NATO își face bază lângă București. Cât va costa noua facilitate militară

 

NATO finanțează modernizarea unei baze militare din Tunari, în proximitatea Capitalei. După finalizarea lucrărilor, pentru proiectele clasificate NATO Security Investment Programme din cadrul pachetului de capabilități CP 9A0996 – RSOM (Reception, Staging and Onward Movement), va fi dată în funcțiune o bază de staționare temporară pe structura vechii cazărmi 1026.

Pentru realizarea lucrărilor, MApN a lansat o licitație electronică pe SEAP iar valoarea estimată a proiectului este de 18.318.877,68 euro fără TVA, din fonduri NATO și MApN. Conform MApN, cu ceva timp în urmă cazarma 1026 Tunari a fost selectată pe lista unităților disponibile pentru îndeplinirea misiunilor NATO, ca bază de staționare temporară. Între altele, viitoarea bază NATO va avea patru corpuri de cazare și centrală termică proprie, bloc alimentar, unităţi medicale, platforme de depozitare a tehnicii militare, poligon de calibrare a armamentului și chiar un heliport.

MApN investește, de asemenea, 12 miliarde de lei în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pe care o reface după standarde NATO, cu toate facilitățile întâlnite la construcțiile similare aliate. Conform experților, demararea construcției demonstrează că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliați în Dobrogea este tot mai apropiat.

Investiția este una importantă și are în vedere „realizarea unor facilități minimale operaționale noi și dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”, după cum arăta cu ceva timp în urmă MApN.

Citiţi şi:

România cerșește prezența unor trupe străine pe teritoriul național. Alte țări o negociază la sânge

Ce vor de fapt americanii de la România? Să devină acum pionul nr. 1 în apărarea flancului de sud-est al NATO în locul Turciei

 

yogaesoteric
17 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More