O DEZVĂLUIRE ULUITOARE: Serviciile secrete pot controla de la distanţă telefoanele mobile

 

Serviciile secrete folosesc programe informatice cu ajutorul cărora pot prelua „controlul total” asupra telefoanelor mobile inteligente: nu doar interceptează convorbirile sau ne localizează, ci controlează de la distanţă funcţiile acestor smartphone-uri, astfel că ele pot fi folosite, de exemplu, şi ca microfoane ce transmit sunetele din jurul nostru, a declarat în luna octombrie pentru BBC  Edward Snowden, făcând referire la cazul particular al GCHQ (Centrul de ascultări şi decodificări al serviciilor secrete britanice).

Unul dintre aceste programe este aşa-numitul „Dreamy Smurf”, cu ajutorul căruia telefoanele pot fi închise ori deschise de la distanţă fără ca utilizatorul să-şi dea seama. Un alt instrument se numeşte „Nosey Smurf”, care poate activa microfonul telefonului astfel încât să se poată asculta discuţiile din apropierea aparatului. Folosit împreună cu „Dreamy Smurf”, „Nosey Smurf” poate activa microfonul chiar şi atunci când posesorul şi-a închis telefonul.

O facilitate mai cunoscută oferită serviciilor secrete de tehnologia telefoanelor mobile este localizarea posesorului acestora cu ajutorul semnalului emis de telefon, folosind metoda triangulaţiei. Dar GCHQ a pus la punct un alt instrument de geolocalizare mai performant, şi anume „Tracker Smurf”, ce permite urmărirea deplasărilor posesorului cu o precizie sporită faţă de cea a triangulaţiei.

Pentaru ca toate aceste intruziuni să nu poată fi detectate, serviciile secrete britanice au creat şi un instrument de protecţie, denumit „Paranoid Smurf”. De exemplu, dacă un utilizator suspectează că ar putea fi spionat chiar cu ajutorul propriului său telefon şi decide să ducă aparatul la un tehnician, acesta din urmă cel mai probabil nu va reuşi să obţină dovezi care să confirme respectivele temeri.

Dar serviciile de informaţii pot face multe alte lucruri prin manipularea de la distanţă a telefoanelor mobile, inclusiv să facă fotografii cu ele, susţine în continuare fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), în prezent refugiat în Rusia.

El subliniază că serviciile secrete pot accesa orice telefon mobil cu ajutorul unor mesaje SMS denumite „exploit”. „Este un mesaj specific care ne este expediat la fel ca orice alt mesaj, dar este ascuns şi nu va fi afişat”, explică Snowden. „Noi plătim (pentru telefoane), dar adevăratul lor posesor este cel care controlează programele informatice”, conchide el.


Citiţi şi:

Dezvăluirile extraordinare făcute de un fost angajat al serviciilor secrete despre supravegherea populației

Cum îţi va controla Google toată casa cu ajutorul unor jucării de pluş

Camerele de supraveghere – un atac insidios la intimitatea umană

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2015

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More