Franța intră în recesiune: Lovită de coronavirus, Franța a realizat cea mai proastă performanță trimestrială din 1945 încoace. PIB-ul a scăzut cu 6%

 

Produsul Intern Brut al Franței a scăzut cu circa 6% în primul trimestru 2020, fiind afectat de epidemia de SARS-Cov-2, care a pus o mare parte a economiei în stand by și a aruncat țara în recesiune – se arată într-o analiză publicată de Banca Națională a Franței.

Această estimare reprezintă cea mai slabă performanță trimestrială a economiei franceze din 1945 încoace. PIB-ul se contractase deja cu 0,1% în trimestrul al IV-lea al anului trecut. Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică Insee, Franța este, tehnic vorbind, în recesiune.

Activitatea a fost mai mică cu o treime (mai exact -32%) decât media normală în ultimele 15 zile din luna martie, potrivit evaluării Băncii Franței ce se bazează pe un chestionar realizat cu 8.500 de întreprinderi.

Ca în mai 1968

„Doar în semestrul al doilea al anului 1968, marcat de evenimentele din luna mai, putem găsi o scădere trimestrială a activității de aceeași intensitate”, dar totuși mai mică din punct de vedere al cifrelor. PIB-ul a scăzut atunci cu 5,3% – se arată în evaluare.

În linia estimărilor Insee, Banca Națională a Franței apreciază că fiecare calup de 15 zile de izolare aduce un recul de 1,5% pe an al PIB-ului. Dar instituția avertizează că această cifră „nu este indicat să fie extrapolată în mod abuziv”, deoarece intensitatea efectelor izolării evoluează pe măsură ce aceasta se prelungește.

Analiza Băncii Franței confirmă că majoritatea sectoarelor economice au cunoscut puternice restrângeri de activitate, brutale uneori, cele mai afectate fiind domeniile construcțiilor, comerțului, transporturilor, hotelurile și restaurantele.

Numeroase zile de închidere

Pentru a materializa acest recul, BNF a calculat zilele în care firmele au fost nevoite să își oprească activitatea în a doua jumătate a lunii martie. În sectorul vânzări, firmele au avut în medie 6 zile de oprire excepțională, dar numărul zilelor urcă la 14 în cazul restaurantelor și la 13 pentru hoteluri și pensiuni. Adică o inactivitate cvasi-totală. Serviciile, în schimb, s-au descurcat mai bine, cu doar 1-3 zile de oprire. Industria a fost și ea afectată, având în medie 5 zile de închidere excepțională în această perioadă. Iar fabricile au ajuns la o medie de 56% din capacitatea lor în luna martie, față de 78% în februarie.

Dar această rată a scăzut la 41% în cazul producției de automobile și la 46% în industria metalurgică, în timp ce industria farmaceutică (79%) sau industria agroalimentară (71%) au rezistat ceva mai bine.

Citiţi şi:

Costurile probabile ale pandemiei de coronavirus se vor ridica la 1.000 de miliarde de dolari la nivel global…

Şeful Consiliului Ştiinţific din Franţa: «Preţul carantinei, prea mare.»

 

yogaesoteric
11 iulie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More