Obeliscurile din Paris şi din Roma
de Mihaela Gheorghiu
Vom reda povestea obeliscului din Paris tot cu cuvintele lui Martin Short:
“În 1830 viceregele Egiptului, Mohamed Ali, i-a dăruit regelui Franţei, Carol X un magnific obelisc, însă francezii trebuiau să se ocupe de mutarea lui din Luxor unde stătuse timp de 3500 de ani. Cum cadoul cântărea 246 de tone, aceasta nu era o sarcină uşoară. Înainte ca ea să fie dus
ă la îndeplinire o conspiraţie masonică a reuşit să îl detroneze pe Carol X şi să îl înlocuiască cu Louis Philippe. Printre conspiratori se număra şi masonul Louis Thiers care era ministrul Lucrărilor publice în perioada în care obeliscul a fost transportat în jos pe Nil, pe mare şi apoi pe Sena până în Paris. A fost ridicat 5 ani mai târziu în Place de la Concorde. În momentul ridicării obeliscului, Thiers era deja prim ministru şi câţiva ani mai târziu, în 1871 a devenit primul preşedinte al Franţei.”(1)
Obeliscul se află şi acum în Place de la Concorde şi este un important obiectiv turistic. El este plasat în locul în care cu câteva sute de ani în urmă se realizau ghilotinările, în fosta Place de la Revolution – Piaţa Revoluţiei. Celebrul obelisc datează de pe vremea lui Ramses II, este făcut din granit roşu. Perechea lui se află şi acum la Luxor. În mai 1998 a primit o piramidă în vârf făcută din bronz placat cu aur. Acesta poate fi văzută foarte bine din orice unghi ai privi obeliscul, chiar şi de la distanţă. Proiectul a fost finanţat de statul francez şi a costat 250.000 de USD.
În biserica St Suplice din Paris se află un alt obelisc care are o funcţie particulară. El arată momentul exact al Echinocţiului pe baza căruia se stabileşte data Paştelui. În acel moment, o rază de soare intră printr-o mică deschizătură a unei ferestre aşezate într-o anumită poziţie şi luminează linia mediană a obeliscului. După cum vom vedea în continuare, un astfel de obelisc – ceas solar există şi în Roma. Ele se numesc gnomon.
Am ajuns astfel în Roma pe care l-am putea numi cu uşurinţă oraşul obeliscurilor. Din cele aproximativ 30 de obeliscuri egiptene împânzite prin lume, 13 se află aici. Se spune că la sfârşitul secolului al XVI lea, papei Sixtus V i-a venit ideea de a plasa în faţa principalelor basilici obeliscurile egiptene rămase moştenire de pe vremea imperiul roman, pentru ca pelerinii să vadă de departe locaţia acestor biserici. Astfel obeliscurile romane au fost “creştinate”, primind câte o cruce în vârf.
Cel mai important este fără îndoială obeliscul de la Vatican, din Piaţa San Pietro care se remarcă prin faptul că nu este acoperit cu hieroglife. El a fost adus la Roma de împăratul Caligula şi ridicat în Caligula Circus (numit mai târziu Circul lui Nero şi apoi Circul Vaticanului). O vreme a fost doborât fiind considerat un simbol păgân. Tot papa Sixtus V a fost cel care a făcut ca obeliscul să fie ridicat din nou, încentrul pieţei San Pietro, în faţa noii Basilici care pe vremea aceea era în construcţie. În jurul lui se adună azi milioanele de catolici veniţi din întreaga lume.
După cum puteţi vedea în imaginile alăturate obeliscul este aşezat în centrul unui cerc având 8 sectoare. La picioarele lui Papa realizează uneori slujbe, exact aşa cum în vechime la baza obeliscurilor se făceau altare pe care se aduceau ofrande zeilor.
Un alt obelisc interesant este cel din Piaţa Montecitorio, situat chiar în faţa Parlamentului Italian. Acesta este de fapt un imens ceas solar. “În anul 45 î.Hr. Iulius Cesar a implementat un nou calendar, bazat pe calcularea anului solar ca având 365,25 zile. Cum până la el majoritatea calculelor erau făcute ţinând cont şi de ciclurile lunare, combinaţie care nu era foarte exactă, această reformă a fost o inovaţie majoră. Succesorul său Augustus Cesar a sponsorizat construirea unui “horologium solarium” la Roma. El a fost ridicat în anul 10 d. Hr, însă obeliscul Augustus a fost dărâmat şi planul original îngropat odată cu începutul perioadei medievale. În urma cu 20 de ani arheologul german Edmund Boucher a descopeirt fragmente din planurile vechiul orologiu solar, astfel încât acesta a putut fi refăcut.” (2)
Bibliografie:
Martin Short- Obelisks and Egypt, Inside the Brotherhood
http://freemasonrywatch.org/obelisks_freemasonry.html
Pentru a citi mai mult despre obeliscurile din Roma puteţi accesa: http://www.romeartlover.it/Obelisks.html
14 martie
yogaesoteric