Noile contoare impuse de UE: consumi mai mult, rămâi fără curent

UE a găsit soluția. Economie forțată prin tăierea curentului

Pe lângă problemele majore legate de înregistrarea fluctuațiilor de tensiune drept consum, contoarele inteligente constituie un instrument deosebit de periculos pentru securitatea energetică a populației, dar și a companiilor. Sistemul acestora permite oprirea subită a furnizării de energie în momentul în care se înregistrează un consum mai mare, ceea ce deschide calea economiilor forțate de energie.

Potrivit atenționărilor transmise de furnizorii de energie, în momentul în care un client depășește la consum puterea avizată, curentul este tăiat în mod automat. Aceasta este marea performanță a contoarelor inteligente. Posibilitatea de a opri de la distanță furnizarea energiei electrice ar fi cazul să ne îngrijoreze foarte tare.

Pe fondul presiunilor UE de a reduce la minimum consumul de energie, cei care nu se conformează ordinului riscă să rămână fără curent electric. Mai mult, contoarele inteligente măsoară energia consumată pe intervale orare, ceea ce înseamnă că cei care folosesc prea mult curent în orele de vârf, contrar recomandărilor, ar putea „beneficia” de o întrerupere bruscă a curentului.

Statul român și companiile furnizoare s-au străduit să prezinte multiplele beneficii ale contoarelor inteligente, însă, în afară de faptul că se elimină „efortul” de a transmite indexul, nimic nu pare să aducă vreun avantaj consumatorilor. Chiar și prezumția că populația își va putea monitoriza mai bine consumul nu stă în picioare, atâta vreme cât și contoarele clasice oferă aceeași posibilitate. Când oficialii europeni vorbesc despre economii după montarea contoarelor inteligente, se referă doar la reducerea extremă a consumului, pe fondul unor facturi mult mai mari la energie. În prezent, din cei 9,9 milioane de locuri de consum din România, 1,75 milioane au montate contoare inteligente, acestea fiind achiziționate de furnizorii de energie sub pretextul că ar eradica tentativele de fraudă. Conform unei Directive UE, adaptată și în legislația românească, până în 2024 toți cei care consumă minimum 200 de kW pe lună sunt obligați să aibă montate contoare inteligente, restul având termen până în 2028.

Erori uriașe

Potrivit unui articol apărut în bleepingcomputer.com, testele de laborator efectuate de oamenii de știință olandezi au arătat că unele dintre contoarele electrice inteligente de astăzi pot da citiri false, indicând consumuri chiar și cu 582% mai mari decât cele reale.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Twente și de la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam, a implicat mai multe teste efectuate pe nouă mărci diferite de contoare inteligente, denumite în industrie „contoare de energie statică”.

Cercetătorii au folosit și un contor electromecanic pentru referință. Folosind o platformă de testare simplă, cercetătorii au conectat contoarele inteligente la diverse aparate consumatoare de energie găsite în casele obișnuite, cum ar fi becurile economice, încălzitoarele, becurile cu LED-uri și variatoarele. Experimentele au durat șase luni, cu teste individuale care au durat cel puțin o săptămână și uneori câteva săptămâni. Cercetătorii au urmărit să reproducă modele obișnuite de consum de energie în gospodărie și nu s-au concentrat pe punerea contoarelor inteligente în condiții stresante. Rezultatele testelor au variat enorm, unele contoare raportând erori mult peste intervalul lor dezvăluit, mergând de la -32% la +582%. Testele cu rezultate neobișnuite au fost repetate de mai multe ori, iar rezultatele au fost diferite cu câteva procente față de original.

Dispozitivele de economisire viciază înregistrarea

Cercetătorii au pus toate problemele pe seama designului unor contoare inteligente și, în mod paradoxal, a dispozitivelor electrice cu funcții de economisire a energiei. Acestea din urmă, spun cercetătorii, au introdus o cantitate mare de zgomot în formele de undă ale curentului electric, care perturbă senzorii contorului inteligent însărcinați cu înregistrarea consumului de energie, notează bleepingcomputer.com. Potrivit cercetătorilor, motivul citirilor defectuoase pare să fie senzorul de curent și circuitele asociate. Rezultatele experimentale arată că aceste contoare de energie statică pot fi împinse într-o citire defectuoasă (pozitivă și negativă) dacă consumatorul atrage curenți pulsați suficient de rapid.

Citiți și:
Contoarele aşa-zis inteligente – o nouă modalitate de spoliere, îmbolnăvire, subjugare şi control total al fiinţelor umane de pe această planetă (I)
Noua normalitate: Familiile din Virginia, forțate să aleagă între contoare inteligente sau lipsa energiei electrice

 

yogaesoteric
6 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More