Omagiu lui Yoga Swami, marele yoghin din Sri Lanka

 

Yoga Swami a fost probabil unul dintre cei mai mari yoghini și înțelepți ai vremurilor noastre. Înfăţişarea lui era la fel de imaculată precum puritatea gândirii sale. Părul și barba de un alb-argintiu, dimpreună cu veșmântul său alb, fără pată, păreau mărturii ale sfințeniei sale.

Epoca în care a trăit Yoga Swami a cunoscut multe transformări, atât în direcția progresului, dar și a degradării accelerate a unor valori inestimabile. Cu toate acestea, în mijlocul tuturor fenomenelor tranzitorii, el a rămas la fel de neclintit precum Muntele Kailasha – un adevărat refugiu al sufletelor aflate în suferință și disperare, suflete care, întâlnindu-l, au putut simți străfulgerarea sensului spiritual al vieții.

După ani de meditații austere și practică yoga intensă, în care a dus o viață destul de retrasă, realizările lui Yoga Swami au început să fie recunoscute și de alte ființe. Aceasta mai ales după o zi semnificativă, în care Swami a făcut o călătorie cu trenul din Colombo la Jaffna, în Sri Lanka. Un pandit erudit și foarte cunoscut, care mergea și el cu același tren, dar într-un alt vagon, le-a repetat de mai multe ori însoțitorilor săi că simțise „o lumină orbitoare” în acel tren. Iar mai târziu, când l-a văzut pe Yoga Swami coborând din tren, panditul a strigat: „Priviți-l! Acolo este lumina!” Și, imediat după aceea, panditul și-a anulat toate conferințele la care urma să participe, a coborât din tren și a alergat în urma lui Yoga Swami, prosternându-se la picioarele sale. Vizita acelui renumit pandit la umila colibă a lui Yoga Swami, a deschis apoi calea miilor și miilor de ființe umane, care aveau să îi ceară ajutor înțeleptului în anii ce aveau să vină.

Din acel moment, oameni de toate vârstele și categoriile sociale, indiferent de credință, castă sau rasă, l-au vizitat mereu pe Yoga Swami. Întrucât aceştia veneau la el căutând alinarea sufletească și ghidarea spirituală, nimeni nu pleca de acolo cu mâinile goale, deși maniera de a dărui a lui Swami putea fi considerată uneori neortodoxă, şi chiar neprietenoasă. La un moment dat, când unul dintre discipolii săi i-a spus că oamenii se plâng de temperamentul lui, Swami i-a răspuns: „Nu este oare firesc ca focul să ardă gunoaiele?”

Iată cum a relatat renumitul scriitor Susunaga Weeraperuma întâlnirea neobișnuită pe care a avut-o, cu mulți ani în urmă, cu Yoga Swami: „Într-o zi, Yoga Swami mătura curtea cu o mătură lungă. «După cum vezi, fac munca unui măturător», a spus el. «De ce ai bătut atâta drum ca să vezi un măturător?» Şi a chicotit, cu o licărire ştrengărească în priviri. Dar eu i-am tălmăcit astfel cuvintele: «Eu sunt cel care curăţă fiinţele umane. Îţi doreşti cu adevărat să fii curăţat?» Apoi, plin de bunăvoinţă, ne-a făcut semn cu mâna să intrăm în coliba sa. Nu a fost deloc necesar să îi vorbim, pentru că era de ajuns să te gândeşti la ceva şi el răspundea instantaneu. Yoga Swami era conştient în permanenţă de toate gândurile mele.”

