O companie chineză a furnizat serviciilor secrete din China date sensibile despre milioane de politicieni și oameni de afaceri de top din occident

 

2,5 milioane de personalități occidentale de top și 658.000 de organizații (companii, instituții, ONG-uri): toate sunt ținta firmei chineze Zhenhua Data din Shenzhen, care lucrează pentru Partidul Comunist Chinez și armata Chinei.

Scopul strângerii acestor informații sensibile este utilizarea lor de către serviciile secrete chineze, potrivit The Telegraph.

Dezvăluirile despre informațiile strânse de Zhenhua într-o uriașă bază de date despre liderii politici și de bussiness din Occident au fost făcute de publicația Australian Financial Review și de mai multe ziare britanice care au avut acces la „Zhenhua Files”.

Baza de date i-a fost furnizată inițial profesorului american Christopher Balding, specialist în domeniul digital, care a lucrat în Shenzen, dar s-a întors în SUA din cauza temerilor privind securitatea sa. El a furnizat baza de date unei companii specializate în analiză, iar de acolo informațiile au ajuns în presă.

Printre personalitățile cărora firma chineză le-a făcut profilul extins (profil psihologic, conturi bancare, tranzacții, proprietăți etc.) se numără regina Marii Britanii, premierul britanic Boris Johnson, premierul australian Scott Morrison, liderii partidelor politice din mai multe țări, liderii și acționarii celor mai mari companii occidentale, dar și comandanți militari și profesori universitari. În baza de date a firmei chineze apar profilurile unor personalități din SUA, Canada, Marea Britanie, India și Japonia, potrivit The Telegraph. Cu alte cuvinte, o mină de aur în competiția marilor puteri.

Informațiile despre toate țintele spionajului chinez sunt stocate pe serverele companiei din Shenzen. „Avem de-a face cu o Cambridge Analytica pe steroizi”, a declarat un specialist în spionaj pentru Daily Mirror, cu referire la scandalul creat în jurul companiei britanice acuzate că a influențat alegerile prin strângerea de date despre utilizatorii din Marea Britanie și SUA.

Compania este acuzată că a vândut „servicii de propagandă militară, de securitate și propagandă străină” către „instituții interne” din China, inclusiv guvernului și serviciilor de securitate. De asemenea, Zhenhua Data a furnizat clienților săi date despre localizarea „navelor, avioanelor, sateliților și geamandurilor”.

De altfel, compania nu-și ascunde intențiile. Pe site-ul acesteia, Zhenhua Data descrie rețelele sociale și analiza online drept o „armă de război informațional” care poate fi folosită pentru „modelarea percepțiilor oamenilor și remodelarea societății”.

În privința oamenilor din spatele companiei, nu se cunosc multe detalii, aceștia sunt învăluiți într-un păienjeniș de firme-paravan implicate în „mineritul” informațional al Partidului Comunist Chinez.

Dezvăluirea presei occidentale a venit exact în momentul în care companiile de tehnologie din China, mai ales Huawei, au început să fie suspectate că furnizează autorităților chineze datele strânse în statele occidentale în care au operațiuni. Tocmai de aceea, accesul Huawei și al altor companii chineze de software și hardware la construirea rețelelor 5G a fost limitat în multe state NATO.

Citiţi şi:

Institutele Confucius sau Institutele Mao? Eforturile Chinei de a ne educa tinerii (I)

Uitați de scurgerea de date de la Facebook! China colectează date direct din creierul lucrătorilor, la scară industrială

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More