Alertă de gradul zero în magazinele din România: există deja zeci de substanțe chimice nocive în multe alimente

 

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi avertizează că sosurile din comerţ sunt pline cu soluţii chimice toxice. Prin consumul acestor produse există riscul de a ne îmbolnăvi extrem de grav. De exemplu, sosul de usturoi, atât de iubit la români, conţine peste 7 substanţe chimice nefaste, dar şi mult zahăr. Aceasta este o nouă alertă ce a fost lansată de specialiştii în alimentație. Peste 150 de astfel de produse au fost analizate de către specialiştii de la Asociația Pro Consumatori. Rezultatele sunt îngrijorătoare.

Un sfert dintre sosurile cu maioneză analizate conţin câte 7 substanţe chimice dăunătoare sănătății, sosul Taco Salsa are în compoziția sa o soluţie de dezgheţat şosele! Jumătate din ketchup-urile și sosurile de roşii analizate conţin câte 2 tipuri de conservanți, iar sosurile de soia sunt de fapt niște soluţii de saramură cu gust de soia!

„Există sos cu maioneză și fără gălbenuş de ou, iar în altele gălbenuşul de ou nu depăşeşte 5%, în condițiile în care acesta ar fi trebuit să fie prezent cca 30%. Există sosuri în care găsim aproape 10 linguriţe de zahăr la 100 de grame de produs”, a declarat Costel Stanciu, președinte ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorului), pentru B1 TV.

Astfel de produse ajung fără nicio problemă în coşurile de cumpărături şi pe mesele românilor naivi și ignoranți.

„Ajung și din cauza noastră, a consumatorilor inconștienți, pentru că nu acordăm o atenție suficientă produselor alimentare nocive. Nu citim cu suficientă atenție etichetele, nu ne interesăm cu privire la ingredientele care fac parte din acel produs alimentar. Iar statul, care ar fi necesar să își protejeze prompt cetăţenii și să introducă numeroase restricții prin unele acte normative clare referitoare la compoziția alimentelor, nu se implică suficient”, mai spune Costel Stanciu.

Printre cele mai periculoase substanțe care se regăsesc în sosurile de pe rafturi sunt aditivii E102, care agravează astmul și E 150C care poate declanșa felurite alergii. Acidul sorbic poate provoca reacții alergice iar sorbatul de potasiu, E202, poate acţiona ca agent mutagen pentru celulele sângelui. Alimentele ce conțin E 270, acidul lactic, nu trebuie să fie consumate de către copiii mici. Tartrazina este un colorant sintetic ce este responsabil pentru agravarea astmului, iar în plus declanșează iritații la nivelul pielii, dar și distrugerea ADN-ului.

Prezentăm în continuare o scurtă listă cu aditivii alimentari ce sunt dăunători sănătății:
– E 133 – Albastru briliant este un colorant albastru – poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
– E 150A – Caramel simplu – poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale.
– E 200 – Acid sorbic – poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.
– E 202 – Sorbat de potasiu – irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
– E 223 – Metabisulfit de sodiu – poate provoca reacții alergice, inclusiv şoc anafilactic, la persoanele sensibile la sulfiți.
– E 270 – Acidul lactic – poate produce reacţii alergice, cum ar fi: mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale.
– E 330 – Acid citric – poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.
– E 509 – Clorura de calciu – poate provoca reacții cum ar fi: dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
– E 621 – Monoglutamatul de sodiu – poate produce dureri de cap, slăbiciune.

Cei mai mulţi aditivi alimentari sunt niște substanţe chimice artificiale fără echivalent în natură, care se adaugă în alimente pentru a le modifica gustul, mirosul, culoarea și aroma, respectiv chiar pentru a prelungi durata lor de conservare.

Citiţi şi:

Magazinele din România sunt pline de fructe tratate cu radiații ionizante care au ca efecte obezitate, diabet de tip II și cancer

Otrăvurile din alimente – standardele duble în alimentaţie

 

yogaesoteric
26 septembrie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More