Câți ani din viaţă pierdem navigând pe internet?

 

Cum evităm efectele nocive ale internetului? Cum extragem părțile bune, fără a cădea în capcanele lui?

Semne care trădează dependenţa

Pentru psihiatrul și psihoterapeutul Radu Teodorescu „a avea un comportament dependent înseamnă situații speciale în care persoane deprimate sau care doresc să evite să se confrunte cu o realitate ostilă, se pot refugia într-o activitate de tip citit, televizor, internet. În rarele cazuri în care există o suferință, ea este de altă natură. Computerul nu este decât masca cea mai evidentă sub care se ascunde ea.

Pe de o parte, internetul este doar un mijloc prin care cineva se implică (uneori patologic) în diverse activități care procură o plăcere: sex, joc, cumpărături etc.

Dependența de acestea ne este cunoscută tuturor, Internetul nu face decât să ofere posibilitatea obținerii satisfacției dorite mult mai repede și poate să ducă la consecințe grave. Fiecare dintre aceste comportamente (care nu au nimic patologic în sine) se poate transforma, în măsura în care tulbură semnificativ existența persoanei și îi afectează statutul social, profesional, financiar, viața de familie sau echilibrul psihologic.”

Aceasta presupune că este important să depistăm repede semnele unui comportament dependent, pentru a-l conștientiza și a urmări să-l corectăm. Dependența, nefiind o boală psihică, poate şi este necesar să fie tratată.

Într-o viață de om, pierdem peste 8 ani butonând la telefon

Această formă de „adicție” de internet se poate recunoaște după unele criterii cum ar fi: orele petrecute online (peste 45 h pe săptămână), greață, durere de cap, tremur, reducerea activităților din mediul social, familial și ocupațional.

Internetul este un cumul de posibilități necesare privind toate aspectele umane: învățare, documentare, comunicare, sexualitate, jocuri. Dar când ecranul monitorului devine singura legătură cu lumea, se poate vorbi despre o suferință ascunsă.

În consecință, dacă, dintr-un motiv sau altul, ești un maniac al telefonului sau duci lipsă de comunicare, este posibil ca e-mailul să te transforme într-o victimă a schimbului virtual.

Să citești o carte, să deschizi un album sau un dicționar este o experiență minunată, diferită de cea de pe calculator.

Există numeroase studii ce demonstrează capacitatea creierului nostru de a se adapta, numită „plasticitate cerebrală”.

Un fapt este sigur: Internetul modifică circuitele cerebrale

Nicholas Carr, jurnalist și scriitor (autorul cărții Is google making us stupid? (Google ne face să devenim proşti?)), scrie: „Ecranul iradiază realmente creierul și asta timp de ore în șir. Subestimăm timpul pe care îl petrecem pe internet, subestimăm gimnastica cerebrală pe care acest scop o cere”.

Cognitiviştii israelieni au făcut un experiment cu 47 de adulți voluntari, care au acceptat să trăiască 5 zile cu ochii legați și să-şi însușească intens alfabetul Braille. După aceste zile, imaginile RMN ale creierelor acestora arătau că zonele vizuale erau deja extinse către cele ale pipăitului.

Profesorul de psihologie cognitivă și ergonomică Thierry Baccino de la Universitatea din Paris VIII, spune: „Am investit mai bine de 1000 de ani pentru a învață să citim. Totul – de la nivelul lecturii, spațiul dintre cuvinte, forma literelor etc. – a cerut un efort progresiv de adaptare a creierului nostru. Trecerea către ecran pare naturală, însă nu este deloc astfel”.

Cum să ieși din acest cerc vicios? Dacă simți că ești îndrăgostit nelimitat de calculatorul tău, de telefonul tău, este suficient să începi un proces de însănătoșire, dându-i pentru început sistemului tău nervos o zi de pauză, de libertate. În această zi este bine să găsești o activitate care să-ți capteze interesul și, astfel, să-ți concentrezi atenția către scopuri mai sănătoase, cum ar fi vizionarea unui film inspirat, savurarea de muzică bună, dans, practica yoga, stagii de dezvoltare personală, o plimbare în aer liber etc.

Citiţi şi:

Un necesar semnal de alarmă: efectul nefast al internetului asupra creierului uman

Generația 5G – EMF și Bolile (I)

Experții spun că dacă îi oferi copilului tău un telefon mobil este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More