Întâlnirea doctorului S. Ramanathan Chunnakam, din Sri Lanka, cu Yoga Swami nu a fost mai puțin lipsită de pitoresc și suspans: „Era în anul 1920 şi, împreună cu avocatul Somasunderam din Nallur, ne-am hotărât să mergem să-l vizităm pe Yoga Swami. În tinereţea mea fusesem de neîntrecut în lupta cu sabia şi în alte forme de luptă similare. Şi, drept rezultat, eram un pic arogant. În timp ce mă îndreptam spre ASHRAM, Swami a apărut pe neaşteptate în mijlocul drumului şi m-a trântit brusc la pământ. Nu voi uita niciodată acel incident. Chiar şi cei mai renumiţi maeştri de arte marţiale nu ar putea vreodată să dea dovadă de aceeaşi îndemânare pe care mâinile şi picioarele lui Yoga Swami au manifestat-o atunci. După ce m-am ridicat, Swami ne-a dus în coliba în care locuia şi ne-a copleşit cu iubirea sa. Dar abia la mulţi ani după aceea, am putut să înţeleg jocul divin, care m-a făcut să gust din ţărâna drumului spre ASHRAM-ul lui Yoga Swami.”

Mulți oamenii au relatat că Yoga Swami avea obiceiul de a pătrunde într-un mod misterios în casele devoților săi, atunci când aceștia aveau mai multă nevoie de el, atunci când erau bolnavi, ori când se aflau pe patul de moarte, stând lângă ei și inspirându-le putere. Swami era de altfel renumit pentru profunda sa cunoaștere în folosirea plantelor medicinale, pentru modul în care îi tămăduia pe cei în suferință. Există în această direcție nenumărate povestiri și despre miraculoasele vindecări pe care Swami le făcea de la distanță.

A rămas însă celebră vizita pe care Yoga Swami a făcut-o marelui yoghin Ramana Maharishi, la ASHRAM-ul său din Arunachala. Cei doi înțelepți au stat pur și simplu o întreagă după-amiază, față în față, într-o tăcere deplină. Nu au rostit niciun cuvânt. Iar când s-a întors acasă, în Jaffna, Swami le-a explicat devoților săi: „Ne-am spus tot ce era de spus.”

Cu o altă ocazie, două doamne din Europa au venit în vizită la Swami. Acestea fuseseră în India pentru a-l întâlni pe Mahatma Gandhi, și vroiau un mesaj şi de la Yoga Swami. Swami le-a întrebat ce anume le spusese Gandhi. Doamnele au mărturisit că Mahatma le-a zis o singură propoziție: „Un DUMNEZEU, o lume.” Auzind aceste cuvinte, Swami le-a răspuns că nu s-ar fi putut gândi la un mesaj mai potrivit.

Învățăturile lui Yoga Swami erau directe, la obiect, în cuvinte puține și care ascundeau adesea sensuri profunde. Semnificativă în această direcție este și scrisoarea lapidară, însă plină de înțelesuri, pe care Yoga Swami le-a scris-o discipolilor săi, pe când se afla la un moment dat în Puna, în India: „Nicio veste nouă, cu excepția faptului că DUMNEZEU este mereu cu voi.”

Iată în cele ce urmează câteva dintre aforismele pline de înțelepciune ale lui Yoga Swami, care au inspirat și continuă să inspire generații întregi de căutători spirituali:

„Când Îl adori pe DUMNEZEU, nu trebuie să Îi ceri nimic. Trebuie să Îl adori de dragul iubirii. De abia după aceea, păstrând această stare, ar trebui să Îi adresezi eventuale rugăminți.”

„Lasă fericirea și suferința să vină și să plece, asemenea norilor.”

„Dacă înlăturăm întunericul din noi, vom vedea că DUMNEZEU există.”

„Așa cum câinele care a fost ținut legat o perioadă, odată eliberat este energic și activ, la fel şi cel ce învață să rămână de neclintit în meditaţia lui, primește un plus de energie, care poate fi folosită mai apoi în scopuri benefice.”

„Ce rost are să mergi în pelerinaj, dacă refuzi cu încăpăţânare să te transformi?”

„Există un singur lucru pe care DUMNEZEU nu îl poate face – El nu se poate separa de sufletul nostru.”

„Nu putem îndrepta coada încovrigată a unui câine. Așadar, haideţi să urmărim să ne perfecționăm pe noi înșine, în loc să căutăm în van să perfecționăm lumea.”

