Nu distopie, ci prezent. China perfecţionează sistemul orwellian complet


Linşaj public prin afişarea cetăţenilor „răi” pe ecrane publice, unificarea tuturor aplicaţiilor într-una singură

În China se implementează, deocamdată experimental, sistemul ratingului cetăţeanului, prin intermediul noilor tehnologii şi mijloace de supraveghere.

Sistemul de Credit Social chinez implementează modelul prin recompensarea cetăţenilor „corecţi” şi pedepsirea, prin punerea pe lista neagră, a celor cu probleme sau „neconformi”.

Cetăţenii care sunt „corecţi” adună puncte pe card şi pot beneficia de diverse facilităţi, de la transport mai ieftin la timp de aşteptare mai scăzut la spital.

În schimb, cetăţenii care sunt trecuţi pe lista neagră, cel mai adesea datornicii, sunt supuşi, în unele regiuni ale Chinei, unui procedeu similar punerii la stâlpul infamiei din vechime. Astfel, aceştia sunt expuşi pe ecrane TV sau pe monitoare uriaşe din pieţele publice, sau le sunt setate telefoane în aşa fel încât, atunci când sunt apelaţi, apelantul să fie avertizat că are de-a face cu un cetăţean problemă.

În China aceste metode sunt înlesnite şi de sistemul propriu de internet care este folosit în această ţară. Chinezii utilizează o aplicaţie proprie şi unică, totodată, Wechat, dezvoltată de compania locală Tencent, prin intermediul căreia se pot face toate operaţiunile posibile de pe dispozitivele „inteligente” ca smartphone-urile. Cu alte cuvinte, prin Wechat chinezii au şi servicii de mesagerie, şi servicii de tranzacţionare dintre cele mai diverse posibil (taxi, comandat mâncare etc.), informare, reţele sociale etc.

Cu alte cuvinte, dacă în internetul nostru pentru fiecare nevoie/dorinţă insuflată de stăpânii gadgeturilor şi aplicaţiilor este nevoie să folosim tot atâtea aplicaţii separate (Facebook pentru reţea socială, aplicaţie specifică pentru taxi, aplicaţie specifică pentru diverse comenzi online), la chinezi toate acestea se afla în una şi aceeaşi mega-aplicaţie. Ceea ce înseamnă că nivelul de colectare şi de prelucrare al datelor utilizatorilor este uriaş şi foarte simplu de realizat.

Citiţi şi:

China va implementa sistemul de credite sociale până în 2020

Big Brother este total în China: Sute de milioane de camere de supraveghere prevăzute cu recunoaștere facială!

 

 

yogaesoteric
7 februarie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More