Oamenii sunt oglinzi unii altora

Oamenii sunt oglinzi unii altora. În același timp există și proiecții proprii pe alte persoane. Oamenii cu suflet puternic, statornici în crezul lor, mereu vor avea rol de oglindă. Ei nu vor fi proiecția celor din jur, ei vor păstra tabloul care îi definește: dacă este un om bun, el va oglindi binele și nu se va lăsa cucerit de rău. Viclenia, judecarea aproapelui, bârfa și alte fapte rele nu le va repeta, dacă ele vor fi în jur. Un om bun mereu va rămâne bun: și între prieteni, și în raport cu dușmanii.

În context asemănător, omul iubitor de răutate își va proiecta sinele orgolios pe persoanele din jur. Așa se explică formarea grupurilor de interes comun. Vei bârfi doar cu cineva căruia îi face plăcere să audă așa ceva și să bârfească. Dar dacă vei dori să îți faci un complice la rău și acesta este un om bun, desigur că omul bun va respinge delicat împreuna-lucrare a răului! Sufletul bun face bine aproapelui. ,,Iar de i se răspunde cu nerecunoștință, se poartă cu îndelungă răbdare și rabdă pătimind cele ce-i vin de la acela”. (Talasie Libianul, scrieri filocalice) ,,Într-un mod tainic, tăcerea plină de dragoste răspândește raze asupra aproapelui. (Sf. Porfirie)

Această proiecție se produce și în cazul căsătoriei. ,,Anima și animus.” Bărbații caută să se proiecteze pe chipul femeilor și invers. De aceea, este foarte important ca mai întâi să-ți cunoști propria persoană, să-ți formezi propria personalitate, apoi să urmărești să-ți cauți ,,jumătatea”. Altfel, bărbatul va căuta chipul mamei sale în soția sa. De asemenea, el își proiectează chipul femeii din conștientul și subconștientul său pe toate femeile pe care le întâlnește și atunci când suprapunerea este aproape totală, el se oprește alegând-o pe ea, pe cea care corespunde așteptărilor sale. Deci, în acest caz, este greu să spunem dacă omul își caută jumătatea sau proiecția!

Oamenii caută să-și satisfacă pornirile interioare. În acest caz, nu ne mirăm de ce știrile agresive au un rating mai mare decât cele pașnice: mass-media oferă ce se citește, iar oamenii nu citesc doar ceea ce li se oferă, dar și ceea ce le place!

Sunt oameni care au sufletul prăfuit sau chiar acoperit, înecat cu colb. Ei sunt confuzi și nu-și dau seama ce stări și emoții să reflecte. Sinele lor este nestatornic și ei nici crezul lor nu și-l pot proiecta în anumite contexte concrete.

Dar postulatul e următorul: faptele de azi și comportamentul de azi au ca rezultat filmul de mâine. Nu este necesar să mergi la vrăjitori sau la ghicitori pentru ca ei să-ți descopere ceva, ei nu pot cunoaște viitorul.

Totuși, pe oamenii care se orientează slab în alegeri, este necesar să îi ajutăm, fără a atenta la personalitate, ca ei să descopere că ființa umană este Chipul și este necesar să devină Asemănare a lui Dumnezeu. Omul ar fi bine și necesar să fie un ecran pe care să se citească doar Evanghelia lui Hristos!

În contextul temei noastre, este binevenit să aduc vorba și de persoane ca psihologi, preoți, duhovnici. Ei ajută omul să-și vadă problema și să o depășească. Aceasta ar fi soluția ideală pentru problemă. Depășirea unei probleme foarte grave se face numaidecât cu ajutor potrivit. Întrucât toate problemele pornesc de la starea bolnăvicioasă a sufletului, este evident că soluțiile este necesar a fi date pentru suflet. Este evident că cele mai eficiente și unicele soluții dătătoare de viață le va da îndrumătorul spiritual. Asta deoarece psihologul doar vede problema și o mută dintr-o sferă în alta, în timp ce preotul, nemijlocit și exclusiv cu ajutorul Harului Sfântului Duh, va dărui și vindecarea.

Oamenii își găsesc ecrane și se proiectează nu doar pe alți oameni, dar și pe natură, obiecte, profesii. Cineva iubește marea iar cineva muntele. Cineva întemeiază o familie, iar cineva se duce în mănăstire. Unii se odihnesc în parc, iar alții nu ies din casă. Starea interioară a omului îi dictează viața!

La toate cele spuse, aș vrea să mai adaug că omul se formează din deprinderi, obișnuințe și alegerile din fiecare zi!

Nouă tuturor ne rămâne doar să fim noi înșine, primii, buni, puternic ancorați în credință. Să nu devenim ecrane pentru răul din jurul nostru! Să nu fim oglinzi ai unei lucrări rău-voitoare! Să lucrăm cu putere Binele! ,,Așa cum un pustnic, fără să fie văzut de nimeni, aduce lumii un beneficiu, deoarece unda rugăciunii sale îl influențează pe celălalt, ea aduce Duhul Sfânt în lume, așa și voi să răspândiți iubirea, fără să așteptați răsplată. (Sf. Porfirie)

Să facem mereu Binele ca țel suprem al acestei vieți! Spune sfântul Părinte Porfirie Kapsokalivitul, un citat foarte impresionant și profund: „Să-L iubim pe Hristos fără motiv!

Fă bine celui bun pentru a răsplăti binele și fă bine celui ce ți-a făcut rău „pentru ca să nu fie astfel doi oameni răi”, dar pentru a topi răul! Fii un instrument bun, un instrument al lui Dumnezeu! Fii tu cel care proiectează filmul vieții: cu dragoste și rugăciune!

Autor: preot Nicolai Boian

Citește și:
Porfirie Kavsokalivitul, un sfânt făcător de minuni
Ascultarea de Hristos
Dragostea pentru Dumnezeu și dragostea pentru aproapele nostru sunt nedespărțite

 

yogaesoteric
15
iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More