Nicolae Văcăroiu, fost premier: Aproape 70% din privatizări au fost un eșec. Am pierdut foarte multă industrie bună. Am vândut la prețuri simbolice

Fostul premier și fost președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, susține că aproape 70% din privatizări au fost un eșec, potrivit Știripesurse.

Iată declarația lui Văcăroiu:

În toată această istorie, până la reînființare, Curtea de Conturi s-a confruntat pe parcurs cu încercări de amestec al politicului în activitatea Curții de Conturi sub diferite forme. Și pot să vă spun, cu sinceritate, că aceste tentative din păcate au cam continuat și după reînființarea Curții de Conturi.

Practic, față de formula inițială cuprinsă în Legea 94/1992, au apărut tot felul de intervenții, prin intermediul bineînțeles al Parlamentului prin care, într-o perioadă dificilă, spre exemplu, ca să luăm și niște exemple, Curtea de Conturi în 1997 a pierdut dreptul de a controla, de a verifica procedurile prin care Fondul Proprietății de Stat derulează procesul de privatizare, iar doi ani mai târziu, în 1999 Curtea de Conturi a primit interdicție de a mai face control asupra privatizărilor. A fost o lovitură extrem de dură, ținând seama de sursele financiare care erau în joc, ale statului.

Și ca să nu vorbim așa general, efectul îl regăsim acum în diferite analize macroeconomice care se fac cu privire la privatizare. În primul rând, ca să fie foarte clar, aproape 70% din privatizări au fost un eșec. Am pierdut foarte multă industrie bună. Vă pot vorbi două săptămâni, dacă vreți, pentru fiecare obiectiv în parte. Am vândut la prețuri simbolice.

S-a distrus totul. Tot ce s-a făcut acolo, s-a făcut pe licențe plătite din greu de statul român, cu dotări de excepție. Licența era în primul rând pentru turbinele 500 de MW folosite la Porțile de Fier I și II și funcționează și acum. Era o licență franceză, care a costat extrem de mult. Toată dotarea tehnică a uzinei era făcută cu produse japoneze, mai ales strungurile de mare precizie. 12 milioane de dolari costa numai un singur strung.

Am reușit performanța, per ansamblu, ca în cele peste 7.500 de societăți care au fost privatizate și care aveau o valoare de piață de circa 350 de miliarde de dolari statul român să încaseze 9 milioane de dolari. Acesta este succesul și sunt convins că, în cazul în care Curtea de Conturi ar fi fost prezentă, ar fi acționat, se stopau multe din aceste nereguli. În fond, erau rolul și atribuțiile Curții de Conturi, care era responsabilă de modul de utilizare a banului public.

A venit unul și a lansat în Parlament: „Domnule, Curtea asta de Conturi, ei centrează, ei dau cu capul”, neînțelegând că secția jurisdicțională avea statutul profesional pe care îl are orice instanță din România. Este coordonat profesional de către Ministerul de Justiție și, mai mult de atât, cei care erau nemulțumiți de hotărârea dată la secția jurisdicțională se puteau adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție. Asta nu putem spune că nu ne-a afectat. Și, din cauza asta, domnul Busuioc are o muncă grea și are forța să o facă, mai ales că este jurist. Nu știu dacă situația o să intre sau nu în normalitate. Eu pot să vă spun că în fiecare an făceam două rapoarte la Parlament și la Ministerul Justiției pentru reînființarea secțiilor specializate prevăzute în Constituție. Nu poți să pui un judecător de divorțuri să discute un litigiu financiar și să ia o hotărâre dreaptă.

Pot să vă spun un singur aspect. Mă bucur aici și de tot ce au prezentat cei care au luat cuvântul cu privire la digitalizare. Are o importanță indiscutabilă și e bine să facem aceasta. Problema, după părerea mea, este ce facem dacă nu mai avem economie? Ce facem cu criza socială teribilă? Criza energetică, această avalanșă de creșteri de prețuri, care practic a pus la pământ toată populația? Sigur că pentru Guvern este greu să stabilească prioritățile. Acestea nu poți să le faci decât prin duritate, cum au mai făcut câțiva, chiar naționalizări dacă este cazul, mai ales că este afectat sectorul strategic, securitatea strategică a României. Iar bătălia dură este nevoie să fie făcută inclusiv cu Uniunea Europeană.

Citiți și:
Actualul stat este ilegal?!
Aceasta ar fi, în linii mari, radiografia problemelor României

 

yogaesoteric
15 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More