Noi cercetări tocmai au dovedit că o serie întreagă de pesticide agricole sunt vinovate pentru căderea bruscă a intelectului
S-a descoperit că o clasă întreagă de pesticide agricole dăunează creierului copiilor… Nivelul IQ-ului scade la scară națională
Dacă ați bănuit vreodată că oamenii devin mai proști pe zi ce trece, iată că noile cercetări tocmai au dovedit că oamenii nu mai sunt la fel de inteligenți așa cum obișnuiau să fie. Studiile arată că nivelul mediu al IQ-ului a scăzut cu fiecare generație născută după 1975 – iar acum, oamenii de știință cred că cel puțin un pesticid poate fi vinovat pentru scăderea bruscă a intelectului – dacă nu mai mulți.
Studii nenumărate au legat expunerea la pesticide de o serie de probleme de sănătate la om, dar oamenii de știință încep acum să identifice organofosfații, o clasă de pesticide, ca fiind o amenințare deosebit de periculoasă. Printre numeroasele efecte dăunătoare cauzate de expunerea la organofosfați, dovezile arată că acești compuși sunt pe deplin capabili să dăuneze creierului copiilor. Și, desigur, aceste tipuri de pesticide sunt folosite fără restricții. Organofosfații sunt atât de periculoși, încât cercetătorii de top cer acum interzicerea totală a acestor toxine, datorită potențialului lor de a dăuna copiilor.
Pesticidele sunt legate de leziuni cerebrale și de scăderea IQ-ului
După cum relatează Waking Times, multe studii au legat clorpirifosul, un organofosfat, de afectarea creierului la copii. Compania Dow Chemical a început să producă clorpirifos în 1965. Ca și alți organofosfați, clorpirifosul vizează sistemul nervos central, prin suprimarea acetilcolinesterazei, o enzimă esențială pentru neurotransmisie. În timp ce aceste substanțe chimice sunt destinate să ucidă insecte, cercetările au arătat în mod consistent că organofosfații sunt toxici pentru oameni. Copiii sunt în mod special susceptibili la efectele organofosfaților, cum ar fi clorpirifosul – în special când sunt încă în uter.
Deși clorpirifosul este cel mai infam dintre organofosfați, cercetările arată că întreaga clasă de pesticide este periculoasă. În anul 2013, un alt organofosfat, monocrotofos, a ucis 23 de copii în India. Estimările sugerează că aproximativ 200.000 de oameni mor anual prin intoxicații cu organofosfați.
După cum notează CBS, organofosfații sunt de asemenea utilizați în fabricarea unor gaze care atacă sistemul nervos și alte arme chimice. De fapt, înainte ca organofosfații să fie utilizați pentru a ucide insecte, au fost folosiți ca arme de război – destinate să omoare oameni. Deci, atunci când ne pulverizăm culturile cu pesticide pe bază de organofosfați, literalmente pulverizăm asupra resurselor noastre alimentare o armă chimică, proiectată să vizeze sistemul nervos central.
Este atunci de mirare că IQ-urile copiilor au scăzut, începând cu anii 1970? Cercetările recente arată că scorurile IQ ale copiilor scad în fiecare deceniu, începând din 1975. Oamenii de știință știu acest aspect, însă guvernele continuă să permită utilizarea acestor substanțe chimice, cu destulă lipsă de reținere. Din fericire, un număr tot mai mare de experți iau atitudine pentru omenire.
Apel pentru interzicere
Lideri din domeniul sănătății publice afirmă că există dovezi copleșitoare privind efectele nocive ale expunerii la organofosfați, iar mulți dintre aceștia solicită în prezent interzicerea totală a acestor substanțe chimice. Expunerea prenatală a fost asociată cu un risc semnificativ de tulburări de dezvoltare la copii.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California-Davis a publicat o lucrare în prestigioasa revistă PLoS ONE, la sfârșitul anului 2018, descriind pericolele organofosfaților și cerând acțiuni guvernamentale imediate. Autorul principal al studiului, Irva Hertz-Picciotto, profesor de științe ale sănătății publice și director al Centrului de Științe ale Sănătății la UC Davis, afirmă: „Există dovezi convingătoare că expunerea femeilor gravide la un nivel foarte mic de pesticide pe bază de organofosfați este asociată cu IQ-uri mai mici și dificultăți de învățare, memorie sau atenție la copiii lor”.
Hertz-Picciotto, cercetător la Institutul MIND al UC Davis, ne lămurește că deși clorpirifosul este cel mai recunoscut pentru astfel de efecte nefaste, cercetările echipei arată că întreaga clasă de organofosfați este periculoasă. Referenții spun că organofosfații sunt extrem de periculoși, chiar și în cantități foarte mici. Chiar și la niveluri considerate în prezent în condiții de siguranță, expunerea la organofosfați înainte de naștere este legată de slaba dezvoltarea cognitivă, socială și comportamentală.
Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că studiile confirmă că aceste substanțe chimice modifică dezvoltarea creierului, deoarece acestea au fost concepute de la început să afecteze negativ sistemul nervos central, afirmă Hertz-Picciotto.
Citiți și:
După ce a aprobat preluarea Monsanto de către Bayer, UE sprijină practicile criminale ale acestei «căsătorii încheiată în iad»
Erbicidul de la Monsanto care conţine glifosat este corelat cu cazuri de cancer cerebral la copii
yogaesoteric
9 mai 2019