Obama a depus de două ori jurământul în cea mai costisitoare ceremonie de investitură a unui preşedinte american

de George Preda

Marţi, 20 ianuarie 2009, a avut loc la  Washington DC, ceremonia de investitură a celui de-al 44-lea preşedinte al SUA, Barack Hussein Obama. Cu această ocazie, statul american a făcut cheltuieli fără precedent. Aceasta în ciuda crizei pe care o traversează Statele Unite şi economia mondială.

Carole Florman, purtător de cuvânt din partea Comitetului care a organizat evenimentul, a declarat public cheltuieli de peste 160 de milioane de dolari.
 
„Am fost mereu atenţi cu bugetele”, spune ea. „Dar trebuia să transmitem întregii lumi mesajul acestei schimbări de putere şi nu doream să facem un lucru de nimic. Ceremonia trebuia să fie pe măsura momentului. ”

Cele 160 de milioane de dolari cheltuite de Obama depăşesc însă cu mult bugetele alocate vreodată pentru astfel de evenimente. Pentru comparaţie, menţionăm că ceremonia lui George W. Bush din 2005 a costat 42,3 milioane de dolari, iar cea a lui  Bill Clinton din 1993, 33 de milioane de dolari. Şi atunci în SUA nu era criză. Nu se scoseseră sute de miliarde de dolari de la buget pentru a menţine artificial în viaţă companii falimentare, iar datoria naţională a americanilor nu depăşise 10.000 de miliarde de dolari ca în prezent.
 
Gestul preşedintelui este comparabil cu cel al şefilor mega-corporaţiilor  falimentare din domeniul auto. Aceştia au fost nevoiţi să meargă în faţa Congresului american pentru a cerşi bani de la bugetul de stat. Au făcut însă călătoria până la Washington în avioane de lux, a căror întreţinere şi combustibil costă  zeci de mii de dolari, spre indignarea congresmenilor şi a cetăţenilor americani. 

Pe lângă costurile sfidător de mari, ceremonia de investitură a noului preşedinte american mai are şi o altă particularitate. Obama a depus de două ori jurământul.

Primul jurământ a fost depus marţi, 20 ianuarie la orele 12, ora Americii, în faţa mulţimii şi a obeliscului masonic ridicat în cinstea lui Washington. Conform Constituţiei, Obama trebuia să spună: „voi executa întocmai misiunea de preşedinte al Statelor Unite”, iar el a spus „voi executa misiunea de preşedinte al Statelor Unite întocmai”. Întrucât a repetat greşit această propoziţie, Obama a depus un al doilea jurământ, miercuri  21 ianuarie, la Casa Albă, în Sala hărţilor, în prezenţa unui cerc restrâns de persoane şi fără ca televiziunile să poată filma sau să fie permis accesul fotografilor.

În faţa mulţimii, Obama a jurat cu mâna pe Biblia utilizată de preşedintele Abraham Lincoln în 1861, a doua zi însă nu a mai folosit nicio Biblie. Utilizarea Bibliei lui Lincoln este un alt detaliu neobişnuit al acestei ceremonii: predecesorii lui Obama au folosit de fiecare dată Biblia pe care Washington îşi făcea jurămintele masonice.

Citiţi şi :

Datoria naţională a SUA a depăşit 10.000 de miliarde de dolari

În ciuda deciziei Congresului, preşedintele SUA acordă ajutor corporaţiilor auto falimentare

yogaesoteric
22 ianuarie 2008
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More