O nouă rasă de oameni, creată printr-un procedeu controversat


Expert: Prima persoană care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja


„O nouă rasă umană este în dezvoltare, un mix aparent perfect între biologie și lumea digitală. Adepţii biotehnologiei se plasează la graniţa dintre vis și realitate, pentru că încearcă să updateze creierul, trupul şi natura umană în modalităţi ce sfidează limitele imaginaţiei”, susţine un articol din publicaţia Vox.

Dacă n-aţi auzit încă de termenul „biohacking”, probabil că aţi citit despre practici bizare cărora li s-ar putea aplica această etichetă. Poată că aţi citit despre fostul angajat NASA, Josiah Zayner, care se injectează cu ADN, folosindu-se de tehnologia de editare genetică CRISPR sau despre indivizi care şi-au implantat un cip în braţ.

Biohackerii care au, în acest moment, cea mai mare notorietate sunt cei care experimentează pe propriile lor trupuri, în afara spaţiului tradiţional al laboratoarelor şi al instituţiilor de cercetare, în speranţa că-şi vor maximiza performanţa fizică şi cognitivă. Aceştia formează o ramură a transumanismului, mişcare ce militează ca umanitatea să se folosească de tehnologie pentru evoluţia speciei. Unii dintre biohackeri au doctorate în ştiinţă, alţii sunt doar amatori. Iar metodele prin care-şi modifică biologia sunt la fel de diverse ca şi ei.

Ce este biohackingul

O definiţie mai potrivită pentru biohacking ar putea fi încercarea de a-ţi manipula creierul şi trupul pentru a le optimiza performanţele, departe de graniţele medicinei alopate. Printre corifeii acestui curent se numără Dave Asprey, un biohacker care a creat compania de suplimente Bulletproof. Pentru el, biohacking-ul este „arta şi ştiinţa de a schimba mediul din jurul tău, astfel încât să deţii controlul complet asupra propriei biologii”. Asprey adoră să experimenteze pe trupul său: îşi injectează celule stem în încheieturi, ia zeci de suplimente zilnic şi multe alte nebunii. Este animat de dorinţa de-a trăi măcar 180 de ani. Există o puzderie de terapii bizare pe care cei din Silicon Valley, şi nu numai, cheltuiesc sute de mii de dolari.

Cea mai radicală specie de biohackeri, pe nume grinders, merg până la a-şi implanta cipuri de computer în trup. Implanturile le permit să facă tot felul de acţiuni, de la deschiderea uşilor, la monitorizarea subcutanată a nivelului glucozei din sânge. Pentru Zoltan Istvan, candidat la preşedinţia SUA din partea Partidului Transumanist, să ai un implant este amuzant şi convenabil: „Mă bazez foarte mult pe tehnologie”, declara el publicaţiei New York Times. „Lacătul electric de la uşa mea de intrare are un scanner de cip şi e plăcut să mă duc să fac surfing şi jogging fără să car după mine cheile”. Istvan mai spune că „pentru cei fără braţe funcţionale, implanturile din picior sunt modalitatea cea mai simplă de a folosi echipamente casnice cu cititoare de cipuri”.

Milionarul care plănuiește să trăiască veșnic

Biohackerii vor să-şi extindă viaţa într-o manieră radicală. Refuză să-şi accepte limitările fizice – sunt convinşi că le pot înfrânge folosindu-se de o varietate de soluţii high şi low tech. Şi nu doresc să aştepte rezultatele unor testări medicale interminabile, vor să-şi transforme viaţa chiar acum.

Milionarul Serge Faguet, care plănuieşte să trăiască veşnic, declară şi el: „Aici, în Silicon Valley, oamenii au o mentalitate tehnică şi văd totul ca o problemă de inginerie. Mulţi ne privesc ciudat, dar de îndată ce metodele noastre vor da rezultate, prejudecăţile se vor risipi.”

Ştiinţa este, evident, sceptică. Însă curiozitatea e mare: biohackerii doresc să estompeze linia de demarcaţie dintre om şi maşină şi se entuziasmează atunci când descoperă noi modalităţi prin care extind posibilităţile trupurilor lor cu ajutorul tehnologiei. Ei vor să vadă cât de mult pot fi forţate limitele fizicului uman. Unii sunt chiar bolnavi şi nu vor să nu se mai simtă rău. Alţii visează să rămână deştepţi şi puternici pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Dar, odată ce ai pornit pe acest drum, mai este loc de întoarcere? De ce să te opreşti, de ce să nu încerci să te „îmbunătăţeşti” şi mai mult şi mai repede, să devii un superman nemuritor?

Unii dintre biohackeri cred cu tărie că vor descoperi tinereţea veşnică cu ajutorul tehnologiei. Gerontologul Aubrey de Grey susţine că prima persoană care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja.

Carne crescută în laborator, în Australia

Dar nu doar oamenii de ştiinţă excentrici, ci şi artiştii experimentali sunt interesaţi de biohacking. Pentru ei, biologia face parte din paletă. Oron Catts şi Ionat Zurr de la Universitatea de Vest din Australia au fost primii care au creat şi au servit carne crescută în laborator. Cu ajutorul unor celule prelevate de la broască au reuşit să crească mici fripturi din carne de batracieni pe care le-au expus într-o expoziţie din Franţa, intitulată „Bucătărie dematerializată”.

Toate acestea sună straniu: când auzim de oameni care se folosesc de ingineria genetică să experimenteze, este imposibil să nu ne întrebăm unde vom ajunge ca specie.

Într-o lume a superoamenilor, va deveni din ce în ce mai greu să rămâi un simplu muritor

Neofobia, sau frica de nou, n-ar fi potrivit să ne împiedice să remarcăm nişte adevăruri vechi: am alterat natura umană chiar de la început. Inventarea agriculturii, de pildă, ne-a transformat din vânători nomazi în civilizaţie sedentară. Aşadar, se poate spune că oamenii primitivi erau deja biohackeri.

Articolul din Vox atrage însă atenţia şi asupra unui pericol real: pe măsură ce devenim mai deştepţi, mai puternici şi chiar nemuritori, făurim o societate în care toată lumea este presată să-şi modifice biologia – chiar şi atunci când nu vrea. Să refuzi să te upgradezi ar putea însemna un uriaş dezavantaj profesional. Ar însemna că refuzi ceea ce va fi numit „optimizare”. Într-o lume a superoamenilor, va deveni din ce în ce mai greu să rămâi un simplu muritor. Însă cea mai mare îngrijorare vine din faptul că a fi mai puternic, a fi mai inteligent nu înseamnă a fi mai bun, a dobândi virtuţi morale. O societate în care lipsesc valorile autentice spirituale iar oamenii doar devin capabili să facă mai multe, nu ne putem aştepta să fie decât o lume de coşmar.

Citiţi şi:

«Drepturile actuale, bizare ale omului acompaniază Omul Nou» – Interviu cu dr. Gregor Puppinck

Despre transumanism: Curând vom avea asociații «SOS, roboți bătuți»

 
 
yogaesoteric
26 septembrie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More