Efectele în mod evident benefice ale procedeelor şi tehnicilor yoga clasice

 

Practica sistematică a procedeelor yoga are multiple efecte benefice asupra trupului şi a minţii şi, în mod specific, ea are efecte benefice asupra sistemului nervos vegetativ. În acest sens, un grup de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston a urmărit să identifice care este mecanismul generării acestor efecte benefice multiple. În articolul său publicat în luna mai a anului 2012 în publicaţia Medical Hypotheses, dr. Chris Streeter şi echipa sa au emis ipoteza că practica yoga are un efect complex de reglare asupra sistemului nervos, în special prin îmbunătăţirea activităţii nervului vag, fapt care amplifică considerabil capacitatea trupului de a face faţă cu succes la situaţiile generatoare de stres.
 

Nervul vag este cel mai mare nerv cranian din trupul nostru. El porneşte de la baza craniului şi străbate întregul trup, influenţând respiraţia, digestia şi sistemul nervos. Privit adeseori ca şi un sui‑generis „controlor de trafic“, nervul vag ajută la echilibrarea tuturor funcţiilor fiziologice majore ale trupului nostru. Atât respiraţia, bătăile inimii şi digestia, cât şi capacitatea de a prelua, de a procesa şi de a trăi experienţele senzoriale, toate acestea sunt legate direct de activitatea nervului vag. Putem conştientiza situaţiile în care nervul vag este tonifiat şi funcţionează foarte bine prin faptul că atunci simţim un complex de dinamizări funcţionale armonioase, ce se desfăşoară pe mai multe niveluri, în modul următor: în primul rând, digestia noastră este îmbunătăţită, inima noastră bate regulat, într-un ritm optim. De asemenea, la modul general vorbind, avem o stare stabilă şi plăcută în întreaga fiinţă, ne mişcăm uşor şi realizăm cu uşurinţă diferitele activităţi, de la cele de regulă mai stresante până la cele care sunt mai relaxante. În condiţiile unei dinamizări optime şi armonioase a nervului vag vom fi mult mai plini de energie, hotărâre şi uşurinţă în a depăşi solicitările la care suntem supuşi aproape zi de zi. Atunci când putem menţine această stare de flexibilitate trupească dinamică pentru mai mult timp, putem spune că avem un „tonus vagal benefic“.

Pe de altă parte, un „tonus vagal scăzut“ conduce rapid către o stare generală de epuizare vitală. Digestia noastră devine lentă, creşte ritmul bătăilor inimii şi starea noastră emoţională devine din ce în ce mai imprevizibilă şi dificil de controlat. Deloc surprinzător, slaba dinamizare a nervului vag este corelată cu depresia, cu tulburările de stres post-traumatic, cu durerile cronice şi cu epilepsia, dezechilibre care sunt în mod semnificativ ameliorate prin practica sistematică a procedeelor yoga. De aici putem trage concluzia că practica yoga stimulează în mod benefic nervul vag, îmbunătăţind astfel starea generală a organismului. În cadrul studiului efectuat, cercetătorii americani au analizat unele dintre tehnicile yoga despre care se cunoaşte că îmbunătăţesc în mod direct tonusul vagal. De exemplu, ei au descoperit că anumite tehnici de respiraţie, cum ar fi ujjayi pranayama, măresc atât capacitatea de relaxare la nivel trupesc, cât şi controlul ritmului cardiac, care este un alt marker al rezistenţei.

De asemenea, a fost evidenţiat faptul că practica sistematică yoga are efecte benefice şi asupra acidului gama‑aminobutiric, asupra alostaziei în cazurile de epilepsie, în situaţiile de depresie sau în cazurile de tulburări post-traumatice. În urma unor cercetări şi studii recente, se poate acum afirma cu certitudine că tehnicile de yoga produc efecte benefice în diferite cazuri de depresie, anxietate, diabet, dureri cronice şi chiar epilepsie. Acidul gama-aminobutiric este un neurotransmiţător cu efect inhibitor, sintetizat în creier din acidul glutamic în prezenţa vitaminei B6. Concentraţia mare de acid gama-aminobutiric prezentă la nivelul hipotalamusului indică faptul că acesta are un important rol în reglarea ciclului somn-veghe, a temperaturii trupului şi a activităţii glandei hipofize, cea care coordonează funcţionarea sistemului endocrin. Acidul gama-aminobutiric are, de asemenea, un rol important în tratarea tulburărilor anxioase, ce sunt întâlnite sub diferite forme, de exemplu, tulburarea de panică, fobia socială, agorafobia, tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea acută de stres, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea anxioasă cauzată de o anume afecţiune medicală.

Un alt studiu similar recent a condus la concluzia că rostirea cu voce tare a silabei sacre „AUM“ conduce totodată şi la creşterea tonusului vagal, precum şi a stării de relaxare la nivel trupesc. De asemenea, a fost evidenţiat faptul că rostirea cu voce tare şi în mod armonios a unor sunete vocalice, corelat cu respiraţia, generează efecte benefice de stimulare armonioasă a nervului vag. Astfel de studii revoluţionare au început deja să evidenţieze multiplele efecte benefice ale diferitelor tehnici yoghine asupra fiinţei umane.


Articol preluat din Programul Taberei yoghine de vacanță Herculane 2013, publicat la Editura Shambala, tipărit la Ganesha Publishing House.

Citiți și:

Cercetători în domeniul geneticii confirmă: practica yoga şi regimul vegetarian activează «enzima nemuririi»

Încă o punte între ştiinţa actuală şi ştiinţa milenară yoga – cortexul medial posterior  

yogaesoteric
18 iunie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More