Omul, dacă este sincer şi smerit, este plin la măsura lui

Există pahar mic, pahar mare şi pahar foarte mare, care sunt pline toate. Paharul mic nu-i supărat că nu încape în el cât cuprinde paharul mare. Paharul mic este satisfăcut că este plin. La măsura lui, el a luat premiu, şi-a umplut paharul.

Este în funcţie de har şi harul nu se dă decât dacă omul este smerit. Omul, dacă este sincer şi smerit, este plin la măsura lui. Este atât de satisfăcut încât nu-şi mai bate capul că altul ar putea fi mai fericit decât el.

Aţi auzit că Sfântului Ioan i se spunea „Apostolul pe care-l iubea Iisus”. Dar cum, pe ceilalţi nu-i iubea Iisus? Îi iubea, desigur, dar Sfântul Ioan Evanghelistul avea o putere mai mare de a recepta mai multă iubire. Dumnezeu avea grijă să-l ţină plin mereu, că era pahar mare. Dar pe toţi Apostolii îi iubea Iisus şi toţi erau plini la măsura lor. Şi atunci nu se mai justifică ticăloasa de invidie. Căci se constată că niciodată nu te suferă unul care are o viaţă mai slabă decât a ta. Chiar între mireni şi călugări. 

Nu toţi se pot duce la mănăstire. Nu-i nimic. Rămân acolo ca paharul cu măsura lor şi se desăvârşesc acolo unde sunt. 

Părintele Arsenie Papacioc

Citiți și:

Smerenia cea sfântă este un dar de la Dumnezeu pentru sufletul pe care-l găseşte curat

Demnitatea izvorăște din valoarea tainică dumnezeiască ce există în fiecare om (I)

yogaesoteric

5 iunie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More