Nodurile lunare. Axa de evoluţie a Dragonului

Nodurile Lunare (sau ale unei planete) reprezintă punctele de intersecţie dintre ecliptică (parcursul aparent al Soarelui prin zodiac) şi orbita Lunii (sau a planetei respective)

Atunci când Luna (planeta respectivă) atinge un nod, trecând de la latitudinea Sud la latitudinea Nord, respectivul nod se numeşte nodul Nord sau nodul ascendent, celălalt fiind denumit nodul Sud sau nod descendent.

În astrologie se utilizează nodurile lunare din două motive:

  • Ele sunt strâns legate de evoluţia individului, reprezentând axa de evoluţie.
  • Deplasarea nodului lunar pe cercul zodiacal complet (aşadar, parcurgerea zodiacului) se face în 18,6 ani, deci un semn într-un an şi 201,3 zile.

Nodurile celorlalte planete au un deplasamant foarte mic (într-un an sub 1 minut de arc) şi de aceea ele au o influenţă foarte slabă (nu se iau în calcul).Nodurile lunare au ca simbol dragonul. În mitologia orientală, dragonul este asociat cu înţelepciunea, la fel ca şarpele. Vechii chinezi spuneau că dragonul este o fiinţă divină ale cărei înţelepciune şi virtute sunt insondabile. Confucius spunea: „Dragonul se hrăneşte din apa pură a înţelepciunii şi se odihneşte în apa clară a vieţii“. În tradiţia chineză, dragonul este considerat ca fiind norocos, dotat şi inteligent.

În astrologia hindusă, Nodurile Lunare sunt numite Rahu – Nodul Nord şi Ketu – Nodul Sud şi reprezintă, respectiv, Capul şi Coada Dragonului. Credinţa hinduşilor că Nodurile Lunare sunt în strânsă legătură cu evoluţia omului – cu Karma (destinul) şi Dharma (scopul) – este justificată deoarece sfera de forţă a Lunii ne pune în legătură cu trecutul nostru. Nodurile Lunare sunt două puncte importante din astrogramă. Nodul Nord arată care ne este scopul, vorbindu-ne despre viitorul nostru iar Nodul Sud ne vorbeşte despre trecutul nostru. Nodul Sud răspunde la întrebarea: „Din ce cauză sunt aici pe Pământ?“ iar Nodul Nord răspunde la întrebarea: „Cu ce scop acţionez?“

Este deosebit de important să reţinem că:

  • Atunci când Soarele este în conjuncţie cu Luna, aceasta arată de fapt că este momentul de Lună Nouă (orbul de 0 grade exact);
  • Când Soarele este în opoziţie cu Luna (exact opoziţia se realizează când orbul este de 0 grade), atunci este Lună Plină;
  • În plus, când Soarele este conjuncţie cu Nodul Nord sau Sud Lunar, atunci au loc eclipsele de Soare sau de Lună. Aceasta arată că momentele de eclipsă sunt foarte favorabild dacă sunt folosite conştient pentru a ne înţelege trecutul şi a ne cunoaşte destinul (viitorul) deoarece în aceste momente se deblochează anumite energii astrale. Astrologia karmică cunoaşte acest lucru şi arată că aceste momente speciale sunt foarte favorabile pentru modificarea în sens benefic, spiritual a destinului nostru.
  • Nodurile Lunare sunt opuse, adică se situează la 180° unul faţă de celălalt astfel că în efemeride (tabele) se precizează doar poziţia Nodului Nord Lunar în semne.

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More