O extincţie în masă ar putea avea loc curând

 

Cercetătorii avertizează că un fenomen de acum 183 milioane de ani s-ar putea repeta. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter se tem că în curând oceanele planetei ar putea trece printr-un fenomen dramatic: anoxia. Asta înseamnă că apa oceanelor va rămâne fără oxigen, lucru care va duce la o extincţie în masă a speciilor marine, scrie Yoda.ro.

Dacă acest lucru se va petrece, abia după un milion de ani nivelul de oxigen din oceane ar începe să crească din nou, scrie Daily Mail.

Experţii îşi bazează calculele pe un fenomen similar produs acum 183 de milioane de ani, numit Toarcian Oceanic Anoxic Event.
Astfel, ei au aflat că reducerea nivelului de oxigen din oceane duce la acumularea carbonului organic în sedimentele de pe fundul apei. Acest lucru provoacă în timp creşterea nivelului de oxigen din atmosferă şi apoi reoxigenarea oceanelor, însă echilibrul va fi restabilit abia după un milion de ani.

Temându-se că fenomenul din preistorie s-ar putea repeta, Sarah Baker, coordonatoarea studiului, avertizează că ne aflăm deja într-un punct critic şi trebuie să limităm emisiile de carbon.

Un alt studiu, realizat anul trecut de GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, arată că, într-adevăr, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă creşte, în timp ce nivelul de oxigen din oceane scade.

Astfel, în ultimii 50 de ani, oceanele au pierdut aproximativ 2% din oxigen. Fenomenul se va accentua pe măsură ce apele oceanelor se încălzesc tot mai mult.


Citiţi şi:

Imagini uluitoare care demonstrează că oceanul este viu și extrem de puternic

Documente WikiLeaks: E-mail primit de Hillary Clinton – Sudul magnetic se deplasează spre ecuator. În 10 ani va fi peste Marea Neagră 
COP21/CMP11 – Conferința ONU referitoare la schimbările climaterice. Câteva aspecte care NU s-au discutat la Paris

 

yogaesoteric
30 iunie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More