OMS folosește pentru informările covid sisteme AI, bazate pe studiul emoțiilor și conversațiilor din mediul online
Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu o companie IT specializată în scanarea conversațiilor din mediul social-media, pentru a putea combate „informațiile și argumentele celor care nu cred în coronavirus”.
OMS numește acest tip de parteneriat și serviciu „ascultare socială”. OMS mai spune că, în acest mod, nu doar că va reuși să combată pandemia ci va stopa și conversațiile contradictorii ale acelor utilizatori care nu cred în coronavirus. Evident, ce uită această entitate globală (OMS) este faptul că prin acest „parteneriat” aceasta devine o instituție de control, ce nu are atribuții în acest sens, încălcând prin intruziune dreptul la intimitate al unei persoane și al libertății de exprimare.
Potrivit OMS, la nivel global există un fenomen care a luat o prea mare amploare, o „infodemie” – o suprasolicitare și o răspândire de informații înșelătoare, atât de mare încât a decis că pentru a aborda dezinformarea, ar fi nevoie să fie folosite „diverse instrumente” și tehnologii avansate, inclusiv „ascultarea socială”, cu studierea emoțiilor și învățării automate prin sisteme dotate cu Inteligență Artificială (AI).
„Ştirile false sau zvonurile răspândite pe rețelele sociale pot fi atenuate destul de târziu, din cauza libertății fiecărui utilizator de a retransmite sau a fi de acord cu acele informații, iar când aceasta se produce este prea târziu pentru a mai putea fi combătute”, a spus Tim Nguyen, expert în tehnologie care ajută unitatea de monitorizare digitală a OMS intitulată Rețeaua de Informații pentru Epidemii (EPI-WIN).
„Ceea ce am pus la punct la începutul acestei pandemiei este ceea ce astăzi numim o abordare de control prin ascultare socială.”
Compania EPI-WIN a scanat prin sistemul AI, în mod aleatoriu, peste 1,6 milioane de postări din rețelele de comunicare virtuală în fiecare săptămână, în scopul de a monitoriza emoțiile și conținutul conversațiilor din mediul online. Sistemul a folosit „învățarea automată” pentru a clasifica informațiile în patru subiecte: cauză, boală, intervenții și tratamente.
Obiectivul OMS este „să identifice și să învețe subiectele aflate în opoziție cu informațiile oficiale despre coronavirus care câștigă popularitate în rândul utilizatorilor rețelelor de comunicare virtuală”, astfel încât OMS să își poată crea propriul conținut prin care, în timp real, să contracareze „acele informații ajunse la utilizatori”, schimbând povestea.
„Ascultarea socială” a OMS prin sistemele AI a depășit zona de analiză a conversațiilor utilizatorilor rețelelor de comunicare virtuală, aceasta, în prezent, fiind în stadiul de „analiză a emoțiilor”. Prin analiza limbajului, tehnologia detectează emoții precum tristețe, acceptare, negare și anxietate. Cu astfel de perspective, OMS speră să vină cu strategii eficiente de ajustare a mesajului privind conștientizarea de către întreaga populație a globului privind pandemia covid.
„În aceste două luni și jumătate de când aceste sisteme bazate pe analiza AI sunt active, am aflat că există teme și subiecte recurente care se întorc din nou și din nou în atenția utilizatorilor rețelelor de comunicare virtuală”, a explicat Nguyen. „Asta înseamnă că și noi este nevoie să reactualizăm informațiile în acele momente. Este posibil ca utilizatorii rețelelor sociale și ai canalelor media să nu o înțeleagă de prima dată, dar când atunci când suspiciunile, întrebările și problemele reapar, înseamnă că este timpul să le readucem în atenție.”
OMS recunoaște că nu toată populația are acces la rețelele de comunicare virtuală
În acest sens ONU Global Pulse lucrează la implementarea unor sisteme AI capabile să folosească un volum mare de date, în scopul de a putea fi folosite în „ascultarea socială” a posturilor de radio, acestea fiind considerate a fi „cea mai comună sursă de informații” pentru persoanele care nu au acces la Internet. În Uganda, acest proiect al ONU Global Pulse de „ascultare socială” este pus în aplicare și încearcă să demonteze zvonurile potrivit cărora coronavirusul covid-19 poate fi tratat cu „remedii naturale”.
„Pentru a ajunge la aceste populații și a le câștiga încrederea, informațiile este necesar să aibă un grad ridicat de adevăr, astfel încât acestea să nu fie inoculate și percepute ca «fake news» sau ca dezinformare.
Credem că trebuie «să vaccinăm» 30% din populație cu «informații bune» pentru a avea un anumit grad de imunitate a «efectivului» împotriva dezinformării”, a mai spus Nguyen.
Citiţi şi:
Botniță pentru oameni și informații: Informațiile neagreate de sistem sunt etichetate «teoria conspirației», «fake news» și sunt cenzurate (I)
Pe ce se duc banii contribuabililor! Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) își creează propriul serviciu de dezinformare care să-i apere interesele
yogaesoteric
27 aprilie 2021