O catastrofă globală: 260 de milioane de creștini experimentează niveluri ridicate de persecuție, iar fenomenul ia amploare

 

Persecuția globală a creștinilor a atins niveluri fără precedent: „260 de milioane de creștini experimentează niveluri ridicate de persecuție” în întreaga lume, se spune în raportul anual Open Doors World Watch List 2020, un document în care se regăsesc cele 50 de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați pentru credința lor.

Se va opri acest fenomen care ia amploare de la an la an sau va continua să se răspândească în acele națiuni care, deocamdată, se bucură de libertate și egalitate religioasă?, se întreabă jurnaliștii de la Institutul Gatestone.

În plus, „2.983 de creștini au fost uciși din motive legate de credință. În medie, este vorba de 8 creștini uciși în fiecare zi pentru credința lor”, „9.488 de biserici sau clădiri creștine au fost atacate” și „3.711 de creștini au fost reținuți fără proces, arestați, condamnați și închiși”.

Institutul Gatestone scrie că paranoia dictatorială continuă să facă din Coreea de Nord, prima în acest clasament, cea mai agresivă națiune. „Dacă sunt descoperiți creștini în Coreea de Nord, aceștia sunt deportați în lagărele de muncă ca infractori politici sau chiar uciși la fața locului”.

Și așa cum s-a petrecut în toate statisticile și rapoartele privind persecuția globală a creștinilor, „opresiunea islamică” rămâne doar „sursa de persecuție” cu care se confruntă creștinii din șapte dintre cele zece națiuni în care situaţia lor este cea mai rea. 38 din cele 50 de națiuni care compun lista sunt fie majoritar musulmane, fie au o populație musulmană considerabilă.

Majoritatea covârșitoare a acestor națiuni musulmane sunt guvernate de o formă de sharia (legea islamică). Persecuțiile sunt aplicate fie direct de către guvern sau societate sau, în cele mai frecvente cazuri, de amândouă, deși societățile ‒ în special membrii familiei ‒ tind să fie mai zeloase în aplicarea lor.

Institutul Gatestone face un scurt tablou al celor șapte națiuni musulmane care se regăsesc în topul țărilor ce aplică persecuții creștinilor:

– Afganistanul (nr. 2) este „o societate islamică în care creștinismul există în secret”. Nu numai că este „ilegal ca o persoană afgană să părăsească islamul”, dar membrii familiei sunt adesea primii care îi atacă sau îi omoară.

– În Somalia (nr. 3), „trecerea la creștinism este considerată o trădare”; membrii familiei și liderii clanurilor „vor hărțui, intimida și chiar ucide” persoanele care se convertesc. Al Shabaab, „Tineretul”, este un grup islamic care masacrează creștinii „chiar în locul în care au fost descoperiți”.

– În Libia (nr. 4), „Nu există libertate de exprimare, nici un tratament egal al creștinilor, nici o recunoaștere a bisericii și nici o biserică construită”.

– Pakistan (nr. 5) „este afectat de numeroase grupări islamice radicale”, care „vizează regulat” bisericile. În viziunea atât a guvernului, cât și a oamenilor, „creștinii sunt considerați cetățeni de clasa a doua”. De asemenea, legile anti-blasfemie ale țării sunt aplicate în mod disproporționat împotriva minorității creștine ‒ ceea ce face dificilă și periculoasă afirmarea credinței în public.

– În Sudan (nr. 7), „guvernul a arestat sau intimidat mulți lideri creștini și numeroase biserici au fost demolate. Extremiștii au atacat creștinii, în special în regiunea Muntelui Nuba, unde mii de creștini au fost uciși sau strămutați”.

– În Yemen (nr. 8), „războiul civil a permis grupurilor islamice radicale să-și extindă operațiunile în anumite zone, ducând la creșterea și uciderea creștinilor. Activitățile în biserici sunt interzise și părăsirea Islamului este și ea interzisă. Musulmanii care decid să-L urmeze pe Iisus ar putea risca pedeapsa cu moartea”.

– În Iran (nr. 9), care „este guvernat de legea islamică, drepturile și posibilitățile profesionale ale creștinilor sunt puternic restricționate. Este ilegal să producă literatură creștină sau să se țină slujbe în Farsi. Convertiții de la Islam se confruntă cu persecuții din partea guvernului”.

Unele tendințe sunt, de asemenea, în creștere. Creștinii din Africa subsahariană sunt „din ce în ce mai amenințați de grupurile extremiste islamice”.

În afară de „opresiunea islamică”, creștinii din întreaga lume au devenit ținte mai mult ca niciodată. O parte din aceasta se datorează faptului că „persecuția împotriva creștinilor a luat o întorsătură tehnologică”. De exemplu, în India (nr. 10) ‒ unde „radicalii hinduși atacă adesea creștinii” ‒ guvernul intenționează să introducă un sistem național de recunoaștere facială. Au existat cel puțin 447 incidente de violență și crime bazate pe ură împotriva creștinilor în această țară.

În mod similar, China (nr. 23) ‒ care vrea ca toate religiile, inclusiv creștinismul, „să se încadreze în interpretarea comunismului” ‒ „lansează un sistem de credit social (SCS) la nivelul întregii țări prin care autoritățile intenționează să recompenseze «buna integrare a cetățenilor» și să pedepsească pe cei care nu sunt «buni chinezi», inclusiv pe creștini”.

Poate că cel mai alarmant aspect este că numărul creștinilor persecutați continuă să crească an de an: „260 de milioane de creștini experimentează niveluri ridicate de persecuție”, spune noul raport din 2020. Aceasta reprezintă o creștere cu 6% față de 2019, subliniază sursa citată.

Citiți și:

Al-Shabaab a declarat «Moarte creștinilor». Kenya – locul 40 în Topul Mondial al Persecuției pentru anul 2019

În anul 2016 au fost masacraţi în întreaga lume 90.000 de creştini

 

yogaesoteric
9 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More