O româncă a produs un metal de patru ori mai rezistent decât titanul

Emilia Moroşan, profesor-asistent la Rice University, a reuşit să producă un aliaj de aur-titaniu, considerat în prezent cel mai dur din lume, informează BBC.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Rice din Houston, condusă de Emilia Moroşan, a creat un material foarte rezistent, prin topirea și alăturarea titanului și aurului. Acest metal este compatibil cu ţesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei.

Potrivit profesorului Emilia Moroșan, echipa sa a făcut descoperirea în timp ce lucrau împreună la magneți făcuți din aur și titan. Noile materiale ar fi trebuit să fie transformate în pulbere pentru a li se verifica puritatea, dar beta-Ti3Au s-a dovedit a fi prea tare pentru acest lucru.

„Materialul a dovedit că are cea mai mare duritate din toți compușii și toate aliajele de titan și aur”, dar este mult mai dur și decât multe alte aliaje folosite în inginerie, a explicat Emilia Moroşan.

Aceasta susține că duritatea, combinată cu biocompatibilitatea ridicată, fac din el „un compus de următoarea generație”, cu un potențial imens pentru extinderea „vieții” implanturilor dentare și înlocuirilor de articulație.

Titanul este recunoscut drept unul dintre puținele metale cu care corpul uman „se împacă”, prin urmare e folosit des în implanturi dentare, reconstrucții osoase, în compozițiile pigmenților de culoare stomatologici și chiar și în produse precum pasta de dinți, cosmetice sau loțiuni de plajă.

Citiți și:

Câteva descoperiri importante realizate prin intermediul unor aparente «întâmplări» care s-au dovedit a fi rodul unor coincidenţe semnificative (I)

S-a creat «Vantablack», cel mai închis la culoare material inventat vreodată, din nanotuburi de carbon

yogaesoteric 

27 ianuarie 2018 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More