O carte străveche conține un text scris acum 1500 de ani, ce poate fi citit… doar cu ajutorul razelor X. Care este explicația?

 

De curând, în atenția cercetătorilor americani a intrat o veche carte de imnuri (cântece) religioase. Dat fiind că respectivele imnuri au fost scrise în secolul XI, cartea respectivă este un obiect de mare valoare. Dar, în ciuda aparențelor, cartea mai conține și altceva decât textele religioase ale căror slove sunt vizibile pentru oricine.

În carte sunt cuprinse și alte informații, de fapt un alt text, invizibil în condiții normale. Acest al doilea text este cel original al respectivei cărți și a fost scris cu câteva sute de ani înaintea imnurilor religioase ce pot fi citite cu ochiul liber. Textele originale privesc opera unuia dintre cei mai mari medici ai Antichității: Galen din Pergam. Acest mare medic și învățat s-a născut în secolul II d.Hr., dar concepțiile sale medicale prezintă interes și astăzi.

Pergamentul a fost examinat de către specialiștii de la SLAC National Accelerator Laboratory, un prestigios centru de cercetare implicat în studiul particulelor elementare. Aceștia au constatat că, la început, manuscrisul la care ne referim conținea învățăturile prețioase ale medicului Galen, traduse într-o altă limbă la secole după moartea acestui geniu al Antichității.

Textul străvechi a fost redactat în limba siriacă a secolului VI d.Hr, probabil de către unul dintre membrii comunității formate la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt. Ulterior, după aproximativ 500 de ani, textul medical atribuit lui Galen a fost răzuit de pe paginile pergamentului, locul său fiind luat, apoi, de către imnurile religioase. Acest procedeu a fost folosit și în alte cazuri, cu veacuri în urmă. Motivul? Nu atât dorința de-a face uitate scrierile unor autori antici, cât prețul ridicat al pergamentului, precum și ușurința cu care putea fi radiat textul inițial, spre a face loc altuia nou.

Oamenii de știință și-au dat seama de mult că pe vechiul pergament s-a aflat, anterior, un alt text. Vreme de un deceniu ei s-au străduit să îl „citească” sub slovele scrise mai recent, în secolul XI. Au fost utilizate razele infraroșii, precum și radiația UV, în încercările (eșuate) de deslușire a textului vechi. Acest lucru nu l-au reușit decât cercetătorii de la SLAC, folosindu-se de razele X.

Cu ajutorul acestor radiații au putut fi expuse micile rămășițe de cerneală existente în straturile mai adânci ale foilor de pergament, devenind „vizibile” literele ce au aparținut textului original. Astfel au fost scoase la iveală pasaje ce conțin informații noi despre medicina practicată de către Galen – cel supranumit „ultimul mare medic al Antichității”.

Deocamdată, au fost alese 26 de pagini spre examinarea cu raze X. Procedeul implică o muncă de 10 ore, pentru analizarea fiecărei file. În afară de acestea mai există alte 200 de pagini, care ar putea dezvălui aspecte fascinante, necunoscute până azi. Sunt texte pe care nu le-a mai putut citi nimeni în aproape un mileniu, dar care, ca prin minune, au devenit iarăși accesibile.

Citiți și:

Codex Seraphinianus – cartea scrisă într-o limbă necunoscută despre reptilienii Anunnaki!

Veche de peste 1000 de ani, o carte faimoasă răstoarnă teoriile despre strămoșii noștri. Codexul Rohonczi

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More