Oferta secretă de cipuri: cum Rusia a pus mâna pe tehnologia americană

Oficialii americani susțin că antreprenorul rus Artem Uss se află în centrul unui lanț de aprovizionare secret care, potrivit procurorilor, a folosit tehnologie americană pentru a sprijini războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Artem Uss

Washingtonul se grăbește să blocheze accesul Moscovei la cipuri utilizate în sistemele de armament, dar are o problemă: documentele judiciare arată că Rusia ar fi construit o rețea secretă pentru a-și asigura aprovizionarea cu semiconductori înainte de invazie în ciuda controalelor americane, potrivit Bloomberg. Aceste tactici bine puse la punct ajută acum operatorii ruși să reconstruiască rețelele dezmembrate.

Oare antreprenorul rus este singurul vinovat? Mai suspect în acest caz este faptul că procurorii americani nu au identificat producătorii de semiconductori care ar fi putut să vândă fără să vrea echipei lui Uss, iar acesta se află acum în arest la domiciliu la Milano.

Rusia este în continuare capabilă să obțină cipuri și tehnologie pentru uz militar prin alte rețele. Datele vamale analizate de think tank-ul britanic Royal United Services Institute arată că semiconductorii fabricați de mari companii, inclusiv Analog Devices, Texas Instruments și Microchip Technology au ajuns în Rusia prin intermediul unor firme terțe din alte părți ale lumii, timp de câteva luni după începerea războiului. Companiile spun că respectă legea, că nu vând în Rusia și că nu au autorizat vânzarea produselor lor acolo.

Ar fi logic să presupunem că o mare parte din tehnologiile noastre sensibile ajung în mâini greșite”, a declarat Nazak Nikakhtar, fost înalt funcționar la Departamentul de Comerț al SUA.

Uss și asociații săi ar fi operat înainte și după invazie, potrivit unui act de acuzare din SUA. Procurorii spun că aceștia au înființat mici companii fantomă în Europa, Orientul Mijlociu și Asia – în esență cai troieni pentru a convinge producătorii de cipuri din California, Pennsylvania și New York că vând în jurisdicții nesancționate.

Artem Uss afirmă că nu a făcut nimic greșit, nu este responsabil pentru nimic din ceea ce ar fi făcut asociații săi și susține că nu ar fi indicat să fie extrădat deoarece riscă să fie tratat în mod nedrept în SUA.

Americanii au restricții privind achizițiile rusești de tehnologie militară de ani de zile, dar au accelerat brusc aceste controale de când Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu consideră restricțiile impuse de SUA „legale din punct de vedere al dreptului internațional”.

Mai există o chestiune uluitoare: guvernul ucrainean a cerut public giganților din domeniul tehnologiei, inclusiv Qualcomm și Broadcom, să înceteze să mai producă microcipuri despre care spune că sprijină sistemul rusesc de navigație prin satelit Glonass.

Analiza realizată de Royal United Services Institute a arătat că aproape toate semiconductoarele americane care au ajuns în Rusia în datele vamale recente au fost cumpărate de companii din China și au ajuns în cele din urmă la producătorul dronelor rusești Orlan-10.

Oficialii americani și europeni susțin că Rusia continuă să acceseze cipuri și tehnologii străine prin intermediari precum Iran, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan.

Între timp, în Italia, Uss rămâne în arest la domiciliu. El riscă până la 30 de ani într-o închisoare din SUA dacă va fi extrădat. Tribunalul din Milano nu s-a pronunțat încă asupra cererii de extrădare.

Pe rețelele de comunicare virtuală, tatăl lui Uss, Alexandr, a denunțat cazul împotriva fiului său ca fiind fabricat de SUA: „Natura politică a acestor acuzații este evidentă”.

Citiți și:
Războiul sustenabil (Sustainable war)
Parteneriat Pentagon-Intel pentru realizarea de microcipuri cu uz exclusiv militar

 

yogaesoteric
28 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More