Noile arme ale Rusiei ce sunt formidabile (rachete care zboară cu 6,5 km/secundă) obligă SUA să regândească sistemul antirachetă

Serviciile de informaţii americane sunt preocupate de momentul când în dotarea armatei ruse vor intra rachetele Avangard, o armă rusească hipersonică capabilă să evite sistemul american de apărare antiaeriană, care va fi pusă în funcţiune în 2020, relatează CNBC.

Sistemul Avangard, bazat pe o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de douăzeci de ori mai mare decât cea a sunetului, a fost prezentată de Vladimir Putin pe 1 martie în timpul discursului său anual în faţa parlamentului. 

Potrivit presei americane, în 2016, Moscova a efectuat cu succes două teste ale acestei noi arme. O a treia încercare, în octombrie 2017, nu a avut succes deoarece racheta s-a prăbuşit înainte de atingerea ţintei. 

Thomas Karako, şeful proiectului privind apărarea anti-rachete balistice, de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), consideră că sistemul de apărare antiaeriană al SUA nu este capabil să facă faţă unei arme Avangard, îndemnând la introducerea de schimbări în strategia de apărare antirachetă. „Nu putem amâna schimbările ce trebuie făcute în strategia de apărare antirachetă. Foarte rău că am lăsat Rusia să meargă atât de departe”, a avertizat expertul american. 

Recent, liderul de la Kremlin a ordonat ca navele ruseşti din Marea Mediterană să fie permanent dotate cu rachete Kalibr. Rusia şi-a făcut din rachetele de croazieră Kalibr arma principală pentru forţele maritime cu rază lungă de acţiune. Complexul de rachete Kalibr include mai mult de zece versiuni care diferă în ceea ce înseamnă modul în care sunt lansate, domeniul de aplicare, natura ţintelor şi viteza. Cu o lungime de şase până la nouă metri, aceste rachete pot fi echipate cu focoase convenționale sau nucleare. Submarinele ruseşti sunt echipate cu rachete Kalibr. Aceste rachete puternice sunt instalate şi pe fregate. 

În general, rachetele de croazieră sunt eficiente nu doar atunci când sunt lansate de pe vase mari. Doar Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, cele mai cunoscute fiind cele americane, Tomahawks. Rusia a demonstrat că poate utiliza numeroase vase mici pentru implementarea armei cu rază lungă de acţiune, un exemplu de o structură de putere „distribuită”. 

„Ideea este că într-o perioadă de creştere a armelor letale şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune, ar putea fi mai înţelept ca puterea de foc să se răspândească pe mai multe platforme mai mici, în loc să se pună toate ouăle într-un singur coş larg, costisitor şi vulnerabil”, scrie publicaţia americană The National Interest. 

Programul SUA care alocă puterea de luptă cu utilizarea navelor în zona de coastă se confruntă cu mari dificultăţi. În plus, potrivit revistei, navele americane de coastă nu sunt echipate cu rachete puternice precum Kalibr care pot fi montate chiar şi pe escortă. 

Experţii americani se arată îngrijoraţi şi de rachetele hipersonice Ţirkon şi rachetele de croazieră Kalibr-NK, ale căror capacităţi de luptă au fost demonstrate în timpul loviturilor asupra teroriştilor din Siria efectuate de submarinul Rostov pe Don, navele flotilei din Marea Caspică şi flotei din Marea Neagră. Parcurgând o distanţă de 1500 de km, cu o viteză hipersonică, rachetele au lovit cu succes ţintele din provinciile Aleppo, Rakka şi Idlib. 

Rachetele Ţirkon aparţin categoriei rachetelor hipersonice, capabile să ajungă la ţintă cu o viteză care depăşeşte de 5-6 ori viteza sunetului, ceea ce le face invulnerabile la sistemele antirachetă. Deocamdată, rachetele Ţirkon nu au intrat în dotarea armatei ruse.

Preşedintele rus le-a mai trasat ordin responsabililor din domeniul industriei apărării să continue modernizarea sistemului Panţr-S şi să finalizeze proiectarea şi pregătirea producţiei în masă a sistemului S-500 de ultimă generaţie. În mesajul său anual adresat parlamentului, la 1 martie, Vladimir Putin a prezentat imagini ale testelor sistemului hipersonic Kinjal cu o rază de 2000 km. Potrivit liderului de la Kremlin, racheta Kinjal cu focoase convenţionale sau nucleare este capabilă să evite toate sistemele antiaeriene şi antirachetă. Preşedintele rus a vorbit, de asemenea, despre noul sistem Avangard, dotat cu un bloc hipersonic cu aripi, precum şi de alte arme ruseşti sofisticate. 

Într-un interviu pentru ziarul oficial al Ministerului rus al Apărării, Krasnaia Zvezda, directorul Centrului pentru Reducerea Riscului Nuclear, Serghei Rîjkov, a declarat că Statele Unite construiesc rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, ca parte a lucrărilor pentru scutul antirachetă. 

„Pentru a completa elemente ale sistemului de apărare antirachetă, SUA utilizează ţinte simulând o gamă largă de rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, mai ales Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm 2 sau MRBM. Producerea unor astfel de rachete şi lansarea lor este interzisă prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediarul (FNI)”, a declarat Rîjkov. El a adăugat că astfel de rachete sunt practic nişte vectori universali care ar putea fi folosiţi ca rachete balistice de luptă dacă sunt echipate cu ogive adecvate. „Dezvoltarea şi testarea acestor rachete constituie un precedent pentru eludarea Tratatului FNI, deoarece acestea sunt capabile să lovească la distanţe interzise de acest tratat”, a spus Serghei Rîjkov.

Citiți și:

SUA şi Rusia îşi flutură armele ultramoderne

Rusia folosește deja tehnologie extraterestră și a utilizat-o în războiul din Siria?yogaesoteric

2 octombrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More