O sculptură controversată dintr-o catedrală din Austria reprezentând-o pe Maria născând, a fost decapitată

O sculptură care o înfățișează pe Fecioara Maria dându-i naștere lui Iisus, concepută de artista austriacă Esther Strauss, apare într-o fotografie nedatată. Sculptura urma să fie expusă în Catedrala Sfânta Maria din Linz, Austria, timp de trei săptămâni, însă a fost decapitată de vandali necunoscuți în dimineața zilei de 1 iulie 2024. Opera de artă a atras critici din partea unor catolici, care au spus că este blasfemiatoare.

Catedrala Sfânta Maria din Linz a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o sculptură controversată a Mariei, aflată în interiorul bisericii, a fost decapitată la 1 iulie de vandali necunoscuți.

Sculptura, care o înfățișează pe Fecioara Maria dându-i naștere lui Iisus, concepută de artista austriacă Esther Strauss, urma să fie expusă în catedrală timp de trei săptămâni. Lucrarea a stârnit critici din partea unor catolici, care au spus că este blasfemiatoare.

Intoleranța, înapoierea și lipsa de înțelegere din Biserica Catolică sunt înspăimântătoare”, a comentat pentru media austriacă ORF Theresa Limberger, cea care și-a petrecut 200 de ore sculptând statuia pe baza conceptului lui Strauss.

Totuși, controversa era previzibilă.

Există o carte de oaspeți pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a-și scrie gândurile despre aceasta. Cu siguranță au existat multe remarci agresive și deranjante din punct de vedere verbal”, a declarat pentru ORF Martina Resch, co-inițiator al proiectului.

Artiștii se așteptau, de asemenea, la reacții nefavorabile.

Am fost pregătită pentru declarații verbale. Cu toate acestea, nu m-aș fi așteptat ca lucrarea la care am muncit atât de mult timp să fie distrusă”, a declarat Limberger.

Sculptura urma să fie expusă în cea mai mare catedrală din Austria, ca parte a proiectului de instalații de artă DonnaStage privind rolul femeii, imaginile de familie și egalitatea de gen, a precizat Dieceza de Linz într-o declarație. Aceasta a adăugat că incidentul, care a avut loc la 1 iulie, a fost raportat la poliție.

Cardinalul Gerhard Müller, fost prefect al ceea ce este acum Dicasteriul pentru Doctrina Credinței, a comentat pe site-ul german de știri kath.net că „dacă o reprezentare artistică a nașterii lui Iisus aduce ofensă în rândul credincioșilor și provoacă diviziune în biserică, atunci obiectivul artei creștine și mai ales al artei sacre a fost ratat”.

Alexander Tschugguel, un catolic tradiționalist austriac responsabil pentru investigarea actului de vandalism la adresa așa-numitei „Pachamama” în timpul Sinodului Amazonului 2019 de la Vatican, într-o postare pe rețelele de comunicare virtuală din 3 iulie l-a lăudat pe cardinalul Müller pentru că a comentat incidentul: „Sunt fericit că cardinalul Müller apără din nou Biserica și mai ales pe Doamna noastră!”, a scris el.

Sculptura o înfățișa pe Maria stând pe o stâncă și dând naștere. Dioceza a spus într-o declarație că se referea la scena Nașterii Domnului, care urma a fi prezentată în catedrală.

Vicarul episcopal pentru educație, artă și cultură în Dieceza de Linz, părintele Johann Hintermaier, a condamnat decapitarea statuii.

Am fost conștienți că vom provoca, de asemenea, o dezbatere prin această lucrare. Dacă am rănit sentimentele religioase ale oamenilor, ne pare rău, însă condamn cu fermitate acest act violent de distrugere, refuzul de a dialoga și atacul asupra libertății artei”, a afirmat preotul într-o declarație a diecezei.

Declarația precizează că Strauss a condamnat, de asemenea, atacul.

Majoritatea portretelor Fecioarei Maria au fost realizate de bărbați și, prin urmare, au servit adesea intereselor patriarhale”, a spus ea, adăugând că „Maria își recapătă trupul” în opera sa de artă.

Resch, care este teolog la Universitatea privată catolică din Linz, a afirmat în declarația eparhială că sculptura lui Strauss „este o lucrare foarte poetică, care arată nașterea naturală a lui Iisus. Maria este prezentată în vulnerabilitatea sa, dar și în puterea sa”.

Ea a spus că, dintr-o perspectivă teologică, „lucrarea este o afirmare puternică a întrupării lui Dumnezeu”. În declarație se mai arată că a fost profund afectată de „brutalitatea față de o figură feminină”.

Citiți și:
Culmea decăderii: Iisus și Fecioara Maria pot fi folosiți în reclame
Semn Providențial de la Fecioara Maria, Împărăteasa Cerului!

 

yogaesoteric
16 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More