O nebuloasă planetară ca un ornament de sărbători în spațiu

 

Telescopul spaţial Hubble a capturat o imagine ce arată ca un ornament de sărbători colorat, plasat în spaţiu. Este vorba de fapt despre NGC 6326, o nebuloasă planetară cu şuvoaie strălucitoare de gaze care sunt aprinse de o stea centrală care se apropie de sfârşitul vieţii.

Atunci când o stea îmbătrâneşte şi faza de „gigant roşu” a vieţii sale se apropie de sfârşit, ea începe să evacueze straturi de gaz de pe suprafaţa sa, lăsând în urmă o pitică albă caldă şi compactă. Uneori, această ejecţie are ca rezultat modele inteligente de simetrie ale gazului strălucitor, dar NGC 6326 este mult mai puţin structurată.

Acest obiect astronomic se află în constelaţia Ara, sau Altarul, la aproximativ 11.000 de ani-lumină de Pământ, explică NASA, care a publicat această imagine pe site-ul său.

Nebuloasele planetare reprezintă una dintre principalele căi prin care elementele mai grele decât hidrogenul şi heliul sunt dispersate în spaţiu după crearea lor în inimile stelelor. În cele din urmă, o parte din acest material ar putea forma noi stele şi planete.

Această imagine a fost creată din imagini captate de Wide Field Planetary Camera 2 a telescopului spaţial Hubble. Culorile vii albastre şi roşii provin din materiale care includ oxigenul ionizat şi hidrogenul, care strălucesc sub acţiunea radiaţiei ultraviolete aprinse de la steaua centrală, care încă mai este caldă.


Citiți și:

Vedere din centrul Universului 
25 de lucruri uimitoare despre Univers
Misiunea Voyager a ajuns la marginea sistemului solar. Şi este diferit de tot ce ne închipuiam
 yogaesoteric
31 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More