O sculptură controversată dintr-o catedrală din Austria reprezentând-o pe Maria născând, a fost decapitată
O sculptură care o înfățișează pe Fecioara Maria dându-i naștere lui Iisus, concepută de artista austriacă Esther Strauss, apare într-o fotografie nedatată. Sculptura urma să fie expusă în Catedrala Sfânta Maria din Linz, Austria, timp de trei săptămâni, însă a fost decapitată de vandali necunoscuți în dimineața zilei de 1 iulie 2024. Opera de artă a atras critici din partea unor catolici, care au spus că este blasfemiatoare.
Catedrala Sfânta Maria din Linz a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o sculptură controversată a Mariei, aflată în interiorul bisericii, a fost decapitată la 1 iulie de vandali necunoscuți.
Sculptura, care o înfățișează pe Fecioara Maria dându-i naștere lui Iisus, concepută de artista austriacă Esther Strauss, urma să fie expusă în catedrală timp de trei săptămâni. Lucrarea a stârnit critici din partea unor catolici, care au spus că este blasfemiatoare.
„Intoleranța, înapoierea și lipsa de înțelegere din Biserica Catolică sunt înspăimântătoare”, a comentat pentru media austriacă ORF Theresa Limberger, cea care și-a petrecut 200 de ore sculptând statuia pe baza conceptului lui Strauss.
Totuși, controversa era previzibilă.
„Există o carte de oaspeți pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a-și scrie gândurile despre aceasta. Cu siguranță au existat multe remarci agresive și deranjante din punct de vedere verbal”, a declarat pentru ORF Martina Resch, co-inițiator al proiectului.
Artiștii se așteptau, de asemenea, la reacții nefavorabile.
„Am fost pregătită pentru declarații verbale. Cu toate acestea, nu m-aș fi așteptat ca lucrarea la care am muncit atât de mult timp să fie distrusă”, a declarat Limberger.
Sculptura urma să fie expusă în cea mai mare catedrală din Austria, ca parte a proiectului de instalații de artă DonnaStage privind rolul femeii, imaginile de familie și egalitatea de gen, a precizat Dieceza de Linz într-o declarație. Aceasta a adăugat că incidentul, care a avut loc la 1 iulie, a fost raportat la poliție.
Cardinalul Gerhard Müller, fost prefect al ceea ce este acum Dicasteriul pentru Doctrina Credinței, a comentat pe site-ul german de știri kath.net că „dacă o reprezentare artistică a nașterii lui Iisus aduce ofensă în rândul credincioșilor și provoacă diviziune în biserică, atunci obiectivul artei creștine și mai ales al artei sacre a fost ratat”.
Alexander Tschugguel, un catolic tradiționalist austriac responsabil pentru investigarea actului de vandalism la adresa așa-numitei „Pachamama” în timpul Sinodului Amazonului 2019 de la Vatican, într-o postare pe rețelele de comunicare virtuală din 3 iulie l-a lăudat pe cardinalul Müller pentru că a comentat incidentul: „Sunt fericit că cardinalul Müller apără din nou Biserica și mai ales pe Doamna noastră!”, a scris el.
Sculptura o înfățișa pe Maria stând pe o stâncă și dând naștere. Dioceza a spus într-o declarație că se referea la scena Nașterii Domnului, care urma a fi prezentată în catedrală.
Vicarul episcopal pentru educație, artă și cultură în Dieceza de Linz, părintele Johann Hintermaier, a condamnat decapitarea statuii.
„Am fost conștienți că vom provoca, de asemenea, o dezbatere prin această lucrare. Dacă am rănit sentimentele religioase ale oamenilor, ne pare rău, însă condamn cu fermitate acest act violent de distrugere, refuzul de a dialoga și atacul asupra libertății artei”, a afirmat preotul într-o declarație a diecezei.
Declarația precizează că Strauss a condamnat, de asemenea, atacul.
„Majoritatea portretelor Fecioarei Maria au fost realizate de bărbați și, prin urmare, au servit adesea intereselor patriarhale”, a spus ea, adăugând că „Maria își recapătă trupul” în opera sa de artă.
Resch, care este teolog la Universitatea privată catolică din Linz, a afirmat în declarația eparhială că sculptura lui Strauss „este o lucrare foarte poetică, care arată nașterea naturală a lui Iisus. Maria este prezentată în vulnerabilitatea sa, dar și în puterea sa”.
Ea a spus că, dintr-o perspectivă teologică, „lucrarea este o afirmare puternică a întrupării lui Dumnezeu”. În declarație se mai arată că a fost profund afectată de „brutalitatea față de o figură feminină”.
Citiți și:
Culmea decăderii: Iisus și Fecioara Maria pot fi folosiți în reclame
Semn Providențial de la Fecioara Maria, Împărăteasa Cerului!
yogaesoteric
16 iulie 2024