O etapă medicală importantă: Primul transplant de rinichi de la un porc la om

O echipă de chirurgi din New York a făcut pentru prima dată în lume o operație care ridică serioase probleme etice: au fuzionat la un om un rinichi care fusese crescut în trupul unui porc modificat genetic. Omul, așa cum îl cunoșteam până acum, în toată complexitatea sa multidimensională, pare că nu mai există sau nu mai are valoare – știința materialistă l-a retrogradat la statutul de agregat, căruia i se pot schimba piesele atunci când se defectează, cu orice s-ar nimeri să meargă.

Micii „savanți” nebuni s-au declarat încântați că organul a funcționat în mod normal după intervenție, deschizând astfel calea către o nouă sursă de organe care să fie transplantate de la animale. Cu toate că mai sunt încă multe întrebări la care este necesar să se răspundă cu privire la efectele pe termen lung ale unui astfel de transplant, experții consideră deja că această realizare reprezintă o piatră de hotar în domeniul xenotransplantului (transplant între specii vii diferite).

Intervenția chirurgicală a fost făcută la New York University (NYU) Langone Medical Center, potrivit New York Times, iar echipa medicală care a efectuat-o a fost condusă de doctorul Robert Montgomery, director al NYU Langone Transplant Institute.

Rinichiul provenea de la un porc care fusese modificat genetic, astfel încât organul să nu fie respins de organismul uman. Organul nu a fost transplantat în mod normal, ci a fost atașat prin intermediul unor vase de sânge în exteriorul abdomenului, la partea superioară a piciorului unui bărbat aflat în moarte cerebrală și susținut mecanic, care fusese anterior declarat donator de organe. Rinichiul a început să producă urină și creatinină aproape imediat.

Montgomery a spus că, din moment ce organul a funcționat în mod normal atunci când a fost atașat în afara trupului, probabil că ar funcționa la fel de bine și dacă ar fi transplantat în mod normal.

Totul a mers mai bine decât ne așteptam. Părea ca orice grefă pe care am folosit-o de la un donator viu. Mulți rinichi proveniți de la persoane decedate nu funcționează imediat și au nevoie de zile sau săptămâni pentru a funcționa. Acesta însă a funcționat imediat.

Profesorul de chirurgie de transplant Dori Segev de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins a declarat: „Este necesar să învățăm mai multe despre longevitatea organului. Dar este un progres uriaș. Este o realizare foarte, foarte mare.

Oamenii de știință urmăresc de mult timp să dezvolte la porci organe care să poată fi transplantate la oameni, deoarece listele de așteptare pentru diferite organe (rinichi, inimă, plămâni, ficat) sunt lungi.

Aspecte bioetice

Perspectiva de a obține organe de la porci ridică importante probleme de bioetică, inclusiv în ceea ce privește măsura în care animalele sunt exploatate de oameni. Cu toate acestea, unii medici speră că este doar o chestiune de câteva luni până când va putea începe transplantul de rinichi de porc la om. Printre altele, există și preocupări legate de virusurile porcinelor care ar putea infecta oamenii.

Citiți și:
Transplanturile: donaţie sau crimă?
Toate organele transplantate poartă personalitatea donatorilor. Cazuri uluitoare care îi uimesc pe cercetători

 

yogaesoteric
25 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More