Nu vă lăsaţi manipulaţi de sondajele preelectorale!

Încep prin a vă reaminti că în România noua modă este prostirea populaţiei. Nu, nu mă consideraţi naiv…ştiu că această modă nu este deloc nouă, numai că se manifestă mai vizibil în perioade în care este nevoie de populaţie pe post de masă de manevră. Şi prin aceasta rămâne, din păcate, la modă. Aşa ca acum.


Paradox, sau realitate românească?


Un om pe patul morţii este vizitat de către doctor.


După o investigare superficială doctorul se pronunţă:


– Doamnă, soţul dvs. a murit.


La care cel din pat:


– Staţi un pic că nu am murit încă…


Soţia indignată:


– Taci odată, nu auzi ce a spus doctorul?!


Ca în bancul cu doctorul


Poate că de vină e comunismul care a creat oameni fără iniţiativă, care par lipsiţi de viaţă, care nu simt şi nu reacţioneză la aproape nici un stimul extern. Ei par că zac pe patul de moarte şi nici măcar nu mai aşteaptă o minune. Ei au întotdeauna nevoie de cineva care să le zică ce să facă mai departe.


Şi iată cum vine Adrian Năstase cu trupu-i bine hrănit şi ne spune cu aroganţă că o ducem foarte bine şi că în România a scăzut numărul de săraci şi a crescut nivelul de viaţă. Şi românii, mulţi dintre ei, îl cred, chiar dacă ei trăiesc foarte greu.


Vine Iliescu, preşedintele României, şi într-un dispreţ suveran faţă de Constituţie, îi îndeamnă pe oameni să voteze cu Năstase. Şi sunt mulţi pentru care Iliescu este argumentul decisiv pentru a-l vota pe Năstase. Dar Iliescu nu dă nici un argument de substanţă. Şi încalcă în acelaşi timp legile României.


Şi mai vine şi autoritatea „ştiinţifică” nevăzută şi abstractă a sondajelor de opinie. Şi sunt mulţi oameni care le cred pe acestea! Chiar dacă este foarte evident că popularitatea lui Năstase scade în picaj.


Şi Năstase, şi Iliescu, şi sondajele de opinie se bazează pe o autoritate fără substanţă. Şi românii îi cred, chiar dacă este evident contrariul! Acum nu mai este timp, din păcate, pentru aprofundare şi pentru o examinare amănunţită. Acum, în ceasul al doisprezecelea, a rămas doar încrederea: în cine să avem încredere? Celor care îi cred pe Năstase, Geoană, Iliescu, şi sondajele de opinie trebuie să le spunem: le lipseşte simţul realităţii şi reacţia firească faţă de problemele cu care noi toţi ne confruntăm.


Dezbatere TV cu victime


Într-o campanie electorală aproape invizibilă pentru electorat, în care Năstase s-a împăunat zilnic pe micile ecrane cu ralizările guvernului, iar despre Băsescu nu prea mai aflam nimic, toţi am aşteptat ziua de miercuri cu sufletul la gură. Probabil multă lume a văzut dezbaterea televizată de miercuri, pe televiziunea publică. Băsescu l-a surclasat pe Năstase şi ca formă, şi în conţinut.


Interventia a fost preluată si de Realitatea TV, care după incheierea confruntării electorale a comentat, cu note de la 1 la 10, prestaţia celor doi participanţi: regizorul Alexandru Darie a analizat comportamentul scenic şi talentele actoriceşti, psihologul Aurora Liiceanu a încercat să contureze profilul psihologic al celor doi candidaţi la Cotroceni, analistul Stelian Tănase a evaluat conţinutul dezbaterilor, iar Marie Rose Mociorniţa a cântărit prestaţiile din perspectiva experienţei dobândite in străinatate. La finalul confruntării: clasamentul Băsescu-Năstase era următorul: Alexandru Darie: 9-6; Aurora Liiceanu 8-6; Stelian Tănase: 8-6; Marie Rose Mociorniţa: 8-6. Mediile: Băsescu 8,25 – Năstase 6. (Ziua, Vineri, 10 decembrie 2004).


Aflăm din presă astăzi (10 decembrie) că din cauza emisiunii Andrei Gheorghe a fost concediat de la Realitatea TV, din ordinul personal al lui Adrian Năstase. „Începe demenţa!” titrează Evenimentul zilei pe prima pagină. Cum a îndrăznit Gheorghe să facă aşa ceva? Şi se pare că invitaţii lui Andrei Gheorghe, ca să nu-i facă viaţa imposibilă acestuia, au îndulcit mult notele pe care le puseseră iniţial!


Ecourile de după emisiune sunt într-un total dezacord cu sondajele vehiculate în ultimele zile. Ni se spune că Năstase e mai „bun”, că conduce detaşat în sondaje (cacofonia nu este nici întâmplătoare, nici intenţionată, ci pur şi simplu inevitabilă!). Şi iată evidenţa contrarie! Ni se va argumenta că nici unul dintre invitaţi nu face parte din electoratul PSD, deoarece fiecare are studii superioare. Toţi sunt mai verticali şi mai sinceri decât Năstase. SAU trebuie să luăm în calcul marja de minciună şi dezinformare vehiculată cu ajutorul sondajelor.


Sondaje aranjate pentru alegeri fraudate


Chiar mai crede cineva aceste sondaje? Da! Recitiţi bancul românesc cu doctorul. Sunt mulţi care le cred, pentru că o autoritate abstractă neştiută pare că se ascunde în spatele lor. După o logică elementară, matematica, statistica sunt domenii foarte exacte, deci nu ţin nici de sentimente nici de apartenenţe politice etc… În realitate aceste sondaje pot fi încropite, corectate, aranjate, în toate fazele elaborării lor.


Dezinformarea prin sondaje: tactică folosită şi în primul tur al alegerilor. Scopul? În prima fază, dezorientarea şi descurajarea electoratului opoziţiei şi polarizarea nehotărâţilor către PSD. În faza a doua, când s-au dat publicităţii rezultatetele exit pollurilor, s-a vizat mai degrabă crearea unei acoperiri pentru fraudarea rezultatelor alegerilor. Pentru că a doua zi după alegeri, în jurul orei 17, un responsabil de la BEC afirma (complet neconform cu statul său de magistrat) că rezultatele vor fi aproape de rezultatul sondajelor. Din acel moment au început neregulile (adică mai ales migraţia voturilor nule la candidatul PSD) şi în final, într-adevăr, rezultatele s-au aliniat „frumos”, în limita marjei de erori de 3%. Sarcină de partid îndeplinită conştiincios.


Demagogia şi mai mare vine chiar de la Adrian Năstase, care foloseşte aceste sondaje drept garanţie de nefraudare !! Dar, la ce ne-am fi putut aştepta din partea lui?


Nu le faceţi jocul!


Nu le faceţi jocul celor care vor să ne manipuleze! Mergeţi la vot duminică 12 decembrie. Fiecare vot contează! Votul pentru Băsescu nu este unul de preferinţă, este singura alternativă. Nu vrem să intrăm din nou sub stăpânirea unui tiran cu accese de grandomanie şi cultul personalităţii. Dacă Năstase & Co. manipulează cu atâta tupeu şi aroganţă oamenii, dacă trec cu atâta nonşalanţă dispreţuitoare peste voinţa românilor, nimic bun nu poate veni din partea lor pentru România!


Fiecare vot contează pentru a face un pas spre normalitate.


Duminică putem face acest pas împreună!


10 decembrie 2004

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More