Obstacole (VIGHNA) care apar pe calea spirituală



Moto
: Libertatea, nemurirea, starea androginală glorioasă, extazul divin (SAMADHI), precum şi starea de unitate se află mereu în universul nostru lăuntric în stare potenţială şi ne aşteaptă să le trezim şi să le descoperim. Ceea ce ne împiedică să ne bucurăm apoi mereu de toate acestea şi de multe alte minunăţii ce există încă de la începuturi în universul nostru lăuntric este ignoranţa, lenea, larvaritatea, îndoiala, indiferenţa, absenţa perseverenţei şi preocupările meschine care ne umplu până la refuz viaţa.
 - profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

Viaţa este Energie binefăcătoare, copleşitoare de care avem întotdeauna nevoie pentru a învinge obstacolele pe care inerţia, lenea, larvaritatea şi laşitatea le ridică în calea expansiunii conştiinţei noastre şi a cunoaşterii.
– profesor yoga Gregorian Bivolaru


În limba sanscrită, cuvântul VIGHNA înseamnă „obstacol”. Disciplina spirituală este caracterizată în general ca fiind dificil de urmat în condiţiile actuale, deoarece punerea ei în practică nu se bazează doar pe înţelegerea şi pe transformarea benefică a naturii lăuntrice a omului, ci şi pe o radicală învingere şi depăşire a ego-ului. Acest aspect implică în primul rând o aspiraţie constantă de a elimina complet în special acele obiceiuri şi prejudecăţi care nu sunt conforme cu adevărata înţelegere şi manifestare a naturii noastre autentice şi imuabile; se depăşeşte, în acest fel, şi apoi se transcende caracterul limitat al personalităţii umane (oricât de complexă ar fi aceasta), precum şi bariera impusă de diferitele determinări mentale. Unele dintre aceste manifestări emoţionale şi mentale se pot dovedi uneori foarte puternice, devenind în timp veritabile obstacole pe calea maturizării noastre spirituale.

Textele secrete ale tradiţiei yoghine menţionează multe dintre obstacolele întâlnite de aspirantul aflat pe calea spirituală. De pildă, YOGA-TATTVA-UPANISHAD se referă la următoarele piedici, care pot interveni în timpul practicii YOGA:
1.ALASYA (lenea);
2.KATTHANA (lăudăroşenia);
3.DHURTA-GOSHTHI (a te afla şi a te complace în mod pasiv în compania celor josnici şi impuri);
4.MANTRA-ADI-SADHANA (folosirea neadecvată a MANTRA-elor şi a altor mijloace yoghine), aceasta se referă la întrebuinţarea egoistă a unor astfel de metode şi procedee în scopuri nespirituale sau chiar malefice (cum ar fi, de exemplu, dobândirea anumitor puteri paranormale inferioare);
5.DHATU-STRI-LAULYAKA (dorinţa inferioară preponderent sexuală orientată spre compania unei femei, în locul adorării şi transfigurării ei ca fiind o adevărată făptură divină).

Toate acestea, afirmă textele spirituale, pot fi evitate prin acumularea progresivă a virtuţilor şi a meritelor (PUNYA), și sunt îndepărtate în mod definitiv prin practica anumitor tehnici yoga; spre exemplu este foarte eficientă în această direcţie realizarea consecventă a procedeului de LAYA YOGA utilizând PRANAVA (MANTRA: „AUM”). Alte texte recomandă şi alte remedii, însă fără excepţie, toate acestea implică perseverenţa neabătută în realizarea procedeelor recomandate.
 
În textul YOGA-SHASTRA al lui Dattatreya sunt menţionate cinci obstacole principale:
1.ALASYA (lenea);
2.PRAKATTHANA (bârfa);
3.MANTRA-SADHANA (folosirea MANTRA-elor în scopuri egoiste, nespirituale);
4.DHATU-VADA (alchimia) ca tentaţie de a realiza PIATRA FILOZOFALĂ pentru a transmuta plumbul în aur numai pentru a te îmbogăţi şi spre a deveni faimos;
5.KHADYA-VADAKA (dieta neadecvată).
Ultimele trei sunt incluse aici deoarece adeseori ele sunt folosite în scopuri negative, cum ar fi dobândirea de puteri psihice inferioare pentru a le putea apoi folosi în scopuri egoiste sau rele.

În TEJO-BINDU-UPANISHAD sunt menţionate următoarele nouă obstacole:
1.ANUSHANDHANA-RAHITYA (lipsa practicii sau antrenamentul în salturi – odată prea mult şi după aceea câteva săptămâni la rând deloc);
2.ALASYA (lenea);
3.BHOGA-LALASA (dorinţele care ne subordonează în mod silnic faţă de plăcerile tentante (spre exemplu, viciul fumatului, alcoolismul, masturbarea, drogurile);
4. LAYA (inerţia);
5.TAMAS (toropeala);
6.VIKSHEPA (zbuciumul minţii);
7.TEJAS (excesul egotic de zel);
8.SVEDA (transpiraţia excesivă);
9.SHUNYATA (starea de gol lăuntric, inerţial, care în acest context se referă la lipsa atenţiei şi a puterii de focalizare mentală.
 
Un alt text, YOGA-KUNDALY-UPANISHAD, conţine o listă asemănătoare de obstacole pe calea spirituală, care include îndoiala (SAMSHAYA) şi somnul în exces, mai mult de 6-8 ore zilnic (NIDRA). O expunere mai detaliată a obstacolelor pe calea spirituală este prezentată în SHIVA-SAMHITA, unde sunt menționate complacerea în a utiliza felurile de mâncare necorespunzătoare, umplerea excesivă a stomacului cu hrană (ATIVA-BHOJANA), postul prelungit în mod excesiv (UPAVASA), mizantropia (JNANADVESHA), cruzimea îndreptată asupra animalelor (PRANIPIDANA) şi vorbirea necontrolată (BAHV-ALAPA). Acelaşi text precizează mai apoi că obstacolele pot să apară nu numai din tendinţa egoistă de satisfacere a diferitelor plăceri (BHOGA), ci şi prin practica îndârjit egotică a virtuţii (DHARMA) şi a cunoaşterii (JNANA). Chiar şi în cazul acestor numeroase dificultăţi, yoghinul va trebui să persevereze neabătut în eforturile sale, afirmă SHIVA-SAMHITA. În plus, se cuvine să amintim că în scrierile înţelepciunii orientale puterile paranormale (SIDDHI-urile) sunt de cele mai multe ori privite ca fiind nişte insidioase obstacole pe calea „succesului desăvârşit” al iluminării şi eliberării spirituale.

Vă vom oferi o serie de articole despre cele mai des întâlnite obstacole pe care este necesar să le depășim pentru a reuși să obținem rezultate în practica noastră spirituală.

Citiți și:

Unele obstacole psihomentale care ne blochează deschiderea spirituală 
Unul dintre cele mai mari obstacole pe calea spirituală suntem chiar noi 
Ganesha – Zeul cu cap de elefant

 

yogaesoteric
16 octombrie 2013


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More