O mare companie producătoare de tutun a subvenţionat un studiu medical mincinos despre cancerul pulmonar

de Alex Ionescu

Moto: „Implicarea economicului şi politicului
în cercetarea medicală face ca rezultatele studiilor întreprinse
să servească  în primul rând scopurilor economice sau politice, şi apoi sănătăţii omului.”
– Richard J. Roberts,  laureat al premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie în 1993


În 2006, un studiu al unei fundaţii americane non-profit susţinea că 80% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar (corelat în mod direct cu fumatul) ar fi eliminate prin utilizarea pe scară largă a tomografiei computerizate. Ulterior a ieşit la iveală faptul că această fundaţie a fost finanţată de o mare companie producătoare de tutun, iar folosirea la scară largă a acestei metode de diagnosticare ar afecta sănătatea celor testaţi, fără a oferi în schimb o creştere a ratei de supravieţuire a celor deja bolnavi.

Vă prezentăm un caz incredibil despre modul în care rata dramatic de mare a mortalităţii provocate de cancerul pulmonar a fost folosită pentru obţinerea de avantaje financiare.

Fumatul – principala cauză a cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă numărul cel mai mare de decese în Statele Unite. Îngrijorător este faptul că rata medie de supravieţuire, la cinci ani de la diagnostic, este de doar 15%. Ceea ce înseamnă că după ce se stabileşte diagnosticul, evoluţia bolii este foarte rapidă – uneori doar de câteva luni.

Fumatul reprezintă factorul de risc principal pentru cancerul pulmonar. În 2006, acest tip de cancer a determinat cu 185.000 de decese mai mult decât cancerul colorectal, cel de sân şi cel de prostată, însumate. Fumatul este în mod direct corelat cu cancerul pulmonar la 90% dintre femei şi la 79% dintre bărbaţi. Fumatul pasiv este de asemenea un factor de risc important. Aproximativ 3.000 de adulţi mor anual în SUA ca urmare a expunerii la fumatul pasiv.

Multe echipe de cercetători din întreaga lume au urmărit să găsească modalităţi de detectare a acestei boli din cele mai timpurii stadii ale ei. Se credea că instituirea terapiei din stadiile incipiente ale cancerului pulmonar va duce la eradicarea bolii sau la prelungirea duratei de viaţă a celor bolnavi. Cu toate că au fost găsite astfel de metode, rata de supravieţuire nu a putut fi îmbunătăţită.

Pentru diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar s-au folosit mai multe metode: examenul citologic al sputei (al expectoraţiei), radiografia toracică şi tomografia computerizată. S-a dovedit, însă că aceste teste nu facilitează stabilirea precoce a diagnosticului şi, astfel, instituirea rapidă a tratamentului. Mai mult, acest gen de teste presupune expunerea la radiaţii, făcând astfel rău organismului uman. Din aceste motive organizaţiile medicale din întreaga lume nu aprobă acest tip de testări pe scară largă în vederea determinării cancerului pulmonar.

4 milioane de dolari pentru un studiu mincinos

În 2004, specialiştii în domeniul prevenirii bolilor de la U.S. Preventive Services Task Force au concluzionat că nu există nicio dovadă că folosirea testelor pe scară largă ar diminua rata mortalităţii determinată de cancerul pulmonar. De asemenea, s-a concluzionat că acest gen de testări ar determina excese în ceea ce priveşte diagnosticarea acestui tip de cancer, griji şi cheltuieli inutile şi expuneri radiologice riscante. 

Totuşi, în 2006, cercetătorii în domeniul cancerului au primit rezultatele unui „studiu” care susţinea că 80% din decesele cauzate de cancerul pulmonar ar putea fi eliminate prin utilizarea la scară largă a tomografiei computerizate. Acest studiu a fost realizat de o fundaţie non-profit „The  Foundation for Lung Cancer: Early Detection, Prevention & Treatment” – „Fundaţia pentru cancer pulmonar: depistare precoce, prevenire si tratament”. O incursiune ulterioară în extrasele de cont ale fundaţiei respective arăta că subvenţionarea acesteia provenea aproape în exclusivitate de la Vector Group, compania mamă a mărcilor de ţigări Liggett Select, Eve, Grand Prix, Quest şi Pyramid. Este vorba de sume ce depăşesc 4 milioane de dolari. 

Întrebarea firească care se pune este de ce ar finanţa companiile producătoare de tutun studii despre cancerul pulmonar? Un răspuns ar fi acela că se doreşte să se arate că, de fapt, cancerul pulmonar nu este pe atât de rău pe cât se crede şi, chiar mai mult, că vieţile oamenilor pot fi salvate printr-o metodă care în realitate le afectează starea de sănătate. 

Deontologie profesională

Cercetătorii de marcă în domeniul oncologiei au fost surprinşi de rezultatul studiului. Realizarea tomografiei computerizate implică o anumită expunere a organismului la radiaţii. De asemenea, semnele de întrebare ridicate prin apariţia acestui studiu sunt generate şi de faptul că organizaţii de profil de mare anvergură au realizat înaintea acestei organizaţii necunoscute studii similare, iar rezultatele au fost cu totul altele.

Există multe semnalări în literatura de specialitate referitoare la rezultatele îndoielnice obţinute de diferite grupe de cercetători, cu privire la anumite subiecte. De cele mai multe ori se poate constata că firma sau organizaţia care subvenţiona studiul era direct implicată în beneficiile aduse de rezultatele studiului respectiv.

Îmbunătăţirea modalităţii de a trata o boală din punct de vedere medical nu înseamnă punerea în pericol, aşa cum ar insinua acest studiu, a sănătăţii altor fiinţe umane. Depistarea precoce a cancerului pulmonar la un număr redus de persoane nu justifică, din punct de vedere deontologic, expunerea la radiaţii, fie chiar şi în cantităţi mici, prin tomografia computerizată a unui număr mult mai mare de persoane sănătoase.

Un prim indiciu asupra credibilităţii unui studiu în domeniul medicinii aplicate este impactul său asupra sănătăţii fiinţei umane ca individ şi posibila afectare pe care o poate produce şi altora. După cum se afirma în Jurământul lui Hipocrate: Primum non nocere – întâi să nu faci rău niciunei fiinţe umane.

Citiţi şi:
Vaccinarea – o afacere bănoasă pentru companiile farmaceutice, dar păguboasă pentru sănătatea noastră
Alegeţi: viaţă sau moarte! Urinoterapia sau fumatul, într-o confruntare pe tema prostiei omeneşti
 
yogaesoteric
14 mai 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More