeli și păcate ale clasei de sus cu datoria de a răsturna împreună cu dânsa și țara și neamul.

Munca este cel mai potrivit dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale. Atunci când toată lumea muncește, prin muncă se face osebirea între acela care înțelege a se ridica și a se menține fără muncă și între aceia a căror muncă aduce după dânsa totdeauna o răsplată.

Munca, buna înțelegere, acesta este programul de astăzi și de oricând pentru nația noastră.”

Citiţi şi:

«Nu ne ruinăm economia din cauza a 800 de cazuri de gripă în fiecare zi, dar facem asta din cauza a 500 persoane infectate cu coronavirus»

Un economist trage un semnal de alarmă: «Cam 40% dintre români, peste câteva luni, se vor trezi sub pragul de sărăcie»


 

yogaesoteric
11 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More