„După ce ai petrecut zece ore din zi la serviciu, folosește înțelept orele libere rămase.”

„Ce prostie să judeci un om după un singur defect, ignorând toate celelalte calități ale sale!”

„Când ai un loc de muncă modest, îţi doreşti unul important. Când ai un loc de muncă important, îţi doreşti un salariu mare. Când ai salariu mare, te îngrijorezi de bunăstarea copiilor. Dacă toate continuă așa, unde şi cum se vor sfârși?”

„Ce vei face cu toţi banii pe care îi strângi cu atâta grijă? Poţi oare să-ţi măreşti durata vieții fie chiar și cu o zi? Tocmai de aceea, dăruiește cu generozitate ori de câte ori îţi stă în putinţă.”

„Dacă ești rege, vei fi mulțumit? Dacă ești cerșetor, vei fi mulțumit? Oricare ar fi drumul tău în viață, vei trăi starea de mulțumire doar prin cunoașterea de sine.”

„Ce alt prieten mai bun am putea avea decât pe DUMNEZEU?”

„Nu criticați şi nu prigoniţi pe nimeni. Dacă veţi cultiva acest obicei prost, mintea vă va fi mereu plină de griji. Trebuie să scăpați de obiceiurile voastre rele, învățând din propria experiență. Plecând de la scuza că folosesc alcoolul doar ca medicament, oamenii îl consumă și ajung apoi, într-un final, să fie alcoolici.”

„Nu te împovăra cu povești inutile.”

„Broasca țestoasă depune o mie de ouă și rămâne tăcută. Găina depune un singur ou și cotcodăcește la nesfârșit. Fii ca țestoasa! Nu te purta ca găina.”

„Odată ce ţi-ai ales o cale spirituală autentică, nu merge în afara ei. Totul există în ea.”

„Nu renunța sub nicio formă şi în nicio circumstanţă la credința că DUMNEZEU există.”

„Dansează, o, păunule, şi spune că JIVA este SHIVA! Dansează, o păunule, și spune că Adevărul Divin creşte în inima mea.”

„Ai răbdare până când vei realiza Adevărul Ultim Divin în fiinţa ta, și apoi te vei putea bucura de el.”

„Până la urmă, Adevărul Ultim Divin va fi rostit pretutindeni.”

„Vei realiza Adevărul Divin Suprem doar atunci când vei înțelege că niciun atom nu se mișcă fără Voia Lui DUMNEZEU.”

„Nimeni nu poate descrie Adevărul Ultim Divin într-un mod adecvat. Nici măcar marele Shankaracharya nu a reușit aceasta.”

„Atributele Divinului se regăsesc în fiecare fiinţă umană, într-o măsură mai mare sau mai mică. Dacă priveşti cu atenţie în profunzimile sufletului, vei descoperi că fiecare fiinţă umană poartă în ea o scânteie divină.”

„Suntem cu toţii nişte picături din marele ocean divin. Picătura este în ocean. Oceanul se reflectă în picătură.”

„Rămâi așa cum ești în eternitate!”

„Nu mergeţi până la jumătatea drumului în întâmpinarea dificultăților. Înfruntaţi-le pe măsură ce vin. DUMNEZEU este mereu cu voi – și aceasta este cea mai mare veste pe care v-o dau!”

Datorită numeroaselor sale realizări spirituale, dar și a ajutorului altruist și plin de compasiune pe care l-a oferit cu generozitate mereu, în memoria celor care l-au cunoscut Yoga Swami a ajuns într-un final să denumească înțelepciunea desăvârșită, misterul divin, puterea spirituală și cunoașterea Ființei de dincolo de timp și spațiu, care transcende orice formă, PARAMASHIVA.


Extrase din cartea „Cuvintele maestrului nostru – aforismele pline de înțelepciune ale lui Satguru Shiva Yoga Swami”.

Citiți și:

SAMADHI – Starea supraconştientă de extaz divin

Menirea ultimă a omului este înţelepciunea (1)

 

yogaesoteric
17 iunie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More