O nouă provocare pentru Moscova. Finlanda devine o bază uriașă pentru trupele americane

Finlanda va deschide 15 dintre bazele sale militare pentru potențiala utilizare de către forțele americane, în conformitate cu termenii Acordului de cooperare în domeniul apărării (DCA), informează yle.fi.

Parlamentul finlandez a aprobat în unanimitate Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) între Finlanda și Statele Unite.

În temeiul acordului, Finlanda va deschide 15 dintre bazele sale militare pentru utilizarea potențială de către forțele americane și va permite, de asemenea, SUA să aducă în Finlanda echipamente de apărare, provizii, materiale și soldați.

În plus, acordul prevede crearea anumitor zone militare, care vor include instalații la care va avea acces numai personalul american.

Acordul creează un cadru pentru activitățile SUA și pentru o prezență constantă a armatei americane în Finlanda.

Deputata Anna Kontula (de stânga) a prezentat o propunere prin care le cerea deputaților să respingă acordul, însă moțiunea sa nu a primit niciun sprijin. Prin urmare, Parlamentul nu a votat asupra acordului, ci l-a aprobat în unanimitate.

Deputații și-au exprimat aprobarea generală cu privire la termenii tratatului în timpul unei dezbateri recente.

Comisia pentru drept constituțional a Finlandei a declarat în iunie că acordul ar fi necesar să fie aprobat cu o majoritate de două treimi în Parlament, deoarece afectează mai multe aspecte ale Constituției finlandeze.

Ministrul apărării, Antti Häkkänen (NCP), a declarat că DCA reprezintă o aprofundare semnificativă a relației dintre Finlanda și SUA. Statele Unite au încheiat acorduri similare cu mai mult de 20 de țări.

Finlanda a început să negocieze DCA cu Washingtonul după ce a depus cererea de aderare la NATO în mai 2022, ca urmare a intervenției militare a Rusiei în Ucraina cu câteva luni înainte.

În decembrie 2023, Rusia a avertizat Finlanda cu privire la acordul de apărare cu SUA.

Rusia i-a spus ambasadorului finlandez că Moscova „nu va lăsa fără răspuns……. acumularea potențialului militar al NATO la graniță, care îi amenință securitatea”.

Citiți și:
De ce s-a dorit ca Suedia și Finlanda să adere la NATO
Finlanda construieşte un oraş subteran sub Helsinki, în cazul unei invazii ruse

 

yogaesoteric
12 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More