Năut picant cu roşii (CHANA MASALA)

4 porţii

1 cană de năut boabe
4-6 căni de apă pentru fierberea năutului
1 cană de apă
1-2 roşii curăţate de coajă şi tăiate mărunt
1 ceapă tăiată rondele
4 linguri de ghee
¼ linguriţă cumin seminţe
¼ linguriţă muştar seminţe
¼ linguriţă coriandru seminţe zdrobite
¼ linguriţă hing
1-2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt
½ linguriţă turmeric
½ linguriţă masala
1 legătură mică de frunze de coriandru tocate
¼ linguriţă sare
câteva felii de castraveţi şi roşii, opţional, pentru decor

Spălaţi năutul de câteva ori cu apă rece, şi lăsaţi-l la înmuiat peste noapte. A doua zi, scurgeţi apa şi puneţi năutul împreună cu 4-6 căni de apă într-o oală, la foc. Se lasă să fiarbă neacoperit pentru 2-3 ore sau până când năutul este moale. Se mai adaugă apă dacă este necesar. Dacă aveţi la dispoziţie o oală sub presiune, aceasta va reduce timpul de fierbere al năutului la aproximativ 40 de minute, în funcţie de soi. Când năutul este fiert se ia de pe foc şi se scurge de apă.
Înfierbântaţi ghee-ul într-o tigaie mică, reduceţi focul la minim şi apoi adăugaţi seminţele de muştar, de cumin şi de coriandru, cât şi hingul. Când seminţele încep să sară, adăugaţi usturoiul şi ceapa. Când usturoiul şi ceapa devin uşor aurii puneţi în tigaie frunzele de coriandru, turmericul şi masala. Amestecaţi repede pentru a nu se arde.
Adăugaţi apoi roşiile spălate, curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe şi o cană de apă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 4-5 minute. Se adaugă în final boabele de năut şi se mai lasă să fiarbă pentru încă 5 minute împreună. Se porţionează şi se serveşte garnisită cu feliuţe e castraveţi şi roşii.

Această reţetă este TRIDOSHICĂ, dar dacă persoanele preponderent PITTA vor dori să o folosească mai des, vor trebui să reducă din cantitatea de condimente fierbinţi. Hingul şi usturoiul vor ajuta persoanele preponderent VATA şi KAPHA să digere năutul.

Reţeta anterioară                                          Reţeta următoare

yogaesoteric
24 aprilie 2009

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More