O descoperire uimitoare a savanţilor. Plantele pot auzi prădătorii

Există din ce în ce mai multe dovezi care susţin că plantele sunt mult mai complexe decât se credea anterior, relatează Curiosity.

Una dintre aceste trăsături este abilitatea de a auzi, altfel spus, de a capta vibraţii din mediul exterior, care le ajută în strategiile de apărare.

Savanţii cunoşteau că undele sonore au efect asupra germinaţiei şi creşterii plantelor, dar cercetătorii de la Universitatea din Missouri, Rex Cocroft şi Heidi Appel, au dorit să afle dacă plantele simţeau vibraţiile produse de insecte şi alte organisme care se hrănesc cu acestea. Cercetătorii au înregistrat sunetele făcute de mâncatul omizilor atunci când acestea se hrăneau cu frunze de Arabidopsis thaliana, specie înrudită cu muştarul. Appel a precizat că „dacă o omidă mănâncă numai plante care produc ulei de muştar se poate otrăvi dacă nivelurile de ulei sunt prea mari”.

Atunci când experţii porneau sunetele înregistrate care reproduceau mâncatul omizilor, planta producea mai mult ulei de muştar în frunzele ei, ceea ce nu se petrecea în cazul altor sunete, precum foşnitul frunzelor sau altele care au loc în natură. Cocroft a precizat că „plantele sunt capabile să facă distincţia între vibraţiile produse de omizi şi cele obişnuite, din mediul înconjurător”.

De asemenea, plantele care auzeau atacul omizilor produceau mai multă antocianină, un compus chimic care dă culoarea roşie a florilor plantelor.

Producerea în surplus a uleiului durează de la câteva ore la câteva zile dar, după cum precizează şi Appel, „vibraţiile avertizează planta că vor mai urma şi alte atacuri, pregătindu-se pentru această situaţie”.

Acest studiu contribuie la ideea conform căreia plantele sunt inteligente şi pot dezvolta, în timp real, mecanisme de apărare. Având în vedere că şi plantele trebuie să supravieţuiască, astfel de adaptări sunt necesare.


Citiți și:

Plantele suferă de stres, întocmai precum oamenii

Lumea plantelor

 

yogaesoteric
25 aprilie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More