Mușamalizarea evidentă de la Monsanto: Roundup – glifosat și cancerul


„Decenii de tactici frauduloase pentru a câștiga miliarde de dolari”


Monsanto a apelat la diverse tactici pentru a cenzura informații esențiale cu privire la Roundup, a declarat Carey Gillam, jurnalist de investigații și autor.

Povestea erbicidului fabricat de gigantul Monsanto, Roundup, a început în anii 1980 când testele desfășurate asupra ingredientului principal, glifosat, au început să evidențieze modificări celulare în cazul animalelor de laborator, ceea ce ar fi fost normal să fie considerate drept semne inițiale că produsul poate cauza cancer.

În 1995, Agenția americană de Protecție a Mediului (EPA) a stabilit că substanța trebuie clasificată drept cancerigenă. Cu toate acestea, șase ani mai târziu, EPA și-a schimbat clasificarea pe motiv că prima a fost o decizie eronată, menționând că publicul nu are de ce să-și facă griji.

De asemenea, datele de laborator din anii 1980 pe care s-a bazat EPA pentru a clasifica glifosatul un produs cancerigen au devenit brusc inaccesibile publicului, Monsanto argumentând că rezultatele intră sub incidența legii de protecție a secretelor comerciale.

Mike Papantonio de la RT America a discutat pe această temă cu Carey Gillam, jurnalist de investigații și autor.

RT: Carey, ai scris o carte intitulată Whitewash: Povestea unui erbicid, cancer și coruperea științei. Din câte se pare, Monsanto a lucrat cu îndârjire să mușamalizeze faptul că erbicidul lor poate cauza cancer. După atât de multe studii, ce opinie ai asupra încercărilor companiei de a nega adevărul?

Carey Gillam: Chestiunea cancerului joacă un rol important în ceea ce privește această chimicală. Este cel mai răspândit produs agrochimic din lume, este prezent în apă, în mâncare, în propriile noastre trupuri. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a examinat rezultatele a decenii de cercetare epidemiologică și toxicologică și a ajuns la concluzia că este un posibil cancerigen cu legături strânse cu limfomul non-Hodgkin în mod special. Monsanto a declarat că toate cercetările sunt greșite, această agenție internațională se înșeală, iar produsul lor este cel mai sigur din lume.

RT:
În anii 1980 ni s-a spus de către EPA că Roundup cauzează cancer, iar apoi în anii 1990 ni s-a spus contrariul. Și în această perioadă doctori și cercetători au afirmat că glifosatul într-adevăr cauzează cancer. Care este motivul retractării?

Carey Gillam: Da, toxicologii EPA au analizat studiile pe șoareci în anii 1980. Iar acești șoareci prezentau tumori foarte rare și stranii – șoareci cărora li s-au administrat glifosat. Ei au fost foarte îngrijorați pe seama acestui fapt și au avertizat că erbicidul poate cauza cancer. Monsanto s-a opus din răsputeri și în cele din urmă a convins EPA să-și ignore propriii toxicologi și să-l declare un produs sigur. Este aceeași practică la care am asistat de-a lungul deceniilor. Cercetătorii avertizează asupra constatărilor testării glifosatului pe animale în laborator, oamenii protestează, și de fiecare dată Monsanto pretinde că aceștia se înșeală și încearcă să discrediteze cercetătorii și rezultatele. Și încă o fac. Asta a creat o dezbatere în întreaga lume – nu numai în SUA, dar și în Europa și în alte țări – cât de sigur sau nesigur este cu adevărat.

RT:
Potrivit cărții, întâi a fost o mușamalizare. Apoi o încercare din partea Monsanto de a contracara studiile științifice și de a-și crea propriile argumente „științifice” pentru a da impresia că Roundup este cât se poate de sigur. În cele din urmă, nu a fost nicio tentativă din partea EPA de a clarifica lucrurile. Ce părere aveți?

Carey Gillam: Acesta este modul în care am descris situația. Mi s-a cerut să vin în Europa și să vorbesc în fața parlamentului. Totul se reduce la decenii de înșelăciune. Este o acuzație gravă, dar sunt decenii de practici frauduloase ale acestei gigantice companii chimice de a câștiga miliarde – eschivând, hărțuind, discreditând și cenzurând orice informații ce ar fi folositoare consumatorilor ce sunt expuși la această chimicală pentru a hotărî dacă s-o utilizeze sau nu, să decidă dacă vor să pulverizeze Roundup pe terenul pe care se joacă copiii lor. Oamenii nu au avut parte de dreptul la decizie, deoarece orice informații privind riscul au fost ascunse în timp ce erbicidul fabricat de Monsanto a fost promovat. Au întrebuințat diverse strategii pentru a-și atinge obiectivele; au scris anumite lucrări științifice atribuindu-le altor autori; au apelat la agenți – în cadrul EPA și din universități din SUA – în încercarea de a controla narațiunea publică și de a controla ceea ce publicul știe sau nu pe această temă.


Citiți și:

O cercetătoare ne spune: Jumătate din copiii din SUA vor suferi de autism datorită glifosatului

Parlamentul UE a cerut reaprobarea folosirii erbicidului Glifosat, cu toate că se știe că este cancerigen!
 

yogaesoteric
9 mai 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More