Opt ciudăţenii istorice
Dacă vă gândeaţi că trăiţi vremuri ciudate, aflaţi că istoria ascunde numeroase alte lucruri şi mai neobişnuite. Există detalii legate de geografie, tradiţii, superstiţii sau politică ce ar surprinde astăzi pe mulţi. Listverse a realizat un astfel de top, care vă va surprinde.
În trecut, politica era mult mai agresivă
Deşi mulţi se plâng de agresivitatea din viaţa politică de astăzi, exacerbată îndeosebi în perioadele de campanie electorală, se pare că lucrurile stăteau mult mai rău în trecut. Un exemplu ar putea fi episodul petrecut în anul 1856, între doi senatori americani. Într-unul dintre discursuri, senatorul Sumner a atacat dur sclavia, ceea ce l-a făcut pe senatorul Preston Brooks, un reprezentant activ pro-sclavie, să se simtă ofensat.
La doar câteva zile distanţă, cei doi se întâlnesc pe holurile Senatului, iar Brooks începe să-şi bată cu sălbăticie contracandidatul. În urma altercaţiei violente, Sumner se alege cu leziuni extrem de serioase ce îl scot din viaţa politică pentru trei ani. Brooks este reales şi văzut ca un erou în rândurile grupurilor cu viziuni pro-sclavie.
Protocolul a costat-o viața pe regina din
Siam
E greu de crezut că o regină și-a găsit sfârșitul datorită unei legi cu care chiar ea era de acord, însă lucrurile aşa s-au petrecut în secolul al XIX-lea, în Siam. În acea regiune, oamenii de rând nu aveau voie să o atingă pe regină, altminteri erau condamnaţi la moarte. Tocmai de aceea, atunci când barca în care se afla regina Sunandha Kumariratana s-a răsturnat, nimeni nu a avut curajul să o salveze, deşi acest lucru nu ar fi fost deloc dificil. Regina, în vârstă de 19 ani, a murit împreună cu fiica sa.
Culoarea mov, o raritate
În lumea antică, purpuriul sau violetul era o raritate. Grecii cunoşteau o singură metodă de a obţine această culoare, folosind secreţia unui anumit tip de melc de mare. Aşadar, pentru a obţine o cantitate suficientă de vopsea, erau necesari foarte mulţi astfel de melci. De aceea, substanţa colorantă era foarte scumpă şi doar cei foarte bogaţi şi-o puteau permite.
De asemenea, în multe culturi, movul era asociat cu regalitatea, iar cei de rând nu aveau voie să-l poarte.
Prima persoană născută pe un continent
Emilio Palma este singura persoană din lume care poate susține că s-a născut prima pe un continent.
În încercarea de a obține suveranitatea asupra unei regiuni din Antarctica, guvernul argentinian a forţat nota cu o idee năstrușnică. În 1978, au trimis la Baza Esperanza o femeie însărcinată care a şi născut acolo un băiat. Deşi argumentul lor a fost acela că aveau primul născut pe respectivul continent, comunitatea internațională nu s-a lăsat impresionată și doleanţele nu le-au fost ascultate.
Eratostene şi mărimea Pământului
Gânditorii Greciei antice și-au dat seama că Pământul este rotund și chiar au reușit să calculeze cu o precizie uimitoare mărimea acestuia. Folosindu-se doar de niște beţe şi de umbrele pe care acestea le lăsau la sol, Eratostene, un matematician grec care a trăit în secolul al III-lea î.Hr., a obținut pentru circumferinţa planetei o valoare ce diferă doar cu câteva sute de kilometri de cea determinată de specialişti în zilele noastre.
Sensul acelor de ceasornic şi sensul opus acelor de ceasornic
Astăzi folosim deseori aceste expresii, însă de ce acele unui ceas se mişcă în direcţia pe care o numim orară şi nu altfel? Ei bine, motivaţia constă în cadranele solare folosite cu mult timp înainte ca ceasurile mecanice să fi fost inventate. În emisfera nordică, pe aceste cadrane solare, umbra se „mişcă” în sens orar (sensul acelor de ceasornic). Atunci când ceasurile au fost inventate, ele au fost concepute similar cu cadranele solare.
Cel mai scurt război
Cel mai scurt război din istorie s-a dat între Anglia şi Zanzibar, în anul 1896. Războiul a durat aproximativ 38 de minute şi Anglia a avut câştig de cauză. Motivul conflictului a fost acela că britanicii susţineau un alt succesor la conducerea Zanzibarului, iar urmaşul de drept nu a fost dispus să abdice. În doar câteva minute, întreaga flotă a Zanzibarului – care de fapt era alcătuită dintr-un singur vas, yachtul regal – a fost scufundată, palatul evacuat şi sultanul înlocuit.
Animalele de Casă… Albă
Preşedinţii Statelor Unite ale Americii au fost cu siguranţă iubitori de animale. De-a lungul timpului, Casa Albă s-a transformat în cămin pentru tot felul de animale de companie neobișnuite. Astfel, John Quincy Adams avea un aligator, Calvin Coolidge un hipopotam pigmeu, bătăiosul Andrew Jackson doi cocoşi de luptă, gurmandul William Taft vaci, de al căror lapte se bucura adesea, iar Thomas Jefferson şi Coolidhe adăposteau urşi în Casa Albă.
Citiți și:
Coincidenţe şi sincronicităţi uimitoare
Pamflet despre politica americană
yogaesoteric
6 martie 2014