O invenție bizară! Aparatul de comunicare cu morții, inventat de Thomas Edison
„Lucrez de ceva timp la construirea unui aparat pentru a vedea dacă este posibilă comunicarea cu persoanele care au părăsit această lume.” Acestea sunt cuvintele şocante rostite de marele inventator Thomas Edison într-un interviu acordat în octombrie 1920, pentru The American Magazine. Şi, în zilele acelea, atunci când Edison vorbea, oamenii ascultau.
Thomas Edison
Oricum am lua-o, Thomas Edison a fost un superstar în vremurile sale, un inventator strălucit în timpul Revoluţiei Industriale. Supranumit „Vrăjitorul din Menlo Park”, Edison a fost unul dintre inventatorii cei mai prolifici din istorie, deţinând nu mai puţin de 1.093 de patente doar în Statele Unite. Edison a fost responsabil pentru crearea sau dezvoltarea mai multor aparate care au transformat modul în care oamenii trăiau ca, de exemplu, becul electric, camera de filmat, proiectorul sau fonograful.
Aşadar, a inventat Edison o „maşină pentru interacţiunea cu fantome”, adică o maşină pentru a vorbi cu cei morţi? Mult timp s-a speculat în cercurile cu preocupări în domeniul paranormal faptul că Edison chiar ar fi reuşit să creeze un astfel de dispozitiv, dar el s-ar fi pierdut. Totuşi, nu s-au găsit prototipuri sau scheme cu privire la această maşină-de-interacţiune-cu-fantome. Aşadar, a reuşit Edison să o construiască sau nu?
Într-un alt interviu dat de acelaşi Edison, publicat în aceeaşi lună din acel an, dar în altă revistă, Scientific American, marele inventator declara: „Mă gândesc de ceva timp la o maşină sau aparat prin care s-ar putea intra în legătură cu persoanele care au trecut într-o altă existenţă sau sferă.”
Deci, în două interviuri realizate în aceeaşi perioadă, există două declarații foarte similare, una în care Edison spune că „lucrează la construcţia” dispozitivului, iar alta în care afirmă că „se gândeşte” la acest aparat. Oarecum contradictoriu, în articolul din Scientific American se mai spune că aparatul lui Edison s-ar fi aflat deja în stadiul experimental, ca şi cum ar fi existat deja un prototip.
În acelaşi faimos interviu din Scientific American, Edison mai afirmă următoarele: „Nu pretind că aceste persoane au trecut într-o altă existenţă sau sferă, pentru că nu ştiu nimic despre acest subiect, şi niciun om nu poate şti. Dar, există posibilitatea de a construi un aparat prin care entitățile din altă sferă de existenţă, dacă vor dori să intre în contact cu noi, în această sferă de existenţă, vor avea o modalitate mai bună de a se exprima, decât prin intermediul meselor ouija sau a contactelor cu mediumuri.”
Totul rămâne doar un mister nerezolvat… Şi nu vom şti niciodată dacă Edison chiar a reuşit s-o facă, dar a ţinut ulterior ascunsă invenţia sa.
Ultima invenție a lui Edison
O maşină care permite comunicarea cu lumea spiritelor a fost construită în secret de celebrul inventator american Thomas Alva Edison, în ultimii săi ani de viaţă. În mod ironic, posesorul aparatului, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, spune că spiritul lui Edison l-a rugat să distrugă echipamentul în cauză şi să nu dezvăluie nimănui felul în care acesta a fost construit. „Dacă maşinăria mea va cădea pe mâinile cui nu trebuie, aceasta ar putea influenţa destinul omenirii. Sunt mult mai înţelept acum, şi-mi dau seama că doar minţile cele mai evoluate ar fi binevenit să comunice între lumi”, ar fi spus el.
Edison a început să lucreze la acest aparat spre finele anilor ’20, spre surprinderea tuturor celor din anturajul său, care-l ştiau a fi agnostic, mai mult decât sceptic, faţă de posibilitatea unei vieţi „de apoi”. Unii istorici sunt de părere că interesul său în comunicarea cu morţii a fost stimulat de alţi importanţi cercetători şi oameni de ştiinţă cu care era prieten, în special Sir William Crookes şi Sir Oliver Lodge, de asemenea spiritişti de marcă. Crookes a fost un fizician a cărui specialitate – vidul – l-a ajutat pe Edison să realizeze becul cu incandescenţă.
Nu avea timp de spiritism
Alţi istorici spun că Edison poate să fi considerat drept datoria sa lămurirea controversei legate de spiritism şi a început să investigheze temeinic fiecare teorie pro şi contra. Spre deosebire de Lodge şi Crookes, care consultau mediumi şi alţi spiritişti, spiritul logic al lui Edison l-a convins că, dacă este posibil să comunicăm cu morţii, atunci este util să o putem face şi prin intermediul unui aparat.
El nu avea timp de mediumi, table de spiritism sau dat în bobi. „Anumite metode (de spiritism) utilizate acum sunt atât de brute, de copilăreşti, de neştiinţifice, încât este uluitor cum aşa de mulţi oameni raţionali se lasă convinşi de ele”, se plângea Edison.
Vocea spiritului din „gramofon”
Secretul proiectului său spiritist a fost păstrat extrem de bine, iar după ce a murit, în 1931, aproape toţi cei care l-au cunoscut au crezut că această ultimă invenţie nu a fost terminată niciodată. Dar un mic cerc de inventatori şi parapsihologi au aflat că în realitate s-a petrecut cu totul altfel. Prototipul fusese finalizat, apoi a fost cumpărat de un bogătaş excentric, amator de curiozităţi şi invenţii bizare.
Iniţial, cumpărătorul a crezut că are în faţă unul dintre primele modele de gramofon şi l-a pus deoparte. După câţiva ani, el a încercat să pornească „gramofonul” – fără ac sau cilindru rotitor – şi a încremenit auzindu-l pe Edison spunându-i pe nume. Vocea spiritului inventatorului a fost rapid acoperită de cele ale altor spirite. Colecţionarul a vândut aparatul unei persoane a cărei identitate nu a vrut să o cunoască.
Reglează-ţi frecvenţa radio pentru a-i auzi pe cei din Lumea de dincolo
Friedrich Jurgenson, un documentarist suedez, este unul dintre cei mai faimoşi cercetători ai EVP (electronic voice phenomena – fenomene vocale electronice). El a înregistrat accidental pe bandă magnetică vocile rudelor sale decedate. Dr. Konstantin Raudive, psiholog din Letonia, a fost adeptul şi susţinătorul lui Jurgenson.
Împreună au derulat numeroase experimente, iar Raudive a înţeles în scurt timp că cele mai bune rezultate pot fi obţinute atunci când procesele de înregistrare sunt acompaniate de „zgomot alb”. El credea că morţii folosesc cumva acest zgomot, transformându-l în sunetul vocii lor.
Citiţi şi:
O nouă tehnică psihoterapeutică: inducerea comunicării cu cei care au trecut în lumea de dincolo
Prof. dr. neurolog Constantin Dulcan ne vorbește despre Lumea de Dincolo
O călătorie în timp împreună cu George Wells şi cu genialul inginer francez Emile Drouet
yogaesoteric
15 septembrie 2019