Ne-am făcut-o cu mâna noastră: De ce a apărut Covid! ‘SOS pentru omenire’

 

Un nou studiu arată că distrugerea ecosistemelor naturale duce la creșterea numărului de creaturi mici purtătoare de virusuri.

Distrugerea umană a ecosistemelor naturale crește numărul de șoareci, lilieci și alte animale care găzduiesc boli ce pot duce la pandemii precum cea de Covid-19, arată o nouă analiză, scrie The Guardian.

Cercetătorii au analizat aproape 7.000 de comunități de animale de pe șase continente și au descoperit că transformarea locurilor sălbatice în terenuri agricole sau așezări umane duce în general la dispariția speciilor mai mari de animale. Analiza a dezvăluit că aceasta favorizează apariția creaturilor mici care se pot adapta mai ușor, dar care pot răspândi patogenii care pot infecta oamenii.

Analiza a mai descoperit că populațiile de animale care sunt gazde pentru boli zoonotice sunt cu 2,5 mai mari în zonele degradate, iar proporția acestor specii de animale a crescut cu până la 70% față de cele din ecosistemele care nu au fost perturbate.

Un „semnal SOS pentru omenire”

Populațiile umane sunt tot mai des afectate de boli care provin de la animale sălbatice, precum HIV, Zika, SARS și Nipah. De la începutul pandemiei de coronavirus, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au avertizat că lumea este necesar să gestioneze cauza acestor epidemii, anume distrugerea naturii, nu doar simptomele medicale și economice.

În iunie, experții au spus că pandemia de Covid-19 a fost un „semnal SOS pentru omenire”, în timp ce în aprilie experți de renume în biodiversitate au spus că și mai multe epidemii de boli mortale se vor produce dacă natura nu este protejată.

„Pe măsură ce oamenii fac dintr-o pădure un teren agricol, ceea ce se petrece, de fapt, este că devin mult mai expuşi la contactul cu un animal purtător de boli”, a explicat David Redding, unul dintre autorii analizei.

Noua analiză este prima care arată cum dispariţia locurilor sălbatice, pe măsură ce populația și consumul global cresc, duce la schimbări în populațiile de animale care cresc riscul epidemiilor. Potrivit cercetătorilor, acele zone în care habitatele animalelor sunt cel mai mult distruse este necesar să fie supravegheate atent. Ele sunt cele mai susceptibile de a fi populate de animale care ar putea găzdui diverse virusuri periculoase, asemeni coronavirusului.


Citiţi şi:
O perspectivă inedită dar lucidă și inteligentă asupra cauzelor profunde ale crizei ce a fost declanșată de coronavirusul COVID 19
Azi mâncăm, mâine murim – Nesustenabilitatea consumului de carne

 

yogaesoteric
27 octombrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More