O companie farmaceutică franceză a fost amendată pentru comercializarea unui medicament de slăbit, care ar fi cauzat sute de decese

Un producător francez de medicamente a fost găsit vinovat de înșelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor, a decis un tribunal din Paris. Familiile victimelor vor primi în total 160 milioane de euro, reprezentând daune.

Firma franceză Servier a primit amendă pentru vânzarea medicamentului Mediator, o pastilă pentru slăbit care ar fi cauzat moartea a sute de oameni, relatează dpa preluată de Agerpres.

Firma Servier este necesar să plătească 2,7 milioane de euro (3,17 milioane de dolari) şi a fost găsit vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor, a decis luni un tribunal din Paris. Un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani.

În plus, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune.

De asemenea, autoritatea de reglementare medicală din Franța a fost amendată cu peste 300.000 de euro pentru rolul său în scandal. Departamentul nu nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util, deşi efectele sale adverse erau cunoscute. Judecătorul a constatat că autoritatea de reglementare „a eșuat grav” în atribuțiile sale.

Înaintea verdictului, medicul pneumolog francez Irène Frachon, care este creditat cu faptul că a dezvăluit efectele secundare ale medicamentului, a declarat pentru AFP că speră că hotărârea „ne va oferi instrumentele necesare pentru a înțelege cum a putut continua o astfel de înșelăciune atât de mult timp”.

Mediator a fost lansat pe piaţă iniţial ca medicament pentru diabet, în anii ’70, dar a fost adesea prescris şi pentru cure de slăbire.

Medicamentul Mediator a fost dezvoltat pentru utilizare la diabetici supraponderali și a fost pe piață timp de 33 de ani.

A fost retras în cele din urmă în 2009 din cauza îngrijorărilor că ar putea cauza probleme cardiace grave. Servier a negat întotdeauna aceste acuzații.

Aproximativ cinci milioane de persoane au primit medicamentul pe parcursul a trei decenii, în ciuda diferitelor avertismente cu privire la efectele sale secundare.

O serie de alte țări europene, inclusiv Italia și Spania, au interzis medicamentul Mediator la începutul anilor 2000. Cu toate acestea, în Franța, acesta a continuat să fie oferit diabeticilor și altor pacienți ca un inhibitor al apetitului, până în 2009.

Un studiu a concluzionat că 500 de decese ar putea fi legate de Mediator între 1976 și 2009. Un al doilea a stabilit cifra la 2.000.

Citiți și:
SUA: Oamenii de știință confirmă existența oxidului de grafen și a mai multor materiale toxice în „vaccinurile” împotriva covid-19
Cea mai periculoasă otravă din lume

 

yogaesoteric
15 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More