Ne îmbolnăvim copiii de autism dacă îi lăsăm să se uite mult la televizor

 

Psiholog Marius-Teodor Zamfir trage un semnal de alarmă:

„În ultimii 5 ani se petrece un fenomen îngrijorător. La peste 90% din cazurile de copii cu vârste cuprinse între 2-3 ani, diagnosticaţi de medicii neuropsihiatrii cu tulburări din spectrul autist, majoritatea specialiştilor din domeniu asociază ca factor agravant sau declanşator al acestor tulburări vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (calculator, telefon mobil, tabletă). Este vorba în special de cazurile în care vizionarea TV reprezintă în medie peste 4-5 ore/zi, şi în unele situaţii chiar peste 10 ore/zi, la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani.

Dacă 5 ore pe zi de vizionare ar părea că „nu este” un fapt îngrijorător, în cazul copiilor şi mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul de TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsaţi în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho-motrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav diagnostic de ADHD sau chiar de autism.

Eu personal sunt coordonatorul unui centru pentru copii cu autism, lucrez cu copii cu TSA din anul 2005 şi coordonez echipe de intervenţie terapeutică la domiciliu din anul 2007. În toată această perioadă am întocmit program de intervenţie şi am urmărit direct evoluţia la peste 150 de copii cu autism.”

Aceasta este ceea ce se vede, fiind formele mai grave. Probabil însă că numărul creieraşelor năucite de televizor este cu mult mai mare decât al celor ce ajung la astfel de cabinete, dar cum suferinţa lor nu sare în ochi, părinţii nu se agită.

Psihologul Marius-Teodor Zamfir adaugă:
„De aproximativ doi ani de zile fac o amplă campanie de conştientizare pe la toate instituţiile statului (Ministerul Sănătăţii, DGPSAC, CNA, Centrul Naţional de sănătate Mintală, media tv şi radio), cu rezultate foarte mici. Dacă aveţi orice idee de promovare a acestui fenomen, sunt foarte deschis.”


Citiţi şi:
Dr. Raluca Teleanu, medic neurolog avertizează: «Peste o oră de privit la televizor pe zi este deja mult pentru un copil»  
Obiceiul alimentar al copiilor care poate duce la autism virtual 

 

yogaesoteric
21 noiembrie 2019

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More