Norvegia acuză Rusia pentru un atac cibernetic asupra parlamentului

Norvegia a acuzat Rusia pentru un atac cibernetic asupra sistemului de e-mail al parlamentului norvegian desfășurat în luna august. Ministrul de Externe, Ine Eriksen Soreide, a numit acest fapt un incident grav care afectează „cea mai importantă instituție democratică” a țării. „Pe baza informațiilor disponibile guvernului, credem că Rusia s-a aflat în spatele acestei activități”, a spus ea, fără a oferi dovezi.

Moscova a respins afirmația, numind-o o „provocare serioasă și voită”. Soreide a declarat într-un comunicat că serviciile de securitate și informații din Norvegia cooperează îndeaproape pentru a trata această problemă.

Ca răspuns, ambasada Rusiei la Oslo a respins anunțul „inacceptabil”, spunând că nu au fost prezentate dovezi. „Milioane de atacuri cibernetice sunt comise anual din străinătate împotriva resurselor de internet ale statului rus … dar acest aspect nu ne dă dreptul să acuzăm fără discriminare autoritățile țărilor de posibila lor origine”, a adăugat ambasada.

În septembrie, conturile de e-mail aparținând mai multor oficiali au fost compromise în timpul unui atac cibernetic, iar unele informații au fost descărcate, au anunțat autoritățile norvegiene. Dar amploarea completă a daunelor cauzate de atac nu a fost făcută publică. 

Afirmația Norvegiei a venit într-o perioadă de relații tot mai tensionate cu Rusia. Ambele țări au o frontieră arctică, iar Norvegia este membră a NATO. În august, Norvegia a expulzat un diplomat rus, suspectat de spionaj. Rusia a ripostat prin expulzarea unui diplomat norvegian câteva zile mai târziu.

Citiţi şi:

O platformă rară de spionaj cibernetic putea fura informații din lista de așteptare a imprimantei

Atac cibernetic pe toate fronturile! Halucinant dar real

Atacurile cibernetice asupra site-urilor care promovează activitatea Şcolii de Yoga MISA nu reprezintă nicio noutate şi nu mai uimesc pe nimeni

yogaesoteric

17 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More