Noi reguli de exprimare pentru vaccinați: Este timpul să nu mai spunem „complet vaccinat” pentru covid, spun experții

Dacă încă mai spuneți „complet vaccinat” pentru covid, este timpul să vă opriți, susțin oficialii din sănătate.

Având în vedere că pe piață există noi rapeluri și că virusul este în continuă evoluție, experții spun că acest termen nu mai înseamnă să fii cât mai protejat posibil – protecție care în practică s-a dovedit a fi iluzorie.

Experții indică două alternative mult mai potrivite în această fază actuală a pandemiei: „la zi / actualizat” cu vaccinurile covid sau pur și simplu indicând dacă s-a primit ultima vaccinare de rapel.

Cu siguranță aș spune că este necesar să nu-l mai folosim, să-l lăsăm deoparte cu totul. «Complet vaccinat» nu este termenul pe care dorim să îl folosim”, a declarat Cindy Prins, epidemiolog la Universitatea din Florida, pentru CNBC Make It.

Definiția vaccinării complete nu s-a modificat de când au fost lansate primele vaccinuri covid în urmă cu aproape doi ani. Aceasta înseamnă două doze inițiale de vaccin de la Pfizer, Moderna sau Novavax, sau o doză de la Johnson & Johnson. Este sinonimă cu completarea seriei primare de vaccinuri covid.

Iată de ce spun experții că nu este indicat să mai fie folosit acest termen și ce ar fi necesar să se facă în schimb.

Ce este greșit în a spune „complet vaccinat”?

«Complet vaccinat» a fost inițial o modalitate simplă de a reaminti celor mai mulți oameni – oricine nu a primit vaccinul J&J – că au nevoie de două injecții în loc de una pentru a obține o protecție completă împotriva covid la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021”, spune Prins.

Dar covid s-a modificat mult de atunci, la fel ca și sensul de a fi pe deplin protejat.

Anul trecut, apariția unor noi variante, precum delta și omicron, a alimentat noi infecții și reinfecții în rândul americanilor complet vaccinați. A devenit clar că protecția unei serii primare împotriva infecției a început să scadă după câteva luni și că sunt necesare doze de rapel pentru a preveni rezultatele severe ale covid”, spune Prins.

Pentru a simplifica, faptul de a fi complet vaccinat nu mai oferă o protecție completă împotriva covid, ceea ce de altfel nu a oferit niciodată. Chiar dacă s-a făcut recent seria primară, subvarianta BA.5 a Omicron și o serie de alte subvariante sunt din ce în ce mai diferite și ocolesc reacția declanșată de vaccinurile originale cu ARNm.

Ce ar fi indicat să se spună în schimb, potrivit experților?

Spuneți că sunteți «la zi/actualizat» cu vaccinurile covid”, recomandă Prins.

Schimbarea vocabularului dumneavoastră ar putea afecta modul în care comunicați cu cei din jur. De exemplu, ar fi necesar să vă asigurați că cei dragi sunt «la zi» cu vaccinurile înainte de a veni la o adunare pe care o organizați”, spune Prins.

Expresia riscă să pară un jargon”, argumentează Susan Hassig, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Tulane.

Dacă întrebi o persoană dacă este la zi, se presupune că are o înțelegere comună a ceea ce înseamnă – și s-ar putea să nu fie așa”, spune ea.

Hassig atrage atenția asupra unei întrebări mai „funcționale” pe care o puteți pune în schimb:

Ați primit noul rapel?

Să fii mult mai explicit în ceea ce întrebi ar fi mai potrivit dacă ei nu știu ce înseamnă [actualizarea]”, spune ea.

Întotdeauna puteți să-i învățați pe cei din jur ce înseamnă «la zi/actualizat»”, notează Prins.

Acest aspect poate implica, de asemenea, cunoașterea liniilor directoare de eligibilitate pentru diferite injecții covid și găsirea unor modalități „respectuoase” de a întreba prietenii sau membrii familiei dacă îndeplinesc sau nu condițiile unei anumite doze.

Așadar, s-a deschis calea către vaccinarea perpetuă…….

Citiți și:
Pandemia Vaccinaților: Vaccinurile NU împiedică infectarea ci o favorizează (Studiu)
O echipă de oamenii de știință de top publică un studiu care modifică total paradigma despre vaccinurile covid-19: Impunerea acestora este „neetică” și de până la 98 de ori mai dăunătoare decât boala

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More